Dakar 2017: Sebastien Loeb zegeviert en neemt leiding over van Al-Attiyah

03-01-2017 – Sébastien Loeb heeft zijn eerste dagzege in de Dakar Rally 2017 te pakken. Tijdens de tweede maar eerste serieuze etappe van het evenement van Resistencia naar San Miguel de Tucumán wist de Fransman als snelste door te komen en zo huidig leider in het klassement, Nasser Al-Attiyah, voor te blijven. 

Tijdens de 275 kilometers lange Special Stage bleef de negenvoudig wereldkampioen rally’s de hele etappe aan de leiding en pakte daarmee de dagzege met 1 minuut en 23 seconden voorsprong op Toyota-coureur Nasser Al-Attiyah. Hierdoor neemt Loeb, rijdend voor het team van Peugeot Total, tevens de leiding over in het algemene klassement met 28 seconden voorsprong op de man uit Qatar, die de vorige etappe nog op zijn naam wist te schrijven. Teamgenoot Carlos Sainz wist zijn Peugeot naar een derde plek te sturen op 55 seconde van Al-Attiyah. Giniel de Villiers en Nani Roma maakten met hun Toyota’s de top 5 vol. De eerstgenoemde eindigde slechts een seconde achter ‘El Matador’, terwijl Roma ruim een minuut achter De Villiers eindigde.

Ook Erik van Loon kende vandaag weer een prima etappe met een negende klassering. Hij klokte tevens exact dezelfde tijd als Romain Dumas, en eindigde ruim negen minuten achter Loeb. Wel klimt Van Loon op deze manier in het algemene klassement een plekje op naar een negende positie. Dat had mede te maken met de problemen voor Xavi Pons, die tijdens de eerste etappe nog een knappe tweede tijd wist te klokken met zijn Ford. De Spanjaard sloeg al vroeg tijdens de etappe over de kop en verloor in het tweede deel van de etappe ook nog zijn achterwiel, waardoor Pons nog altijd wacht op assistentie. Hiermee is hij dus al definitief bekeken in het klassement, aangezien hij uren zal gaan verliezen.

De overige Peugeots speelden geen grote rol tijdens deze etappe. Twaalfvoudig winnaar van de Dakar, Stéphane Peterhansel, verloor op deze etappe zo zeven minuten, wat hem een zevende plek opleverde. Cyril Depres eindigde zelfs tien minuten achter Loeb op een twaalfde positie. De eerste Mini van X-Raid vinden we terug op een zesde positie. Yazeed Al Rajhi kwam iets meer dan vijf minuten te kort op de tijd van Loeb. Teamgenoot Mikko Hirvonen eindigde achter Peterhansel op een achtste posities, waardoor het team van X-Raid vooralsnog niet heeft bewezen mee te kunnen doen in de strijd vooraan.

Tim en Tom Coronel wisten tijdens de vorige etappe nog te domineren in de nieuwe UTV-klasse. Vandaag besloot de organisatie echter voorafgaand de start van de tweede etappe dat de Buggy’s van de tweelingbroers teveel vermogen bevatten, waardoor zij terug worden verplaatst naar de Auto-klasse en daar als 39e en 45e over de eindstreep kwamen. Ebert Dollevoet reed tevens een uitstekende etappe en wist zijn Volvo zelfs te sturen naar een 30e positie. Maik Willems eindigde vlak achter Tim Coronel op de 40e plaats, terwijl Roman Starkovich en navigator Bart Heskes op een 49e plek eindigden.

1. Sebastien Loeb FRA Peugeot 02:06:55
2. Nasser Al-Attiyah QAT Toyota +00:01:23
3. Carlos Sainz SPA Peugeot +00:02:18
4. Giniel de Villiers ZAF Toyota +00:02:19
5. Nani Roma SPA Toyota +00:03:22
6. Yazeed Al Rajhi SAU MINI +00:05:01
7. Stéphane Peterhansel FRA Peugeot +00:06:47
8. Mikko Hirvonen FIN MINI +00:08:24
9. ERIK VAN LOON NED Toyota +00:09:09
10. Romain Dumas FRA Peugeot +00:09:09
       
30. Ebert Dollevoet NED Volvo +00:46:26

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.