Rally-World

Feel the world of Rally

Barreda valt op geweldige vijfde dag voor Honda

Op donderdag 5 januari vindt etappe 5 van de Dakar Rally 2023 plaats , Op het programma staat een retourrit van 645 kilometer met start en finish in Ha´il, waarvan slechts 373 kilometer op snelheid wordt gereden. Lees hieronder het verslag van de vijfde etappe bij de motoren en de quads.

In een etappe die volledig bestond uit zand, moest de etappewinnaar van dinsdag Joan Barreda Bort het parcours openen, maar hij raakte al snel de weg kwijt. In zijn zoektocht naar het juiste waypoint nam hij Skyler Howes, Toby Price en Pablo Quintanilla mee. Ze verloren allemaal ongeveer 10 minuten bij het zoeken naar de juiste route. 20 kilometer voor de finish ging het weer fout voor Barreda, toen hij ten val kwam en het verlies opliep tot maar liefst 16 minuten.

GasGas-fabrieksrijder Daniel Sanders was de grootste verliezer van de dag. Hij was op hetzelfde punt als Barreda de weg kwijt, maar verloor veel meer tijd dan zijn concurrenten. Na 210 kilometer was de achterstand van de Australiër opgelopen naar ruim 22 minuten, waardoor de leider in het klassement in het algemeen klassement helemaal naar beneden duikelt naar een achtste plaats algemeen. Ook voor Ross Branch werd de vijfde etappe wederom een drama, nadat hij voor de tweede dag op rij met technische problemen stil kwam te staan.

Na het tijdverlies van al zijn concurrenten was het Honda-rijder José Ignacio Cornejo die foutloos bleef in de navigatie en de leiding overnam na 282 kilometer. Hij vocht een spannend duel uit met zijn teamgenoot Adrien van Beveren, die dinsdag zijn 32e verjaardag vierde. De eindsprint in de allerlaatste kilometers van de etappe pakte in het voordeel van de Fransman uit. Aan het einde van de rit hield hij een voorsprong van 13 seconden over op de Chileen Cornejo.

De onder het Nederlandse BAS Dakar-rijder Mason Klein verloor woensdag heel veel tijd toen hij zonder brandstof kwam te staan, maar op donderdag was het allemaal weer in orde voor de Amerikaan en klokte Klein een keurige derde tijd op iets meer dan 5 minuten van Van Beveren. Daarmee was hij op de KTM sneller dan de snelste KTM-fabrieksrijder Matthias Walkner. De Oostenrijker reed tot nu toe een kleurloze Dakar, maar de oud-winnaar toonde donderdag voor het eerst zijn klasse.

Husqvarna-rijder Skyler Howes klokte de zesde tijd en is door het tijdverlies van Sanders de nieuwe leider in het klassement. Kevin Benavides eindigde op zijn KTM als zevende gevolgd en schuift in het algemeen klassement nu door naar de tweede plek. De stabiele Sherco-rijder Lorenzo Santolino eindigde als achtste, terwijl Santolino’s teamgenoot Rui Gonçalves en Quintanilla de top 10 compleet maakten.

Mirjam Pol lijkt de nodige problemen te hebben gehad tijdens de etappe van donderdag. De snelste dame in het motorklassement had bij het vijfde waypoint nog een achterstand van een kwartier, maar na het achtste waypoint was haar achterstand ineens opgelopen naar ruim een uur. Wat er gebeurd is onderweg bij Pol is vooralsnog onduidelijk. Wesley Aaldering kende op zijn beurt een prima etappe die hij afsloot op een voorlopige 42e plek.

Bij de quads was het vooral de vraag wie Alexandre Giroud nog kan stoppen van zijn dominantie in het klassement. Vandaag leek zo’n dag te zijn waarin er mogelijkheden lagen voor de concurrentie, want de titelverdediger klokte bij het eerste waypoint ‘slechts’ een zevende tijd. Ook zijn titelrivaal Manuel Andújar kende problemen en dus kwam de weg vrij voor de Argentijn Francisco Moreno Flores, die het initiatief aan het begin van de etappe nam. Hoewel Giroud later op de etappe nog sterk terugkwam, kon hij niet voorkomen dat de Argentijn zijn eerste etappezege pakte, al scheelde het weinig of zijn landgenoot Pablo Copetti was er met de winst vandoor gegaan op slechts 53 seconden achterstand.

UITSLAG ETAPPE 5 MOTOREN

 1. Adrien VAN BEVEREN (Honda)
 2. José IGNACIO CORNEJO (Honda – +0:13)
 3. Mason KLEIN (KTM – +5:13)
 4. Matthias WALKNER (KTM – +7:30)
 5. Toby PRICE (KTM – +8:41)
 6. Skyler HOWES (Husqvarna – +10:05)
 7. Kevin BENAVIDES (KTM – +10:17)
 8. Lorenzo SANTOLINO (Sherco – +11:16)
 9. Rui GONÇALVES (Sherco – +12:22)
 10. Pablo QUINTANILLA (Honda – +12:28)

UITSLAG ETAPPE 5 QUADS

 1. Francisco MORENO FLORES (Yamaha)
 2. Pablo COPETTI (Yamaha – +0:53)
 3. Marcelo MEDEIROS (Yamaha – +1:24)
 4. Laisvydas KANCIUS (Yamaha – +5:49)
 5. Alexandre GIROUD (Yamaha – +7:16)

Share this…