Afbeeldingsresultaat voor nasser al-attiyah dakar 2017 problems

02-01-2017 – Nasser Al-Attiyah kende een bewogen eerste dag tijdens de 39e Dakar Rally. De tweevoudig winnaar van het evenement schreef de etappezeges bij de auto’s vandaag op zijn naam, maar liep tegen de finish van de etappe tegen problemen aan.

Al-Attiyah, die dit jaar zijn debuut maakte voor het team van Toyota Gazoo Racing, wist de 39 kilometer lange openingsproef op Paraguayaanse bodem vandaag als snelste af te leggen in een tijd van 25 minuten en 41 seconden. Daarmee was de Toyota-coureur 24 seconden sneller dan Ford-rijder Xavi Pons, die de tweede positie in bezit nam. Het ging echter niet allemaal zo soepel voor de man uit Qatar aan het begin van de zwaarste rally ter wereld, toen na de finish een klein brandje ontstond onder de motorkap van zijn Toyota Hilux. Vervolgens zou hij door teamgenoot Giniel de Villiers richting het bivak worden gesleept.

Nani Roma was de tweede Toyota-coureur die een top 3-klassering neer wist te zetten met een derde tijd, op een kleine halve minuut achterstand. Carlos Sainz was de beste Peugeot-coureur op de vierde stek, voor Giniel de Villiers in de derde Toyota. Hoewel het echte werk nog moet beginnen, laten de mannen in Japanse dienst nu al zien dat er de komende twee weken ernstig rekening met hen gehouden moet worden. De snelste Mini-rijder was Yazeed Al-Rajhi, die zijn wagen naar een zevende positie wist te sturen achter de Peugeot van negenvoudig wereldkampioen rally’s S├ębastien Loeb. Cyril Depres en Mikko Hirvonen vulden vervolgens de achtste en negende positie aan, terwijl Erik van Loon de Nederlandse eer hoog wist te houden met een keurige tiende klassering. Regerend kampioen en de als eerste vertrokken St├ęphane Peterhansel viel opvallend genoeg net buiten de eerste tien.

Niet alleen Van Loon deed als Nederlander goede zaken in het klassement. Ook Tim en Tom Coronel kende een goede eerste etappe. Tim wist namelijk op zijn beurt de zege te pakken in het nieuwe UTV-klassement, terwijl Tom op een minuut achterstand de tweede positie in deze klasse wist te pakken. De UTV-klasse kent in totaal 10 rijders en al deze coureurs bereikten de eindstreep. Hetzelfde gold voor de overige Nederlanders, Ebert Dollevoet en Maik Willems, die als 32e en 39e eindigden tijdens deze etappe.

 

Tussenstand Auto’s

1. Nasser Al-Attiyah QAT Toyota 25m 41s
2. Xavier Pons SPA Ford +24s
3. Nani Roma SPA Toyota +29s
4. Carlos Sainz SPA Peugeot +33s
5. Giniel de Villiers ZAF Toyota +41s
6. Sebastien Loeb FRA Peugeot +55s
7. Yazeed Al Rajhi SAU MINI +1m 06s
8. Cyril Despres FRA Peugeot +1m 14s
9. Mikko Hirvonen FIN MINI +1m 20s
10. Erik van Loon NED Toyota +1m 22s
       
32. Ebert Dollevoet NED Volvo +5m 59s
39. Maik Willems NED Toyota +7m 04s

 

UTV-Klasse

1. Tim Coronel NED Buggy 33m 13s
2. Tom Coronel NED Buggy +1m 05s
3. Ravil Maganov RUS Polaris +1m 19s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.