Dakar 2017: Peterhansel wint derde etappe, concurrentie krijgt forse tikken

05-01-2017 – Het is twaalfvoudig Dakar-winnaar Stéphane Peterhansel die als één van de enige deelnemers ongeschonden de finish bereikt, en daarmee de derde etappe won bij de auto’s. De Fransman voerde een 1-2-3 aan bij het team van Peugeot, terwijl er bij het team van Toyota en een aantal andere concurrenten één groot slagveld ontstond.

Nadat er de eerste twee dagen van de Dakar Rally ongeveer op zeeniveau werd gereden, gingen de coureurs tijdens de derde proef van San Miguel de Tucuman naar San Salvador de Jujuy flink de hoogte in. De rit bestond uit twee getimede gedeelten: een rit van 240 kilometer werd via een geneutraliseerd deel over de weg, waarbij de auto’s naar een hoogte van meer dan 5.000 meter klommen, opgevolgd door een stuk van 124 kilometer.

Nasser Al-Attiyah leek gisteren zo nog tijdens de derde etappe op weg naar een topklassering, totdat hij in de slotfase van de etappe op een rots knalde. Door de klap brak het rechter achterwiel van de Toyota Hilux af en liep de auto de nodige schade op, maar na een noodreparatie wisten Al-Attiyah en zijn navigator Matthieu Baumel alsnog het bivak te bereiken. Op 2 uur en 17 minuten achterstand van winnaar Stéphane Peterhansel kwam Al-Attiyah met zijn Toyota over de finish gerold, nadat hij de laatste kilometers naar de finish op drie wielen had afgelegd. Eenmaal terug in het bivak werd door het team van Toyota echter geconstateerd dat de Toyota van Al-Attiyah te veel schade had opgelopen aan het chassis, waardoor deze vandaag niet meer van start kan gaan in de vierde etappe.

Al-Attiyah was niet de enige Toyota-rijder die woensdag in de problemen kwam tijdens de derde etappe. In de slotfase kregen de Toyota’s van Nani Roma, Giniel de Villiers en Erik van Loon namelijk alle drie stil te staan met problemen aan de brandstoftoevoer. De oorzaak zou een elektrisch probleem met de brandstofpomp zijn veroorzaakt door de hoogte. Roma en De Villiers konden hun weg relatief snel vervolgen, maar Erik van Loon had minder geluk. De Nederlander stond lang stil en kwam uiteindelijk op ruim 3,5 uur achterstand aan de finish, waardoor hij een duikeling maakt in het klassement.

Het was Sébastien Loeb die de derde etappe het snelst begon, maar de huidig leider in het klassement werd vervolgens al snel voorbijgegaan door teamgenoot Peterhansel en Al-Attiyah. Toen die laatste wegviel, leek Loeb toch naar een tweede plaats te kunnen rijden. Carlos Sainz zou er echter uiteindelijk vandoor gaan met de tweede positie, maar de negenvoudig wereldkampioen eindigde keurig achter hem als derde en behoud daarmee de leiding in het algemene klassement met een voorsprong van 42 seconden op Sainz. Peterhansel volgt op vier minuten op een derde plek. X-Raid Mini-rijder Mikko Hirvonen deed een groot deel van de etappe in de top-drie mee, maar viel uiteindelijk terug naar de vierde plek. De Fin bezet diezelfde positie in het klassement, op 9 minuten en 38 seconden van Loeb.

Cyril Depres is de vierde Peugeot binnen de top vijf van deze vierde etappe. De Mini’s van Orlando Terrarnova en Al-Rajhi volgden op de plekken zes en zeven. Nani Roma was met een achtste plek de best geklasseerde Toyota-rijder op ruim 13 minuten van winnaar Peterhansel. Beste Nederlander was Maik Willems. Hij finishte net buiten de top 30 met zijn oranje Toyota Hilux op 2 uur en 17 minuten achterstand. Erik van Loon vertelt hieronder zijn kant van het verhaal van het grote benzinedrama bij de Toyota’s.

Erik van Loon: “Ik had eerst niks in de gaten, maar de benzinedruk was dus laag omdat de tank leeg was. Daar sta je dan mooi, in ’the middle of nowhere’. Ik denk dat ik er het slechtst voor stond, met niks of niemand in de buurt te bekennen. Dat is meer dan teleurstellend. We hebben nog geen band lek gereden, geen foutje gemaakt. We reden mooie uitslagen en ook in deze etappe hebben we geconcentreerd, netjes strak gereden. En dan sta je ineens stil, niet eens door je eigen schuld, maar door een fout van een ander, en is het hele klassement om zeep. De auto staat er echter nu weer piekfijn bij. Er zijn nog best mooie dagklasseringen mogelijk. Het moet nu wel eerst even zakken en een plaats vinden en dan hopen we morgen op beter.”

1. Stéphane Peterhansel FRA Peugeot 4u18m17s
2. Carlos Sainz SPA Peugeot +1m54s
3. Sebastien Loeb FRA Peugeot +3m08s
4. Mikko Hirvonen FIN MINI +3m57s
5. Cyril Despres FRA Peugeot +7m48s
6. Orlando Terranova ARG MINI +11m26s
7. Yazeed Al Rajhi SAU MINI +13m13s
8. Nani Roma SPA Toyota +13m16s
9. Kuba Przygonski POL MINI +19m58s
10. Ronan Chabot FRA Toyota +31m07s
       
31. Maik Willems NED Toyota +2u17m02s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.