Foto: www.rallyargentina.com

25-04-2016 – Na het wegvallen van Jari-Matti Latvala tijdens de zaterdag van de WK Rally van Argentinië is het Hayden Paddon gelukt om hiervan te profiteren. De Nieuw-Zeelander kwam echter tijdens de laatste drie proeven nog flink onder druk te staan door Sébastien Ogier, want de rollen leken nog even omgedraaid te gaan worden…

Paddon leek de zege in handen te hebben gekregen en niet meer weg te geven, want de Hyundai-rijder had een ruime voorsprong van een kleine halve minuut op de regerend wereldkampioen. Niets was echter minder waar, want Ogier zou tijdens de laatste drie proeven vol de aanval in gaan. Zo was de Fransman op KP16 zeven seconden sneller, maar zou de echte klap pas uitgedeeld worden op KP17. Daar wist hij namelijk een tijd van bijna 20 seconden sneller dan Paddon te klasseren, waardoor het verschil werd geminimaliseerd tot 2.6 seconden. Het zou dus allemaal gaan afhangen van de laatste klassementsproef, die tevens meetelde als ‘Power Stage’.

Tijdens die Power Stage leek het erop dat Ogier alsnog voor het eerst de Rally van Argentinië op zijn naam zou schrijven, maar vervolgens kwam Paddon weer uit de bus met een kanontijd die 11 seconden sneller was dan de tijd van de Volkswagen-rijder. Hierdoor werd duidelijk dat Paddon voor het eerst in zijn carrière een WRC-wedstrijd op zijn naam schreef, tot grote vreugde van zowel het team als hijzelf. Ogier deed op zijn beurt de beste zaken voor het kampioenschap, waar Paddon nu stijgt naar P2, maar baalt op zijn beurt enorm dat hij wederom deze wedstrijd niet op zijn naam heeft geschreven.

Hayden Paddon: “Ik heb er geen woorden voor. Ik heb alles gegeven. Dit is ongelofelijk, ik kan het niet beschrijven. Al ons harde werk heeft zich uitbetaald. Ik had niet gedacht dat we een kans zouden hebben. Bochtige, krappe stukken zijn in het verleden niet echt mijn sterkste punt gebleken.”

Achter dit strijdende duo zagen we niet veel spanning meer in de sub-top van het klassement tijdens de zondag. Dani Sordo, teamgenoot van Paddon, wist nog wel iets terug te komen, maar kwam tekort op Andreas Mikkelsen en werd daardoor vierde. Wel wist Sordo een keurige tweede tijd te klasseren op de Power Stage en daarmee twee bonuspunten te pakken in het kampioenschap. Mikkelsen werd zoals gezegd derde en achter hem en Sordo zou Mads Ostberg uiteindelijk de vijfde positie weten te behouden. Nog verder daarachter zagen we dat zuiderbuur Thierry Neuville zich uiteindelijk nog terug wist te knokken naar de zesde positie voor Marcos Ligato. Ook zagen we Ott Tänak nog even met een kanontijd op KP16, de snelste tijd zelfs, maar hij speelde helaas geen grote rol meer in het algemene klassement.

In het WRC2 zagen we een beetje hetzelfde verhaal als in het WRC, want daar kreeg Nicholas Fuchs de eerste positie in zijn handen geschoven na het wegvallen van Abdulaziz Al-Kuwari. Fuchs, die met de Skoda Fabia R5 voor het Nederlandse WeversSport in actie komt, zou deze leiding dan ook niet meer weggeven. Daardoor won hij in deze categorie en bezorgde hij tevens voor het eerst in tijden een Nederlands team de eindzege in zo’n hoge categorie. Tweede werd de Pool Hubert Ptaszek, ook niet geheel onbekend op Nederlandse bodem, met de Peugeot 208 T16. Al-Kuwari wist ondanks zijn uitval nog op de laatste dag te herstarten, en door het grote slagveld nog de derde positie te bemachtigen.

Overduidelijk was dit één van de spannendste rally’s in 2016 tot nog toe, en natuurlijk kunnen we nu niet wachten tot de volgende wedstrijd! Die brengt ons naar Portugal, waar van 19-22 mei het geweld wederom los zal barsten. Ook zullen we daar voor het eerst dit seizoen onze eigen Nederlander Kevin Abbring in actie zien komen voor het team van Hyundai Motorsport. Houd de site op de hoogte om niets te missen van deze wedstrijd en al het nieuws daaromheen!

 

Einduitslag WK Rally van Argentinië 2016:

1rightarrow blue.svg 1. H. Paddon / J. Kennard (Hyundai – 3:40:52.9)

1rightarrow blue.svg 2. S. Ogier / J. Ingrassia (Volkswagen – +14.3)

1rightarrow blue.svg 3. A. Mikkelsen / A. Jaeger (Volkswagen – +1:05.2)

1rightarrow blue.svg 4. D. Sordo / M. Martí (Hyundai – +1:17.1)

1rightarrow blue.svg 5. M. Ostberg / O. Floene (Ford – +4:56.7)

1uparrow green.svg 6. T. NEUVILLE / N. GILSOUL (Hyundai – +9:29.5)

1downarrow red.svg 7. M. Ligato / R. Garcia (Citroën – +9:39.2)

1uparrow green.svg 8. E. Camilli / B. Veillas (Ford – +10:16.0)

1downarrow red.svg 9. H. Solberg / I. Minor-Petrasko (Ford – +10:48.5)

1uparrow green.svg 10. N. Fuchs / F. Mussano (Skoda – +24:42.8)

 

Championship after Round 4

1. Sébastien Ogier (96 pt)

2. Hayden Paddon (57 pt)

3. Mads Ostberg (52 pt)

4. Andreas Mikkelsen (48 pt)

5. Dani Sordo (44 pt)

 

Manufacturers Championship

1. Volkswagen Motorsport (117 pt)

2. Hyundai Motorsport (81 pt)

3. M-Sport WRT (62 pt)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.