Foto: Sandro Delaere

16-08-2015 – De Rally van Staden (B) kende dit jaar dan wel minder deelnemers dan andere jaren, maar met de gloednieuwe Fabia R5 van Hermen Kobus en Erik de Wild beloofde het weer een groot spektakel te worden! Tijdens het debuut van de Fabia wist Kobus maar liefst alle proeven op zijn naam te schrijven, en won daarmee overtuigend de wedstrijd.

Voor Kobus was het aan het einde van 2014 wel duidelijk dat hij het Belgisch kampioenschap moest toegeven aan Freddy Loix, toentertijd zei Kobus al dat de Fiesta S2000 gewoon niet opgewassen was tegen de Fabia S2000 van Loix. Niet veel later werd de auto te koop gezet, maar beloofde Kobus terug te komen met een verbeterde auto, en vorige week mocht het team dan eindelijk de nieuwe auto onthullen, en was de Fabia R5 voor Kobus een feit.

Hele grote tegenstand hoefde Kobus niet te verwachten in het Belgische Staden, maar daarachter zou fel gevochten worden om de 2e plaats tussen Paul Litaer (Subaru Legacy RS), Tobi Vandenberghe (BMW 130i), Lorenzo Bossu en Nederlander Sander van Hoof (Mitsubishi Lancer Evo IX), en niet te vergeten Bert Coene en Steve Becaert (Mitsubishi Lancer Evo X).

Het was Sander van Hoof die van de opgenoemde rijders de beste zaken deed als het ging om de 2e plaats, gevolgd door Lorenzo Bossu die later in de wedstrijd Sander van Hoof voorbij zou gaan in het klassement. Het noodlot sloeg voor Sander pas echt toe op KP8, toen motorproblemen het einde van zijn wedstrijd betekenden. Toen ook Bossu terugviel in het klassement was het Paul Litaer die de tweede positie innam, gevolgd door Tobi Vandenberghe in de BMW.

Vervolgens was het Steve Bécaert die Litaer en Vandenberghe voorbij ging, maar hij werd in de slotfase getroffen door een lekke band en viel daardoor buiten de top 5 waardoor Vandenberghe uiteindelijk met slechts met 1 seconde voorsprong op Litaer tweede werd, Bossu werd uiteindelijk nog 5e algemeen na een aanval op de laatste proef. Kobus was echter de overtuigende winnaar met 2 minuten en 21 seconden voorsprong op Vandenberghe.

De rest van 2015 wil Kobus gaan gebruiken om de auto te leren kennen, zo zal hij in verschillende soorten wedstrijden gaan testen komend seizoen. Op het programma staan nog de Barum Czech Rally in Tsjechië (28-30 augustus), meetellend voor het ERC. Vervolgens zullen ze tijdens de kraker van het Nederlands kampioenschap, de Hellendoorn Rally (18-19 september), hun snelheid meten met de Nederlandse top. En tot slot zullen ze tijdens de voorlaatste wedstrijd van het Belgisch kampioenschap, de East Belgian Rally (26-27 september), een week later alweer aan de bak moeten! In 2016 zullen ze echter weer een volledig seizoen de strijd aangaan met sowieso de Ypres Rally op de kalender. Wat de andere wedstrijden zullen worden hangt af van het budget, maar Kobus hoopt op meerdere ERC evenementen!

Uitslag Rally van Staden 2015 (B):

1. H. Kobus / E. de Wild (Skoda Fabia R5)

2. T. Vandenberghe / B. Maes (BMW 130i – +2:21)

3. P. Litaer / P. van Laeken (Subaru Legacy RS – +2:22)

4. B. Coene / K. Maveau (Mitsubishi Lancer Evo X – +2:32)

5. L. Bossu / Y. Bruneel (Mitsubishi Lancer Evo IX – +2:46)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.