Dakar 2017: Peterhansel boekt zijn dertiende Dakar-zege

15-01-2017 – Stéphane Peterhansel heeft zaterdag voor de 13e keer de Dakar Rally op zijn naam geschreven. In een onderling duel met Peugeot-stalgenoot Sébastien Loeb trok ‘Monsieur Dakar’ aan het langste eind, en wist hij met zijn succes zijn titel van vorig jaar te verdedigen.

Ook deze editie bij de auto’s werd wederom volledig gedomineerd door het team van Peugeot. Toch waren de verwachtingen voorafgaand deze editie wel hoog van de teams van Toyota en X-Raid (Mini). Het was dan ook Nasser Al-Attiyah die op de smalle wegen van Paraguay de wedstrijd als snelste opende, maar eenmaal bij de finish aangekomen gelijk zijn eerste waarschuwing te pakken had na een brandje onder de motorkap van zijn Toyota Hilux. Tijdens de tweede etappe ging de nummer twee in het klassement, Xavier Pons, gelijk hard van het parcours wat het einde van zijn wedstrijd was, en daarmee was het échte startschot voor deze Dakar-editie wel afgegeven.

Het was dan ook negenvoudig wereldkampioen Sébastien Loeb die gelijk toesloeg tijdens de tweede etappe, waarin hij de leiding overnam van Al-Attiyah. Tijdens de derde etappe zou het vervolgens finaal misgaan bij het team van Toyota. Al-Attiyah zou de strijd zo moeten staken na een rots te hebben geraakt en alle andere Toyota’s kwamen zonder benzine te staan. Nani Roma was de enige die snel hulp wist te krijgen van de lokale bewoners, maar Giniel de Villiers zou in het klassement gaan duikelen. Hetzelfde gold voor onze Nederlandse topper Erik van Loon, die geen hulp van lokale bewoners kon verwachten in het gebied waar hij stond en zo uren aan tijd verloor, waarmee zijn klassement gelijk bekeken was.

Vervolgens was het vooraan bloedstollend spannend tussen de Peugeots van Loeb en “El-Matador” Carlos Sainz, al moest de Spanjaard de etappe daarna al opgeven nadat hij de klapper van deze Dakar-editie maakte. Zijn Peugeot zou namelijk meerdere malen over de kop vliegen en daarmee bijna twee toeschouwers raken, voordat het in een ravijn klapte en er wonderbaarlijk genoeg niemand gewond raakte. Terwijl Sainz met zijn agressieve rijstijl wegviel, kwam Stéphane Peterhansel langzaam maar zeker dichterbij Loeb. Hetzelfde gold voor oud-Motorcoureur en teamgenoot Cyril Depres, die tijdens de vierde etappe tevens zijn eerste etappezege boekte bij de auto’s. Depres nam daarmee de leiding over in het klassement, maar liet de volgende etappe weer iets liggen waardoor Peterhansel als leider de rustdag in ging.

De enige die de pret nog zouden kunnen bederven voor het team van Peugeot waren Nani Roma met de Toyota en Mikko Hirvonen in de Mini. Op de grote hoogtes kon Roma het tempo echter niet volgen, en ook Hirvonen zou gaan duikelen in het klassement nadat alles misging wat er maar mis kon gaan in de tweede week. Nu leek het erop dat niemand het 1-2-3’tje van Peugeot meer zou gaan tegenhouden. Maar terwijl Depres moest toezien, zou het nog een enorm spannende slotfase gaan worden tussen Peterhansel en Loeb, die geen teamorders ontvingen en dus het duel zelf mochten gaan uitmaken.

De rally leek in de tiende etappe beslist te gaan worden in het voordeel van Loeb nadat Peterhansel een motorrijder had aangereden, maar de coureur kreeg na de etappe een kwartier terug omdat hij bij de getroffen motorrijder had gewacht totdat de hulpdiensten waren gearriveerd. Peterhansel sloeg daardoor een gat naar Loeb en ondanks een ultieme poging van de WRC-legende en zijn navigator Daniel Elena in de voorlaatste etappe, was het uiteindelijk toch weer Peterhansel die samen met navigator Jean Paul Cottret aan het langste eind trok. Met een voorsprong van 5 minuten en 13 seconden is de 51-jarige Fransman voor het tweede jaar op rij de sterkste in Le Dakar en scherpt hij zijn eigen Dakar-record nog maar eens verder aan. Zowel bij de motoren (6 overwinningen) als bij de auto’s (7 overwinningen) is Peterhansel de meest succesvolle rijder uit de Dakar-historie.

Achter Peterhansel en Loeb maakt Cyril Despres het volledige Franse Peugeot-podium compleet op een derde plek, op 33 minuten achterstand van Peterhansel. Nani Roma is namens Toyota ‘best of the rest’ op een vierde plek, al moet hij al meer dan een uur toegeven op Peterhansel. Giniel de Villiers maakt de top vijf compleet, voor de snelste Mini van Orlando Terranova. Erik van Loon is de beste Nederlander in het autoklassement op een 14e plek. Samen met navigator Wouter Rosegaar moet de Toyota-rijder iets meer dan 6 uur toegeven op Peterhansel. Van Loon sloot de laatste etappe af op een keurige zesde plek op iets meer dan een minuut van etappewinnaar Loeb. Ook Maik Willems bereikte de finish als 26e algemeen. Terwijl de gebroeders Coronel ondanks vele tegenslagen voor het eerst samen aan de finish kwamen als 43e (Tim) en 51e (Tom). Ebert Dollevoet was de enige Nederlandse uitvaller, en bereikte daarmee tijdens zijn negende deelname voor de negende keer niet de finish.

Stéphane Peterhansel: “Aan het begin van de rally was ik er niet zeker van of ik wel kon winnen. Er was een flink gevecht gaande tussen zes of zeven rijders. Daarna ging het nog tussen vier man en in de laatste week waren het er nog maar twee. Seb en ik waren erg aan elkaar gewaagd. Uiteindelijk heb ik gewonnen, maar het scheelde niets. Ik heb de Dakar waarschijnlijk gisteren gewonnen toen Seb lek reed. Deze overwinning heb ik waarschijnlijk weer te danken aan mijn ervaring, want op sommige momenten wist ik dat ik niet snel genoeg was om in het spoor van Seb te kunnen blijven. Ik ben er behoorlijk emotioneel van, want het was niet gemakkelijk. De sfeer in het team was heel goed. Bruno besloot geen teamorders toe te passen en dat was de beste beslissing die hij had kunnen nemen. Het was puur een gevecht tussen twee coureurs die met dezelfde auto reden. De beste zou de Dakar winnen. Het was zeer spannend aan het einde, maar het was natuurlijk een prachtige situatie voor ons om in te zitten.”

 

Einduitslag DAKAR 2017 Auto’s:

1. Stephane Peterhansel FRA Peugeot 28:49:30  
2. Sebastien Loeb FRA Peugeot +00:05:13  
3. Cyril Despres FRA Peugeot +00:33:28  
4. Nani Roma SPA Toyota +01:16:43  
5. Giniel de Vlliers ZAF Toyota +01:49:48  
6. Orlando Terranova ARG MINI +01:52:31  
7. Kuba Przygonski POL MINI +04:14:47  
8. Romain Dumas FRA Peugeot +04:24:01  
9. Conrad Rautenbach ZWE Toyota +04:40:13  
10. Mohammed Abu-Issa QAT MINI +04:53:30  
         
14. Erik van Loon NED Toyota +06:05:26  
26. Maik Willems NED Toyota +14:55:55 +01:51:57
43. Tim Coronel NED Buggy +45:02:21 +19:20:00
51. Tom Coronel NED Buggy +63:44:58 +21:08:00
DNF Ebert Dollevoet NED Volvo  

Reactie op “Auto’s: Peterhansel wint duel met Loeb en pakt 13e Dakarzege

  1. Ja dat was te verwachten p 1 p 2 p 3 super goed gedaan Peugeot weeral ! ! Top team en at is al veel jaren zo In de tijd 205 en zoek het maar eens op ! ! de moeite groetjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.