Dakar 2017: Loeb wint etappe en herovert leiding, Van Loon op achterstand

11-01-2017 – Met groot machtsvertoon in de achtste etappe pakte Sebastien Loeb zowel de etappewinst als de leiding in het algemeen klassement van de Dakar Rally 2017 bij de auto’s. De Fransman pakte gisteren tijdens de achtste etappe alweer zijn derde etappezege deze rally, waarmee hij nu Peugeot-stalgenoot Stéphane Peterhansel is gepasseerd in het algemeen klassement.

Voor de start van de achtste etappe moest de Dakar-organisatie opnieuw ingrijpen vanwege de slechte weersomstandigheden richting het Argentijnse Salta. Zo lag er na CP1 en de tankzone een geneutraliseerd deel, waardoor de special stage in twee stukken was opgedeeld. Ook in het tweede deel van de special stage zorgde noodweer voor de nodige chaos. Zo waren toegangswegen richting Salta onbegaanbaar vanwege de vele modderstromen, waarbij diverse deelnemers in de klassementen tegen problemen aanliepen. Zo werd er een noodbivak opgericht bij de plaats Tilcara, zo’n 200 kilometer voor Salta.

Peterhansel begon de dag in eerste instantie voortvarend en pakte na een half uur special stage een minuut op Loeb. Maar na het tweede meetpunt verloor de Fransman ruim vier minuten op zijn ploeggenoot. Hij kon niet voorkomen dat ook merkgenoot Cyril Despres aan hem voorbijkwam. Aangekomen bij de neutralisatie bedroeg de achterstand van Peterhansel net geen vier minuten. Achter het Peugeot-trio bevonden zich Mini-rijders Mikko Hirvonen en Orlando Terranova. Zij moesten op dat punt respectievelijk zes en zeven minuten toegeven.

Terwijl Loeb aan het begin van het tweede deel van de etappe zijn voorsprong nog vergrootte, kwam Peterhansel toch nog terug. Bij het laatste meetpunt voor de finish was de voorsprong gehalveerd tot twee en een halve minuut omdat Loeb een lekke band had opgelopen. Loeb nam op zijn beurt echter weer revanche en kwam uiteindelijk met drie en een halve minuten voorsprong op ‘Monsieur Dakar’ over de streep. Met nog drie etappes te gaan bedraagt de voorsprong in het klassement 1 minuut en 38 seconden op teamgenoot Peterhansel.

Op de modderige paden en op de grote hoogte waren de lichte Peugeots in het voordeel ten opzichte van hun concurrenten. Cyril Despres maakte de volledige Peugeot 1-2-3 gisteren compleet. In het klassement is de Fransman nu ook weer opgeklommen naar de derde plek ten koste van Nani Roma, die tijdens deze etappe op bijna een kwartier achterstand slechts de zevende tijd liet noteren. Beste Mini-rijder was opnieuw Mikko Hirvonen. De Fin was op een vierde plek ‘best of the rest’ achter de Peugeots, maar staat in het klassement nu al bijna een uur achter op klassementsleider Loeb.

Erik van Loon stond alweer voor de honderdste keer aan de start van een Dakar Etappe, maar de Brabander beleefde weinig plezier aan zijn jubileumrit. Het parcours van de achtste etappe was niet het ideale terrein voor Van Loon, die het dan ook iets rustiger aan deed en met een 15e tijd genoegen nam. Desondanks is de Nederlander tevreden met zijn resultaat. Ook Maik Willems mocht tevreden zijn met een keurige 33e klassering, terwijl de broertjes Coronel als 35e en 38e afsloten, met Tom verrassend als snelste van de twee.

1. Sebastien Loeb
FRA Peugeot 04:11:02
2. Stéphane Peterhansel FRA Peugeot +3m35s
3. Cyril Despres FRA Peugeot +5m13s
4. Mikko Hirvonen FIN MINI +8m14s
5. Giniel de Villiers ZAF Toyota +11m57s
6. Orlando Terranova ARG MINI +12m38s
7. Nani Roma SPA Toyota +14m26s
8. Khalid Al Qassimi ABD Peugeot +18m17s
9. Conrad Rautenbach ZWE Toyota +19m02s
10. Yazeed Al Rajhi SAU MINI +20m12s
       
15. Erik van Loon NED Toyota +29m49s

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.