Rally-World

Feel the world of Rally

Branch wint bezoek aan het Empty Quarter

Voor het eerst deze wedstrijd kregen deelnemers te maken met level 3-duinen, de moeilijkste duinen die er zijn in de Dakar Rally. De motorrijders beten het spits woensdag af in de proef van 114 kilometer, uitzonderlijk kort maar daardoor niet minder moeilijk. De special stage bestond voor maar liefst 90 procent uit duinen.

De strijd om de etappezege ging bijna de hele dag tussen drie rijders. Opvallend snel was de Zuid-Afrikaan Michael Docherty op de Husqvarna uit de stal van Henk Hellegers. Docherty noteerde bij het eerste waypoint de snelste tussentijd, maar de verschillen bleven heel erg klein. Na 60 kilometer was het dan ook Adrien van Beveren die de leiding overnam op zijn Honda, maar toen moesten de moeilijkste duinen nog komen. Van Beveren zette alles op alles, maar moest in de slotkilometers toch toegeven aan een ontketende Ross Branch. De Hero-rijder pakte zijn tweede etappezege van deze Dakar Rally en zijn derde uit zijn Dakar-carrière.

Van Beveren zou uiteindelijk 21 seconden toe moeten geven op Branch, maar doet daarmee wel de beste zaken in het klassement, waar Branch na veel problemen geen rol meer speelt. Docherty eindigde op zijn beurt als derde op 30 seconden achterstand. Kevin Benavides gaf een minuut prijs en werd vierde. De Argentijn schuift daarmee door naar de leiding in het algemeen klassement. Skyler Howes finishte namelijk slechts als vijftiende en staat nu 1 minuut en 29 seconden achter Benavides in het klassement. Benavides´ teamgenoot Matthias Walkner maakte de top 5 compleet, na een tot nu toe onzichtbare rally voor de Oostenrijker.

De strijd om het podium in het klassement is nog altijd erg close, want achter Benavides en Howes volgt Toby Price op iets meer dan 2 minuten achterstand op de leider. Van Beveren stijgt in dat klassement naar de vierde plek en staat nu een kleine 10 minuten achter. Daarachter volgen de nummer zes en zeven van de etappe Pablo Quintanilla en Mason Klein. Zij zitten allemaal nog binnen de 16 minuten van Benavides, waardoor het nog een hele spannende slotfase belooft te worden in het motorklassement. Bij de Nederlanders sloot Mirjam Pol de etappe af op de 43e positie en werd Wesley Aaldering 60e.

Bij de quads mocht Laisvydas Kancius het spits afbijten als etappewinnaar tijdens de negende etappe, maar de Litouwer zou in de eerste kilometers al veel tijd laten liggen. Het was namelijk de Braziliaan Marcelo Medeiros die hem bij het eerste waypoint al op drie minuten achterstand had gezet en aan kop ging. Medeiros hoefde vervolgens eigenlijk nooit meer achterom te kijken. Hij won de etappe met ruim een minuut voorsprong op de Argentijn Manuel Andújar. Het podium werd compleet Zuid-Amerikaans door de Chileen Giovanni Enrico op de derde plaats. Voor Alexandre Giroud zal dat allemaal een zorg wezen, hij neemt geen risico meer en heeft in het algemeen klassement nog altijd de leiding met ruim een uur voorsprong.

UITSLAG ETAPPE 10 MOTOREN

 1. Ross BRANCH (Hero)
 2. Adrien VAN BEVEREN (Honda – +0:21)
 3. Michael DOCHERTY (Husqvarna – +0:30)
 4. Kevin BENAVIDES (KTM – +1:00)
 5. Matthias WALKNER (KTM – +1:22)
 6. Pablo QUINTANILLA (Honda – +2:43)
 7. Mason KLEIN (KTM – +3:05)
 8. José Ignacio CORNEJO (Honda – +4:04)
 9. Franco CAIMI (Hero – +4:07)
 10. Daniel NOSIGLIA JAGER (Rieju – +4:16)

UITSLAG ETAPPE 10 QUADS

 1. Marcelo MEDEIROS (Yamaha)
 2. Manuel ANDUJAR (Yamaha – +1:08)
 3. Giovanni ENRICO (Yamaha – +2:55)
 4. Francisco MORENO FLORES (Yamaha – +3:44)
 5. Alexandre GIROUD (Yamaha – +5:27)

Share this…