Dakar 2018: Al-Attiyah sleept nieuwe overwinning uit het vuur, crash voor Roma

08-01-2018 – Met zijn spectaculaire rijstijl heeft Nasser Al-Attiyah vandaag de derde etappe in de Dakar Rally gewonnen. De man uit Qatar hield de Peugeots achter zich. Mini-rijder Roma kwam niet ongeschonden uit de strijd na een crash op een kilometer van de finish.

Al-Attiyah beloofde voorafgaand aan de derde etappe in de aanval te gaan en kwam dat na. Noteerde Carlos Sainz nog de snelste tijd bij het eerste waypoint, bij de waypoints daarna was Al-Attiyah telkens de snelste. Aan de finish hield de Toyota-rijder een marge van vier minuten ten opzichte van Stéphane Peterhansel. De dertigvoudig Dakar-winnaar werd tweede maar behield daarmee wel de leiding in het algemene klassement.

Sainz verloor na een sterke openingsfase wat tijd in het tweede deel van de proef en werd uiteindelijk derde op 5 minuten en 47 seconden achterstand. Cyril Despres en Sébastien Loeb eindigden vierde en vijfde voor Giniel de Villiers, die vooral in het tweede deel van de proef tijd moest toegeven. De Zuid-Afrikaan kwam op tien minuten van teamgenoot Al-Attiyah aan de finish.

Bernhard ten Brinke werd na een sterke openingsfase zevende. Ten Brinke noteerde bij het waypoint voor de neutralisatie een vierde tijd, maar moest met name in de slotfase tijd toegeven. Uiteindelijk bleef de Nederlander met navigator Michel Perin steken op 18 minuten en 7 seconden achterstand van Al-Attiyah. Peter van Merksteijn eindigde tevens op een keurige twintigste plaats, op 55 minuten en 19 seconden van de etappewinnaar.

Voor het Duitse Team X-Raid was de derde etappe opnieuw een dag vol problemen. Nadat gisteren al Bryce Menzies uit de rally was gecrasht en Yazeed Al-Rajhi met een teamgenoot in aanvaring was gekomen, liep ook vandaag de derde tweewiel-aangedreven Mini tegen problemen aan. Mikko Hirvonen verloor ruim anderhalf uur nadat hij tijdens de etappe technische problemen opliep. Daardoor zijn alle drie de gloednieuwe tweewiel-aangedreven Mini’s nu kansloos voor een plek in de top van het klassement.

Aan het einde van de etappe kreeg het team van Mini nog meer slecht nieuws te verwerken doordat Nani Roma zijn Mini in de slotfase van de etappe over de kop ging. Op een half uur achterstand wist de Spanjaard wel nog de finish te bereiken, maar de Spanjaard moest met klachten aan z’n worden overgebracht naar het ziekenhuis in Lima, waardoor het vrijwel uitgesloten lijkt dat de tweevoudig Dakar-winnaar morgen nog van start gaat.

De andere Nederlandse deelnemers naast Ten Brinke en Van Merksteijn moesten na een heftige tweede etappe eigenlijk even bijkomen. Erik Wevers leek aanvankelijk uit de wedstrijd te liggen, maar het team van Wevers Sport werkte de gehele nacht om de auto op de wielen te krijgen. Wevers kon vandaag weer van start gaan. Ebert Dollevoet en Eelco Bekker moesten in de duinen van de tweede etappe overnachten en werden met vereende krachten uit een duinpan geholpen. Vervolgens hadden ze tot het einde van de ochtend lokale tijd om het bivak te bereiken. Bekker slaagde erin om enkele minuten voor de deadline aan te komen en wist zodoende zijn starttijd voor de derde etappe te verzilveren. Ook Henri van Steenbergen was onderweg naar het bivak, maar het is onduidelijk of zij op tijd aangekomen zijn.

Pos. Coureur
Nat. Merk Tijd
1. Nasser Al-Attiyah QAT Toyota 3u 09m 08s
2. Stephane Peterhansel FRA Peugeot +04m 05s
3. Carlos Sainz SPA Peugeot +06m 07s
4. Cyril Despres FRA Peugeot +07m 43s
5. Sebastien Loeb FRA Peugeot +08m 43s
6. Giniel de Villiers ZAF Toyota +10m 11s
7. Bernhard ten Brinke NED Toyota +18m 07s
8. Martin Prokop TSJ Ford +18m 56s
9. Jakub Przygonski POL MINI +22m 42s
10. Lucio Alvarez ARG Toyota +23m 01s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.