http://www.ewrc-results.com/quickp/19497_cicur1ywsaaf-ng.jpg

Foto: www.ewrc.cz

27-06-2015 – Gisteren was het dan eindelijk zover! De start van de 51e Kenotek Ypres Rally rondom Ieper. Met Kevin Abbring, Craig Breen, Freddy Loix, Stéphane Lefebvre en Bryan Bouffier blikken we terug op wat er gisteren allemaal gebeurde op de smalle en verraderlijke wegen tijdens deze rally.

Na de shakedown, waarbij de snelste en navolgende rijders op die proef één voor één hun startpositie mochten bepalen, werd het duidelijk dat de eerste startpositie voor de Belg Vincent Verschueren zou worden. Hij ging de rally van start maar kon het tempo op de eerste proeven niet meer volgen vergeleken met de andere toppers. Cédric Cherain, een andere BRC-rijder, ging vol de aanval in! Helaas moest de Belg zijn auto al op de eerste klassementsproef aan de kant zetten vanwege problemen met de versnellingsbak.

Kevin Abbring reed erg agressief aan het begin van de wedstrijd, en ging op KP2 dan ook bijna van de baan! Zijn rijstijl werd hem overigens wel beloond, want Abbring ging aan het begin van de wedstrijd aan de leiding voor huidig ERC leider Craig Breen. Freddy Loix, de publiekslieveling van de Belgen en leider uit het BRC, stond voorlopig derde, op iets meer dan 10 seconden van Abbring.

Abbring wist op KP3 opnieuw de snelste tijd neer te zetten! Helaas ging het mis op KP4, een korte proef van ongeveer 7 kilometer, waar Abbring lek reed en daarmee de leiding uit handen gaf. Hij zakte terug naar de 5e positie. Ook Freddy Loix had een lekke band, waardoor ook hij plaatsen af moest staan en nu net buiten de top 5 viel op 7 seconden van Abbring. Craig Breen profiteerde hier alleen maar van, hij ging aan de leiding, nu gevolgd door de Franse Citroën rijder Bryan Bouffier, en Peugeot rijder Kris Princen, die voorlopig de beste zaken deed in de strijd van het BRC.

Abbring ging de aanval in op de laatste bouclé van de wedstrijd! Op KP5 wisten hij en navigator Pieter Tsjoen weer de snelste tijd neer te zetten, waardoor ze in een keer stegen naar een 2e positie algemeen! Craig Breen had nu nog een krappe 5 seconden voorsprong op de Nederlander met nog 2 proeven te gaan. Uitvallers waren er inmiddels genoeg, het hoogtepunt van de eerste bouclé was toch wel de sortie van de Pool Ogryzek, die zag hoe zijn auto in vlammen op ging. (hier te zien)

Terug naar de strijd vooraan, die helaas over was voor Kevin Abbring. Zijn Citroën sloeg in een flauwe bocht meerdere malen over de kop, waardoor hij de strijd op moest geven, gelukkig zijn zowel rijder als navigator ongedeerd! (zie afbeelding hierboven). Hierdoor hoefde Breen en navigator Scott Martin de eerste dag eigenlijk alleen nog maar te controleren. Zij gingen aan het einde van de eerste dag aan kop, voor de Franse rijders Bryan Bouffier en Stéphane Lefebvre, die de tweede en derde plaats aanvulden.

Kris Princen ging in het BRC klassement aan kop, met een kleine voorsprong van 3 seconden op de nieuwe Skoda Fabia R5 van Freddy Loix. Bernd Casier sloot de dag hier sterk af met een derde positie. In de Junior ERC was het de Duitser Marijan Griebel die aan de leiding ging voor huidige kampioenschapsleider Emil Bergkvist. Derde stond hier Alexander Zawaba uit Polen, zij allen besturen een Opel Adam R2 tijdens deze wedstrijd.

Vandaag gaat het avontuur verder, zonder Abbring en Cherain, maar met spektakel! Dat is één ding dat zeker is, wilt u op de hoogte blijven van de rally? Houd dan onze site goed in de gaten voor het actuele nieuws rondom Ieper!!

Stand na dag 1:

1. C. Breen / S. Martin (Peugeot)

2. B. Bouffier / T. de la Haye (Citroën – +4.6)

3. S. Lefebvre / S. Prévot (Citroën – +10.7)

4. K. Princen / P. Kaspers (Peugeot – +22.5)

5. F. Loix / J. Gitsels (Skoda – +25.8)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.