Rally-World

Feel the world of Rally

Belgen blijven succesvol in Dakar 2023

Veel Belgen doen er niet mee in de Dakar Rally dit jaar, maar de Belgen die meestrijden doen het behoorlijk goed. Vooral bij de lichtgewichtvoertuigen is Guillaume de Mévius goed op weg om misschien wel de eerste Belgische winnaar in deze categorie te worden. Lees hieronder hoe het hem en alle andere lichtgewichten verging tijdens de zesde etappe.

In de T3-klasse mocht de Amerikaanse Red Bull Junior Seth Quintero de etappe aftrappen, maar het was de leider in het klassement Guillaume de Mévius die het sterkste aan deze etappe begon. Eigenlijk werd het nooit echt spannend in de strijd om de etappezege bij de T3´s, want De Mévius hield de hele dag het tempo hoog en pakte zo eenvoudig de etappezege, waardoor de Belg zijn voorsprong in het klassement alleen maar verder uitbouwt.

De Mévius heeft nu in het algemene klassement een voorsprong van 9 minuten op Red Bull-rijder Austin Jones, die de etappe tevens als tweede afsloot. Quintero, derde tijdens de etappe, staat inmiddels al op ruim een uur achterstand. Oud-winnaar bij de quads Ignacio Casale reed gedurende de etappe hele snelle tussentijden achter De Mévius, maar komt uiteindelijk iets meer dan 2 minuten tekort op de etappewinnaar en wordt vierde. Mitchell Guthrie wordt vijfde, maar doet na zijn enorme tijdverlies tijdens de etappe van donderdag niet meer mee voor de eindzege.

Hans Weijs JR kent een hele goede dag met zijn Arcane en finisht knap als zevende op 12 minuten achterstand. De Nederlander stijgt daarmee in het algemeen klassement naar de achtste plek en is goed op weg om een top 10 resultaat te realiseren tijdens deze Dakar Rally. Anja van Loon blijft sterke dagresultaten neerzetten en pakt ook op vrijdag weer een 20e plek met kort daarachter Roger Grouwels met een 22e tijd.

Bij de SSV’s (T4-klasse) werd de zesde etappe een feestelijke gelegenheid voor de familie Goczal. Het is de 18-jarige Eryk Goczal die het snelst van start gaat, maar hij zou later op de etappe nog terugvallen naar de achtste plek. Daarna nemen vader en oom Marek en Michal Goczal het initiatief over. Het is Marek die de etappe wint met ruim 2 minuten voorsprong voor zijn broer. De Spanjaard Gerard Farrés Guell sluit de etappe af als derde. Gert-Jan van der Valk finisht de etappe wederom als snelste Nederlander op de 19e plek, Jeffrey Otten wordt 28e en Paul Spierings maakt het Nederlandse veld compleet op een 30e plek.

In het algemeen klassement is het nog altijd de Braziliaan Rodrigo Luppi de Oliveira die de leiding in handen heeft. Hij heeft na de zesde etappe een voorsprong van ongeveer 20 minuten op de Litouwer Rokas Baciuska, terwijl Marek Goczal doorschuift naar de derde positie.

UITSLAG ETAPPE 6 LIGHTWEIGHT PROTOTYPES (T3)

  1. Guillaume DE MÉVIUS (OT3)
  2. Austin JONES (Can-Am – +1:39)
  3. Seth QUINTERO (Can-Am – +2:26)
  4. Ignacio CASALE (Yamaha – +2:38)
  5. Mitchell GUTHRIE (MCE-5 – +3:27)

UITSLAG ETAPPE 6 SSV (T4)

  1. Marek GOCZAL (Can-Am)
  2. Michal GOCZAL (Can-Am – +2:26)
  3. Gerard FARRÉS GUELL (Can-Am – +5:04)
  4. Rokas BACIUSKA (Can-Am – +6:10)
  5. Rodrigo LUPPI DE OLIVEIRA (Can-Am – +6:17)

Share this…