Dakar 2018: Barreda halveert achterstand met tweede etappezege

10-01-2018 – Honda-rijder Joan Barreda Bort is weer helemaal terug in de strijd om de Dakar-overwinning in het motorenklassement. De Spanjaard pakte vandaag de zege tijdens de vijfde etappe en halveerde daarmee z’n achterstand in het algemene klassement.

Barreda deed 3 uur en 19 minuten over de 264 kilometer lange etappe waarin de deelnemers opnieuw te maken kregen met het mulle zand rond San Juan de Marcona. Barreda moest na zijn negende plaats van gisteren wat verder naar achteren starten en boekte zo winst ten opzichte van de concurrentie. KTM-rijder Matthias Walkner bleef uiteindelijk steken op tien minuten achterstand en finishte als tweede.

Adrien van Beveren mocht na de etappe van gisteren als eerste van start gaan en dat zorgde voor tijdverlies. De Yamaha-rijder werd al snel ingehaald door teamgenoot Xavier de Soultrait, samen zouden ze de rest van de proef rijden. Van Beveren en De Soultrait verloren beiden veertien minuten. Kevin Benavides van Honda kon maar minimaal profiteren van het tijdverlies van de Yamaha-mannen en werd derde op 12 minuten en 20 seconden achterstand van Barreda.

Niet ver achter Benavides volgden vervolgens Antoine Meo en het Yamaha-duo Van Beveren en De Soultrait, die de top 5 compleet maakten. Toby Price, winnaar van de editie van 2016, kwam op een kwartier achterstand als zevende aan de finish, voor Gerard Farres Guell, Ricky Brabec en Johnny Aubert. Verliezer van de dag was Pablo Quintanilla. De Husqvarna-rijder kreeg bijna een half uur aan z’n broek na een valpartij in het slot van de etappe.

In het algemeen klassement blijft Adrien van Beveren de leider, maar de Fransman heeft nog maar een minuut voorsprong op de snelste Honda van Kevin Benavides. Matthias Walkner is de best geklasseerde KTM op een derde plek. Joan Barreda Bort is dankzij zijn etappezege opgeklommen naar een vierde plek op nog maar 7 minuten en 33 seconden achterstand, waardoor de strijd weer helemaal openbreekt.

Ook bij de quads bleek de vijfde etappe een scherprechter te zijn. De regerend winnaar van de Dakar, Sergey Karyakin, kwam al na 44 kilometer ten val en brak daarbij zijn arm. Karyakin stond voorafgaand aan de proef op een tweede plaats in het klassement, achter leider Ignacio Casale.

Casale moest de etappezege vandaag afstaan aan Nicolas Caviglassio. De Argentijn reed de gehele dag sterk en kwam op de finish met anderhalve minuut voorsprong binnen ten opzichte van Casale. Alexis Hernandez werd derde. Kees Koolen kwam als zevende aan de finish en gaf 21 minuten prijs op Caviglassio.

1. Joan Barreda SPA Honda 3u 19m 42s
2. Matthias Walkner OOS KTM +10m 26s
3. Kevin Benavides ARG Honda +12m 20s
4. Antoine Meo FRA KTM +13m 00s
5. Adrien van Beveren FRA Yamaha +14m 35s
6. Xavier de Soultrait FRA Yamaha +14m 43s
7. Toby Price AUS KTM +15m 00s
8. Gerard Farres Guell SPA KTM +16m 54s
9. Ricky Brabec USA Honda +19m 16s
10. Johnny Aubert FRA GasGas +21m17s

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.