Dakar 2017: Loeb zegeviert, maar loopt amper in op Peterhansel

14-01-2017 – Sebastien Loeb won de elfde etappe van San Juan naar Rio Cuarto in de 2017 Dakar Rally. De Fransman deed wat hij moest doen om de druk op zijn teamgenoot Stephane Peterhansel te behouden in de slot etappe richting Buenos Aires om nog kans te maken op de eindzege.

Loeb, tweede in de tussenstand op ruim vijf minuten van Peterhansel, ging direct in de aanval. De rijder van Peugeot had bij het begin van de neutralisatie, anderhalf uur in competitie, een voorsprong van net geen drie minuten op zijn rivaal. Orlando Terranova knokte zich met de Mini naar de derde plek, vlak voor Cyril Despres met de derde Peugeot. Van Loon bereikte de neutralisatie met een verschil van elf en een halve minuut op Loeb. Daarmee had hij een voorlopige achtste plek in handen. Dat was beter dan klassementsrijders Nani Roma en Mikko Hirvonen. Zij moesten bij het tweede meetpunt een kwartier toegeven op Loeb.

Peterhansel kroop in het tweede deel van de etappe, na de neutralisatie, langzaam richting Loeb, maar kwam uiteindelijk 18 seconden tekort voor de dagzege, al kan Peterhansel dik tevreden zijn: Met de korte etappe van zaterdag heeft de Fransman de eindoverwinning voor het grijpen. De achterstand van Terranova kwam uit op zes en een halve minuut, 24 seconden meer dan Giniel de Villiers. Daar 24 seconden achter eindigde Yazeed Al Rajhi. De Mini-rijder bleef Despres met zeven tellen voor.

Erik van Loon werd deze etappe zevende en pakte daarmee zijn beste klassering tijdens deze editie van Dakar. De Nederlander eindigde op 13 minuten en 48 seconden achterstand van etappewinnaar Loeb. Hij eindigde voor Conrad Rautenbach en Roma. In de tussenstand leidt Peterhansel met vijf en een halve minuut op Loeb en lijkt zijn dertiende Dakar Rally op zijn naam te schrijven. Zaterdag staat er een proef van slechts 64 kilometer op het programma. Aansluitend volgt de huldiging in Buenos Aires.

1. Sebastien Loeb FRA Peugeot 03:21:15
2. Stephane Peterhansel
FRA Peugeot +00:00:18
3. Orlando Terranova ARG MINI +00:06:37
4. Giniel de Villiers ZAF Toyota +00:07:01
5. Yazeed Al Rajhi SAU MINI +00:07:25
6. Cyril Despres FRA Peugeot +00:07:32
7. Erik van Loon  NED  Toyota  +00:13:48 
8. Conrad Rautenbach ZWE Toyota +00:14:32
9. Nani Roma SPA Toyota +00:15:04
10.  Martin Prokop TSJ  Ford  +00:17:16 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.