Dakar 2017: Loeb wint, Peterhansel naar de leiding

07-01-2017 – In de vijfde etappe van Tupiza naar Oruro pakte Sebastien Loeb zijn tweede etappewinst in deze Dakar Rally. De Fransman was op alle waypoints in de ingekorte etappe het snelst. Slecht weer in het tweede deel na de neutralisatie zorgde ervoor dat de organisatie ingreep en de etappe vroegtijdig liet eindigen, en de finish te verplaatsen naar 219 kilometers na de start in plaats van de oorspronkelijke 447 kilometers die de deelnemers moesten afleggen.

Als leider moest Despres de proef openen en daar verloor hij veel tijd mee. Despres stond bij het derde tussenpunt al meer dan tien minuten in het krijt bij Loeb en werd uiteindeljk vierde in de rit op ruime achterstand en net voor de privé-Peugeot van WEC-kampioen Romain Dumas. Een zware dag werd het ook voor Mikko Hirvonen in de X-Raid Mini. De Fin lag op een keurige derde positie bij het eerste waypoint, totdat het noodlot toesloeg. Ook Giniel de Villiers verloor ontzettend veel tijd met navigatie problemen, zelfs zoveel dat een top positie in het eind klassement ver weg lijkt te zijn.

Loeb kende daarentegen een redelijk eenvoudige dag in Bolivia. De Fransman reed vrijwel de hele dag aan de leiding en zou daarmee zijn tweede etappezege boeken tijdens deze editie. Nani Roma, die nu alle hoop van het team van Toyota bij zich draagt, ging goed met de druk om en kan de aansluiting nog altijd vinden in het klassement. Tijdens de vijfde etappe zou de Spanjaard een tweede tijd klokken, 44 seconden achter de negenvoudig wereldkampioen rally’s. Loeb’s teamgenoot, Stéphane Peterhansel, eindigde als derde en neemt daarmee de leiding van Depres over in het algemene klassement.

Erik van Loon en navigator Wouter Rosegaar kenden evenals de grote namen vooraan het veld problemen met navigatie. Ondanks tijdsverlies finishte de Nederlander op een elfde tijd op 31 minuten achterstand van Loeb. Maik Willems kwam deze etappe binnen op positie 41 gevolgd door Tim Coronel op een 42e plaats, terwijl Tom Coronel nog altijd niet binnen is volgens de officiële Dakar-site…

 

Uitslag Etappe 5 Auto’s:

1. Sebastien Loeb FRA Peugeot 22u24m03s
2. Nani Roma SPA Toyota +44s
3. Stephane Peterhansel FRA Peugeot +01m31s
4. Cyril Despres FRA Peugeot +10m33s
5. Romain Dumas FRA Peugeot +11m55s
6. Conrad Rautenbach ZWE Toyota +16m42s
7. Eric Bernard FRA Buggy +18m08s
8. Orlando Terranova ARG MINI +21m51s
9. Kuba Przygonski POL MINI +28m59s
10. Giniel de Villiers ZAF Toyota +29m51s
11. Erik van Loon NED Toyota +31m46s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.