20-01-2018 – Volgende week gaat het Wereldkampioenschap Rally van start in Monte-Carlo. Ook in België worden alweer de nodige voorbereidingen getroffen voor het Belgisch Rallykampioenschap 2018. Op 24 februari staan de titelkandidaten aan de start van de Rally van Haspengouw in Landen.

De kalender van het Belgisch rallykampioenschap telt wederom 9 wedstrijden, waarvan de deelnemers 8 wedstrijden selecteren waarin ze punten kunnen scoren voor het kampioenschap. Van deze 8 wedstrijden zullen slechts de 6 beste resultaten meegeteld worden in de eindstand van het kampioenschap. Dat betekent één resultaat minder dan in 2017. 

Het seizoen 2017 was al razend spannend, met een driestrijd voor de titel tussen Vincent Verschueren, Kris Princen en Kevin Abbring, maar met dit nieuwe concept moet het nog spannender gaan worden. Om ook rekening te houden met het budget, zullen nog maar 6 resultaten mee gaan tellen voor het kampioenschap. De reden voor deze reglementswijziging spreekt voor zich. Teams die het budget vinden voor 4 of 5 rally’s, zoals we er elk jaar een aantal zien, zullen nu misschien een extra inspanning doen om toch aan de maximale 6 resultaten te komen. Ook piloten die twee mindere scores hebben, zullen gemotiveerd worden om verder te doen. De reglementswijziging is dus bedoeld om meer rijders te overtuigen minstens 6 wedstrijden van het Belgian Rally Championship af te werken. Bij voorkeur natuurlijk 8 wedstrijden of zelfs 9, al ben je in die laatste wedstrijd transparant voor de toekenning van de punten.

Een andere reglementswijziging betreft de R2-wagens. Zij moeten niet langer op commerciële benzine rijden, maar ze mogen gebruik maken van speciale racing fuel, waardoor de R2’s met een turbomotor opnieuw competitief zullen zijn.

Ook in 2018 zal het Belgian Rally Championship weer uitgebreid in beeld worden gebracht op diverse nationale en internationale zenders, dankzij de inspanningen van BRC-promotor Chris Courteyn en zijn team. De kijkcijfers en het bereik in 2017 waren weer indrukwekkend. Zo hadden de uitzendingen op VRT/Sporza een marktaandeel van 20%, met een totaal aantal kijkers van 1.759.000. De meest bekeken reportage was trouwens die van de Rally van Haspengouw, met 384.000 kijkers. Gemiddeld keken 195.000 kijkers naar de samenvattingen van het BRC op VRT/Sporza, terwijl ook de RTBF ruim aandacht besteedde aan het BRC, met telkens ongeveer 100.000 kijkers per uitzending.

Ook in 2018 kan het BRC weer rekenen op de steun van Sporza/VRT. Zij hebben aangegeven om nog langere samenvattingen te maken van de wedstrijden, al blijven ze wel afhankelijk van de overige sportactiviteiten op die dagen. Op sociale media heeft de aandacht voor het BRC ook een boost gekregen. Afgelopen seizoen werden de filmpjes van het BRC 1,4 miljoen keer bekeken op YouTube en Facebook (in totaal 928.000 minuten). De pagina van het BRC op Facebook telt meer dan 23.000 likes en op Instagram heeft het BRC ook meer dan 22.000 volgers.

En dus kan het seizoen niet gauw genoeg beginnen, met als vaste seizoensopener dus de Rally van Haspengouw op zaterdag 24 februari.

De kalender van het BRC 2018 

24/02        Rally van Haspengouw
9-10/03     Spa Rally
07/04        TAC Rally
27-29/04    Rally van Wallonië
19/05         Sezoensrally
22-23/06    Renties Ypres Rally
31/08-1/09 Omloop van Vlaanderen
29/09         East Belgian Rally
3-4/11       Condroz Rally

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.