Rally-World

Feel the world of Rally

12 uit 12 voor Henk Vossen in Rallye Monte-Carlo

In een sneeuwloze 91e Rallye Monte Carlo reed Henk Vossen foutloos naar de finish, waarbij hij werd genavigeerd door de geroutineerde Annemieke Hulzebos. De Ford Fiesta R5 van het Helichem Rallyteam gaf, dankzij de uitstekende preparatie door de vrijwilligers van het team, ook geen klap verkeerd en zo voegde de Tegelse rallyrijder bij zijn twaalfde Monte deelname opnieuw een mooi resultaat toe aan zijn al indrukwekkende palmares.

Met het fraaie startnummer 50 op de Ford Fiesta R5 ging het gelegenheidsduo donderdag van start en de eerste klassementsproef was meteen een mooie vuurdoop voor navigatrice Annemieke Hulzebos, die nooit eerder in de Monte Carlo Rally reed: “De befaamde Col de Turini betekende in het donker de eerste meters naast Henk; dat was wel echt indrukwekkend.” De enige Nederlandse equipe reed een prima eerste avond en ook op de tweede dag verliep alles op rolletjes. De mooie weersomstandigheden zorgden er voor dat er weinig uitvallers waren, waardoor de klassering op het eerste oog enigszins tegenviel: “Ja, als het sneeuwt vallen ze bij bosjes uit,” weet Vossen uit ervaring. “En wij moeten het niet van de pure snelheid hebben, maar juist van de consistentie en betrouwbaarheid.”

Ook op de resterende dagen van de 4 dagen durende openingsklassieker van het Wereldkampioenschap Rally’s bleef het droog en was er nauwelijks sprake van ijsvorming: “Onze ijsspionnen hadden dan ook niet al te veel werk, maar het was toch fijn ze te hebben. Ook om de juiste bandenkeuze te bepalen.” In het WK is het verplicht om op Pirelli banden te rijden en naast de niet van pas komende speciale sneeuwbanden (met en zonder spikes) was er voor de R5/Rally2 teams de keuze uit Soft of Supersoft compounds. “Daar viel de hele rally prima mee te rijden,” aldus Henk Vossen.

Op het sfeervolle plein bij het Casino en het wereldvermaarde Hotel de Paris, waar nu in plaats van de duurste sportwagens en limousines de moderne rally-auto’s de aandacht voor zich opeisten was na 18 klassementsproeven de ceremoniële finish voorzien in het centrum van Monaco, waar Annemieke speciaal werd vereerd met haar beste prestatie als navigator in de Masters Cup, waarin Henk als rijder een 7e plaats scoorde. “We zijn voldaan met het halen van de finish; met iets meer voorbereiding en ritme had een hogere klassering er wel ingezeten. De samenwerking met Annemieke verliep prima, zij ergerde zich nog even over een onterechte tijdstraf maar dat was snel vergeten.” Vossen/Hulzebos eindigden op de 56e plaats algemeen in de door de Fransman Sébastien Ogier (Toyota) met overmacht gewonnen rally.

Share this…