Rally-World

Feel the world of Rally

Bijltjesdag voor de Nederlanders in het autoklassement

De motoren en quads mochten vandaag rusten, de organisatie besloot om hen niet te laten rijden. Dat zorgde ervoor dat de snelste auto’s het spits mochten afbijten, maar voor de Nederlanders in het autoklassement werd de zevende etappe van Dakar 2023 een nachtmerrie…

Na de zesde etappe werd het klassement helemaal op zijn kop gegooid. De nummers twee, drie en vier in het klassement Stéphane Peterhansel, Carlos Sainz en Yazeed Al-Rajhi zagen alle drie hun hoop op de eindzege in één klap uiteenspatten. Waar Peterhansel de wedstrijd definitief moest verlaten na een rugblessure bij navigator Edouard Boulanger, konden Sainz en Al-Rajhi helemaal achteraan het veld starten. Voor het eindklassement doen zij niet meer mee, maar ze mogen nog wel meestrijden om de dagzeges.

Dat is precies wat de Saoedi-Arabiër deed. Al-Rajhi noteerde al vroeg in de etappe de snelste tijd en was in een spannend duel verwikkeld met BRX-rijder Vaidotas Zala. In het laatste deel van de etappe drukte de Toyota-rijder daarentegen echt zijn stempel op deze etappe en won overtuigend met een voorsprong van bijna 9 minuten op de Litouwer. De Fransman Guerlain Chicherit, die deze Dakar ook al werd geplaagd door problemen, sluit de etappe met zijn BRX uiteindelijk af als derde in de etappe.

Achter Chicherit eindigde Giniel de Villiers de etappe als vierde snelste in zijn fabrieks-Toyota, bijna twee minuten voor de Century van Brian Baragwanath, die opnieuw een consistente etappeprestatie leverde. Zeven seconden daarachter eindigde Henk Lategan, de nummer twee in het klassement, als zesde voor Mathieu Serradori en Pierre Lachaume. De enige overgebleven fabrieksrijder van Bahrain Raid Xtreme Hunter van Sébastien Loeb had meer dan 16 minuten achterstand op de beste tijd van Al Rajhi. Terwijl de sensatie van deze Dakar Lucas Moraes de top 10 compleet maakte. De Braziliaanse debutant staat daarmee nog altijd derde algemeen.

Na zijn dagwinst van gisteren moest Nasser Al-Attiyah de zevende etappe openen, maar de Qatarees besluit de etappe tactisch aan te pakken. De leider in het klassement heeft door het wegvallen van zijn belangrijkste concurrenten immers een dominante voorsprong van ruim een uur en besloot dan ook die voorsprong te gebruiken om zich te laten terugvallen tijdens de etappe. De Toyota-rijder verloor ruim 19 minuten op de etappewinnaar en eindigt slechts als 14e, maar dat is voldoende om zijn leiding in het klassement te behouden.

Mattias Ekström leek in het begin ook mee te strijden om de etappezege, maar de enige Audi-rijder die nog in de race is voor het klassement kende een hele slechte dag. Kort na de tankstop valt de Zweed stil door problemen met de wielophanging. Carlos Sainz stopte bij Ekström om hem te assisteren bij de reparaties, maar met een achterstand van ruim drie uur aan de finish kan Audi nu ook een streep door zijn derde coureur zetten.

Erik van Loon heeft de wedstrijd zaterdag moeten verlaten. Hij crashte na zo’n 105 kilometer in de proef, waarbij de Toyota Hilux meerdere keren over de kop sloeg. Navigator Sébastien Delaunay was ongedeerd, maar Van Loon is ter controle meegegaan naar het ziekenhuis. De coureur heeft inmiddels laten weten dat het goed met hem gaat, maar zijn Dakar van 2023 zit er na de zevende etappe definitief op.

Met het uitvallen van Van Loon leken Tim en Tom Coronel de snelste Nederlanders in het klassement te gaan worden, maar ook zij komen in de laatste kilometers van de etappe in de problemen. Het zijn amper 5 kilometers van de finish als de tweeling net als Van Loon een zware crash meemaken. De auto raakt daarbij zwaar beschadigd en komt op drie wielen over de finish met een achterstand van ruim een uur en tien minuten. Alsof dat nog niet genoeg was, ontvingen Tim en Tom na afloop van de etappe ook nog gediskwalificeerd omdat ze met drie wielen over de openbare weg terugreden naar het bivak. Daarmee zijn we in één dag de twee best geplaatste Nederlanders in het autoklassement kwijt.

De andere drie overgebleven Nederlanders kwamen wel aan de finish. Na dagen ploegen door het zware Saudische zand, trof Maik Willems in de zevende etappe ‘eindelijk’ weer eens een normale proef aan. De routinier kwam zonder noemenswaardige problemen door de eerste helft van de geïmproviseerde marathon. Ook Ronald van Loon kende een geweldige etappe, die hij afsloot met een 47e plek. Teamgenoot Dave Klaassen kende een etappe vol kleine problemen, maar wist uiteindelijk ook de zevende etappe over de eindstreep te komen.

UITSLAG ETAPPE 7 AUTO’S

 1. Yazeed AL-RAJHI (Toyota)
 2. Vaidotas ZALA (BRX – +8:54)
 3. Guerlain CHICHERIT (BRX – +10:15)
 4. Giniel DE VILLIERS (Toyota – +11:21)
 5. Brian BARAGWANATH (Century – +13:19)
 6. Henk LATEGAN (Toyota – +13:26)
 7. Mathieu SERRADORI (Century – +14:03)
 8. Pierre LACHAUME (Optimus – +16:05)
 9. Sébastien LOEB (BRX – +16:19)
 10. Guoyu ZHANG (Baic – +16:32)

TUSSENSTAND NA ETAPPE 7 AUTO’S

 1. Nasser AL-ATTIYAH (Toyota)
 2. Henk LATEGAN (Toyota – +1:01:04)
 3. Lucas MORAES (Toyota – +1:11:24)
 4. Giniel DE VILLIERS (Toyota – +1:36:47)
 5. Sébastien LOEB (BRX – +1:54:17)
 6. Romain DUMAS (Toyota – +2:12:30)
 7. Brian BARAGWANATH (Century – +2:14:40)
 8. Martin PROKOP (Ford – +2:17:26)
 9. Wei HAN (Hanwei – +2:51:38)
 10. Lionel BAUD (Toyota – +3:17:59)

Share this…