Stephane Peterhansel

13-01-2017 – Stéphane Peterhansel heeft met terugwerkende kracht de zege in de tiende etappe van de Dakar Rally 2017 gekregen. De Fransman werd ondanks een aanvaring met een motorrijder uitgeroepen tot winnaar van de etappe, waarmee hij tevens de leiding in het klassement af wist te pakken van Sébastien Loeb.

Peterhansel kwam al vroeg in de etappe naar San Juan in aanvaring met de Sloveense kistrijder in het motorenklassement, Simon Marcic. Na 83 kilometer in de proef zag de Sloveen te laat de Peugeot van Peterhansel waardoor hij ten val kwam. Peterhansel kon de motorrijder vervolgens niet meer ontwijken waardoor de Sloveen onder de auto van ‘Monsieur Dakar’ terecht kwam. Marcic liep met het ongeluk meerdere breuken in zijn been op. Peterhansel, zelf zesvoudig winnaar in de motorklasse, wachtte op medische assistentie.

Doordat Peterhansel zijn verloren tijd terug kreeg van de organisatie, namelijk 14 minuten, terwijl de achterstand op zijn teamgenoot slechts zes minuten was bij de finish. Hierdoor heeft de Peugeot rijder met 7 minuten en 28 seconden voorsprong gewonnen op Loeb, en is het verschil tussen beide Franse rijders in het algemeen klassement slechts 5 minuten en 50 seconden met nog twee etappes te gaan in de 2017 editie van de Dakar Rally.De twaalfvoudig winnaar van het evenement gaf echter wel aan compleet in shock te zijn na de aanrijding.

Stéphane Peterhansel: “We waren allebei verdwaald. Iedereen was de weg kwijt en we gingen niet heel snel, zo’n 60 km/u, maar door de struiken kon ik hem niet zien. Plotseling dook hij voor mijn auto op en kneep hij in de remmen waarna hij viel. Ik remde ook heel hard, maar kon geen kant op. Ik raakte hem niet heel hard, maar hij lag onder de auto. Hij was hard geraakt aan zijn been, maar zijn hoofd was oké. Hij zei meteen dat hij z’n been had gebroken. We zijn, ik weet niet, misschien wel zo’n 15 minuten bij hem gebleven voordat de helikopter kwam. Uiteindelijk heeft hij alleen z’n been gebroken, maar als ik bijvoorbeeld zijn hoofd had geraakt.. Ik had hem wel dood kunnen rijden…”

Achter Peterhansel en Loeb maakte Cyril Despres de volledige Peugeot top 3 compleet, gevolgd door Yazeed Al Rajhi, die een minuutje sneller was dan stalgenoot Orlando Terranova. Giniel de Villiers was de beste Toyota-rijder op een zesde plek. Erik van Loon eindigde de etappe op een twaalfde plaats op ruim drie kwartier achterstand.

Peterhansel was niet de enige die met een incident te maken kreeg tijdens deze tiende etappe. Ook Mikko Hirvonen raakte in de tiende etappe betrokken bij een aanrijding met een deelnemende truck en daardoor verloor de coureur van de X-Raid Mini flink wat tijd om de bolide te repareren. Hirvonen begon de etappe als vijfde in het tussenklassement, maar al snel volgde pech. De coureur verdwaalde samen met navigator Michel Perin twee keer, kregen twee lekke banden en de versnellingsbak ging stuk. Vervolgens kwam de Fin in aanraking met een deelnemende truck waardoor Hirvonen pas in de avond en zonder motorkap het bivak van San Juan bereikte.

Mikko Hirvonen: “Er was een truck die wij lange tijd volgden en toen de truck een langzamere deelnemer voorbijreed, verdween die in het stof van de snellere truck. En hij reed langzaam en ik reed ook heel langzaam, maar in het stof ging hij iets van zijn lijn. Ik zat in mijn tweede versnelling, zag de truck en ik remde, maar we raakten de achterkant een beetje. Mijn versnellingsbak was stuk dus ik kon niet achteruit en wegrijden. In de stofwolk reed hij achteruit maar zag ons niet. Hierdoor raakte de motorkap beschadigd en ging de radiator stuk. Toen we de radiator repareerden heb ik de motorkap eraf gehaald omdat deze stuk was gegaan. Als je een nieuwe erop zet is de auto in prima conditie, op de versnellingsbak na.”

Door dit alles duikelt Hirvonen terug in het klassement naar een vijftiende plaats, één positie voor Erik van Loon, wat de Fin kansloos maakt op een top 5-klassering, die hij tot nog toe in handen had.

 

Uitslag Etappe 10 Auto’s:

1. Stephane Peterhansel
FRA Peugeot 04:47:00
2. Sebastien Loeb FRA Peugeot +7m28s
3. Cyril Despres FRA Peugeot +10m01s
4. Yazeed Al Rajhi SAU MINI +19m03s
5. Orlando Terranova ARG MINI +20m12s
6. Giniel de Villiers ZAF Toyota +22m48s
7. Conrad Rautenbach ZWE Toyota +34m23s
8. Nicolas Fuchs PER HRX +34m23s
9. Martin Prokop TSJ Ford +38m55s
10. Nani Roma SPA Toyota +38m57s
         
12. Erik van Loon NED Toyota +49m04s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.