Dakar 2018: Brabec verspeelt zege in slotfase, Meo profiteert

15-01-2018 – Antoine Meo heeft gisteren een secondenstrijd met Honda-rivaal Ricky Brabec in zijn voordeel beslist. Meo kwam na een spannend duel op een minuut voorsprong van de Amerikaan aan de finish.

De achtste etappe was het tweede deel van de eerste marathonetappe voor de motoren deze rally, en met een klassementsproef van 498 kilometer de langste etappe deze Dakar Rally. KTM-rijders Antoine Meo en Toby Price kwamen goed uit de startblokken in de special richting Tupiza, maar gaandeweg de etappe voegde ook Honda-rijder Ricky Brabec zich in de strijd vooraan. Het gevecht om de etappezege werd uiteindelijk een tweestrijd tussen Meo en Brabec, dat in het slot van de etappe in het voordeel van Meo werd beslist. Dit had mede te maken met het feit dat Brabec in het laatste gedeelte van de etappe kostbare seconden liet liggen.

Toch eindigden beiden uiteindelijk ruimschoots voor Toby Price, die als derde over de eindstreep kwam. Hij bleef onder andere Kevin Benavides voor op de vierde plaats. Stefan Svitko en Matthias Walkner werden vijfde en zesde. Klassementsleider Adrien van Beveren gaf wederom tijd toe en kwam op 8 minuten en 44 seconden aan de finish van de achtste etappe. In het algemeen klassement is de voorsprong van Van Beveren daardoor gekrompen tot amper 22 seconden.

Ook voor teamgenoot Xavier de Soultrait verliep deze etappe niet goed. De nummer 6 in het algemeen klassement moest na 171 kilometer opgeven na een harde val. Joan Barreda, die zaterdag in de zevende etappe zijn knie blesseerde, stapte zondag wel weer op zijn Honda maar verloor 12 minuten op Meo, waardoor hij terugzakte naar een vijfde plek algemeen. Met de volledige top 6 van het algemeen klassement binnen 10 minuten blijft de strijd om de overwinning echter bijzonder spannend bij de motoren.

Maikel Smits werd op precies een uur achterstand 35e. Jurgen van den Goorbergh en Hans-Jos Liefhebber bleven steken op anderhalf uur achterstand en eindigden daarmee binnen de top 50. Edwin Straver werd zestigste op 1 uur en 55 minuten.

Simon Vitse uit Frankrijk heeft gisteren op zijn beurt zijn eerste dagzege gepakt bij de quads. Vitse was 3 minuten en 27 seconden sneller dan Marcelo Medeiros. Klassementsleider Ignacio Casale werd derde maar heeft nog altijd een ruime voorsprong in het klassement. De Chileen staat ruim 1 uur en 45 minuten voor Jeremias Gonzalez. In het klassement staat Kees Koolen op een zevende plaats nadat hij in de achtste etappe een negende tijd reed. Koolen eindigde op 29 minuten achterstand van Vitse.

1. Antoine Meo FRA KTM 5u24m01s
2. Ricky Brabec USA Honda +01m08s
3. Toby Price AUS KTM +02m45s
4. Kevin Benavides ARG Honda +05m52s
5. Stefan Svitko SVK KTM +06m46s
6. Matthias Walkner OOS KTM +07m00s
7. Adrien van Beveren FRA Yamaha +08m44s
8. Joan Barreda SPA Honda +12m00s
9. Laia Sanz SPA KTM +14m15s
10. Johnny Aubert FRA GasGas +15m15s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.