Afbeeldingsresultaat voor bob de jong gtc rally 2016

28-01-2017 – Rallyrijdend en -kijkend Nederland gaat hoogstwaarschijnlijk een fantastisch seizoen tegemoet. In 2017 kiest Bob de Jong namelijk voor het volledig Nederlands Rallykampioenschap en wil daarmee de strijd aangaan met de huidige top van het Nederlands Rallykampioenschap. Daarbij kondigde De Jong aan dat er een nieuwe R5 Challenge in Nederland zal gaan komen, een idee die werd aangebracht door hemzelf.

In 2013 wist De Jong de Nederlandse titel nog te grijpen, toen nog rijdend in de Mitsubishi Lancer WRC ’05. Halverwege het rallyseizoen 2015 maakte de coureur uit Roosendaal zijn debuut tijdens de ELE Rally met de Citroën DS3 R5, waar hij toen de rest van het Nederlands Rallykampioenschap mee afwerkte. In 2016 koos De Jong ervoor om niet langer in Nederland te gaan rijden, maar het volledige Belgische Rallykampioenschap. De Citroën-coureur startte daar met een keurige vijfde positie tijdens de Rally van Haspengouw, maar tijdens de Spa Rally ging waarin de DS3 R5 zwaar beschadigd raakte en De Jong het kampioenschap verder uit zijn hoofd mocht halen.

Vanaf de Omloop van Vlaanderen waren hij en navigator Björn Degandt echter weer actief met een compleet opnieuw opgebouwde Citroën. Na ook de East Belgian Rally te hebben afgewerkt verscheen het duo nog eenmalig aan de start in Nederland, tijdens de thuiswedstrijd van Bob begin oktober tijdens de GTC Rally. Daar verloren ze op het nippertje een spannend duel van Jasper van den Heuvel, de Nederlands Rallykampioen van afgelopen jaar. De grote vraag was echter wat De Jong en Degandt volgend jaar zouden gaan doen: Revanche in het Belgisch Rallykampioenschap of terug naar Nederland om daar de strijd aan te gaan?

photo

Op deze vraag kwam eigenlijk al snel een antwoord na de aankondiging van de nieuwe R5 Challenge. Deze Challenge, naar idee van Bob zelf, telt drie wedstrijden in totaal en daarmee wordt gehoopt tijdens een aantal Nederlandse wedstrijden de Nederlandse toppers weer een keer allemaal met elkaar de strijd aan te laten gaan, iets wat de afgelopen jaren eigenlijk nauwelijks het geval was geweest. Aangezien Bob uiteraard ook van de partij zal zijn in deze nieuwe R5 Challenge, deed de Brabander er nog een schepje bovenop door te vermelden dat hij tevens de strijd aan zal gaan in het volledige Nederlands Rallykampioenschap.

Bob de Jong: “We hebben hiervoor gekozen, mede omdat we de R5 Challenge op wilden zetten, en dan is dat het makkelijkst te combineren met het Nederlands Kampioenschap. En ook omdat ik het leuker vind om voor een kampioenschap te rijden was de keuze vrij snel gemaakt. Natuurlijk hoop ik dat, doordat we dit zo vroeg aangekondigd hebben, nog meerdere rijders met een R5 over de streep te trekken om ook het Nederlands Kampioenschap te gaan rijden.”

Door het kiezen voor het Nederlands Kampioenschap laat het team het Belgisch Rallykampioenschap links liggen. Aangezien het Belgisch Rallykampioenschap op dit moment nog altijd meer uitdaging biedt voor R5-coureurs dan het Nederlands Rallykampioenschap, zou je je kunnen afvragen of Bob de juiste keuze heeft gemaakt. Zelf voegde hij het volgende eraan toe:

Bob de Jong: “Dat zullen we in de loop van het seizoen te weten komen, als we per wedstrijd een leuk deelnemersveld hebben en als daar dan een mooie strijd voor de overwinning uitkomt, denk ik dat dit het zeker waard zal zijn.”

photo

Zoals gezegd zal de R5 Challenge in totaal voor drie wedstrijden mee gaan tellen. Eind mei zullen de coureurs die deel zullen gaan nemen aan dit mooie initiatief voor het eerste de strijd met elkaar aan mogen gaan tijdens de ELE Rally rondom Veldhoven. In juli zal vervolgens de GTC Rally worden verreden rondom Roosendaal, nadat deze wedstrijd verplaatst is van het najaar (oktober) naar de zomer. De spectaculaire afsluiter van de Challenge zal dan ook plaatsvinden tijdens de Eurol Hellendoorn Rally, waar definitief beslist zal gaan worden wie de beste R5-coureur op Nederlands grondgebied wordt. De Jong hoopt dat, door het opzetten van deze nieuwe Challenge, we de Nederlandse top vaker in actie gaan zien en weer een mooie strijd vooraan mogen verwachten, zoals dat ooit het geval was.

Bob de Jong: “We hebben een paar maanden geleden een vergadering gehad met een aantal R5-rijders uit Nederland en daar is besproken wat deze rijders graag wilden rijden, mocht de R5 Challenge er komen. Ik denk dat we er toen vrij goed uit zijn gekomen en we hopen dan ook rond de 4-5-6 rijders per wedstrijd aan de start te zien van de Challenge. Het voordeel daar van is dat we de ’toppers’ in ieder geval weer bij een aantal Nederlandse wedstrijden aan de start zullen zien. De plannen zijn al klaar maar er moeten nog wat dingen uitgewerkt worden. We hopen binnen een aantal weken de inschrijvingen te kunnen openen. We hopen met het opzetten van de Challenge de startvelden in ieder geval weer wat aantrekkelijker te kunnen maken voor iedereen en zo de Nederlandse Rallysport weer op te laten leven.”

Door deel te nemen aan het volledige Nederlands Rallykampioenschap, zullen we De Jong en Degandt ook in actie gaan zien tijdens de vier overige wedstrijden op Nederlandse bodem. De eerste hiervan vindt half maart al plaats tijdens de Zuiderzee Rally te Emmeloord. Wat betreft het Nederlands Rallykampioenschap zullen we binnenkort nog gaan merken of Bob naast Jasper van den Heuvel nog meer concurrentie kan verwachten in de strijd om de titel, maar tijdens drie wedstrijden is een mooie strijd vooraan in ieder geval gegarandeerd. De Jong heeft dan ook maar één doel voor komend seizoen.

Bob de Jong: “Ons doel is om zo hoog mogelijk te eindigen in het Nederlands Rally Kampioenschap en natuurlijk ook in de R5 Challenge!”

foto van Bob de Jong Rallying.

Foto’s: Start84, EWRC.cz, Bob de Jong Rallying FB

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.