Rally-World

Feel the world of Rally

BIZAR: Sainz dwingt helikopterpiloot om te keren

Een bizarre wending in de Dakar Rally. De Spaanse Audi-coureur Carlos Sainz is de negende etappe maar net goed en wel begonnen of het gaat mis voor de Spanjaard. De auto heeft veel schade en Sainz werd met klachten aan zijn bovenlichaam per helikopter afgevoerd. Niet veel later komt de helikopter weer terug…

Na slechts 6 kilometer in de getimede special springt Carlos Sainz iets te enthousiast over een duin, waarna de afgrond onverbiddelijk is. Hij tuimelt met de neus recht naar beneden en komt met een doffe klap abrupt tot stilstand. De coureurs stappen uit en met de hulp van de locals krijgen ze de gedeukte bolide weer op vier wielen. Sainz bleek later te veel last te hebben van pijn in zijn bovenlichaam. Hij werd daarom naar het ziekenhuis vervoerd voor onderzoek en daarmee leek zijn Dakar-avontuur definitief voorbij.

Tijdens de helikoptervlucht bleek dat de viervoudig Dakar-winnaar nog niet klaar was met zijn rally. Sainz vroeg de piloot vervolgens gevraagd om terug te keren en hem naar zijn auto te brengen. En zo geschiedde: de helikopter keerde terug naar de gehavende Audi en ‘El Matador’ werd weer herenigd met zijn navigator Lucas Cruz. Aldaar wachtte hij samen met zijn navigator op assistentie om toch zijn weg te vervolgen.

Voor het klassement speelde de 60-jarige Sainz overigens al geen rol van betekenis meer. Tijdens de zesde etappe op vrijdag ging het namelijk helemaal mis toen de Spanjaard op exact hetzelfde punt als zijn teamgenoot Stéphane Peterhansel zwaar crashte. Peterhansel moest opgeven omdat navigator Edouard Boulanger door een blessure niet verder kon, maar ook Sainz en Cruz konden een mooie plek in het eindklassement vanaf die dag vergeten. Mattias Ekström was daardoor de enig overgebleven rijder van het Duitse merk in de top-tien, maar hij kende zaterdag grote problemen toen hij een steen raakte en zijn ophanging zwaar beschadigde.

Share this…