Foto: www.motorsport.com

12-09-2015 – Een bloedstollend spannende en verrassende eerste dag, zo mogen we de Rally van Australië tot nu toe wel samenvatten. Sébastien Ogier wist de editie van vorig jaar nog op zijn naam te schrijven, dit jaar pakte het echter iets anders uit. Hoe? Dat leest u in het verslag hieronder.

Het was geen Volkswagen die dit keer met een leidende positie van start ging, maar de Spanjaard Dani Sordo die de eerste scratch op zijn naam wist te schrijven. Hayden Paddon wist, ook voor Hyundai, de tweede positie te grijpen op KP2. Daarachter was het Kris Meeke die de 3e positie op zich nam. De Volkswagen-rijders hadden op dat moment geen antwoord op hen. Voor Sordo ging het echter fout op KP4, nadat hij weggleed en iets raakte, en daarmee veel schade reed. De leiding ging hierdoor naar Meeke, die Paddon inmiddels ook voorbij was gegaan in het klassement. De spectaculairste crash kwam tijdens deze eerste bouclé van de WRC2-rijder Scott Pedder. De Australiër ging met zijn Ford Fiesta R5 van de baan en moest daardoor de eerste dag vroegtijdig staken. Vandaag is hij inmiddels weer gestart en hoopt toch weer wat mooie tijden neer te zetten.

Tijdens de tweede bouclé ging Volkswagen de aanval in. Meeke, Sordo en Paddon stonden na KP5 nog altijd in de top 3, maar zij zagen de Volkswagen-rijders dichterbij komen in het klassement. Op KP6 waren het dan ook Jari-Matti Latvala en Andreas Mikkelsen die Paddon voorbijgingen in het klassement. Sordo en Latvala stonden nu precies gelijk op een 2e positie, met 6 seconden achterstand op Meeke, die het nog zwaar te voortduren zou krijgen. Op KP7 wist Latvala Sordo van zich af te schudden, en op KP8 greep de Fin ook nog eens de leiding in het klassement. Meeke eindigde met 2 seconden achterstand als tweede gevolgd door Sébastien Ogier die met een snelste tijd op de laatste proef nog een aantal posities wist te pakken in het klassement. Mikkelsen wist zich uiteindelijk ook nog verrassend voor Sordo te plaatsen, waardoor Volkswagen weer helemaal terug was in de strijd om de eindzege.

Tot slot nemen we nog even een kijkje bij onze zuiderburen, waar Thierry Neuville zijn land vertegenwoordigd in de Hyundai. Neuville reed een constante eerste dag en was in een duel geraakt met de subtop van het klassement. Ott Tänak was wel de belangrijkste concurrent voor de 27-jarige Belg, maar op de laatste proef wist hij hem alsnog te kloppen, waardoor hij de dag met een keurige 7e positie afsloot achter zijn teamgenoten. Morgenochtend brengen wij u weer actueel verslag uit van dag 2, die inmiddels tegen zijn einde is aangelopen, dus houd de site op de hoogte voor meer actueel nieuws van de WK Rally van Australië!

Tussenstand Coates Hire Rally Australia 2015 na dag 1:

1. J.M. Latvala / M. Anttila (Volkswagen)

2. K. Meeke / P. Nagle (Citroën – +2.0)

3. S. Ogier / J. Ingrassia (Volkswagen – +4.6)

4. A. Mikkelsen / O. Floene (Volkswagen – +12.9)

5. D. Sordo / M. Martí (Hyundai – +15.9)

7. T. Neuville / N. Gilsoul (Hyundai – +37.2)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.