Rally-World

Feel the world of Rally

Branch wint, Klein herpakt de leiding

Na een extra rustdag voor de motoren vanwege de weersomstandigheden en vermoeidheid onder de rijders, kwamen de motoren op zondag weer in actie tijdens de achtste etappe. De verschillen in het klassement bij de motoren waren bijzonder klein, en Klein werd ook de nieuwe leider in het klassement. Lees hieronder het verslag van de achtste etappe bij de motoren en de quads.

De hele etappe zou een spannend secondeduel worden tussen Ross Branch (Hero) en Mason Klein (KTM). In de eerste helft van de etappe was Klein de snellere van de twee, maar in het slotstuk van de etappe trok Branch uiteindelijk aan het langste eind. Na 346 kilometers was zijn voorsprong aan de finish 1 minuut en 33 seconden op de rijder van het Nederlandse BAS World KTM Racing. De Hero-rijder werd in de eerste week uitgeschakeld voor een goed klassement toen hij zonder brandstof kwam te staan. Hij verloor daardoor veel tijd, maar slaagde er wel in om in de wedstrijd te blijven.

Achter Branch en Klein werd Daniel Sanders derde. De Australiër werd geplaagd door ziekte, maar lijkt redelijk hersteld. Honda-rijders Pablo Quintanilla en Adrien van Beveren maakten de top-vijf compleet voor Michael Docherty, de debutant uit de renstal van Henk Hellegers die op zijn Husqvarna bijzonder snel is tussen alle fabrieksrijders. Branch’s teamgenoot Sebastian Bühler pakte de zevende plek gevolgd door Matthias Walkner, Lorenzo Santolino en Kevin Benavides.

Voor Husqvarna werd de eerste week van de rally heerlijk afgesloten met een etappezege voor Luciano Benavides en de leiding in het klassement voor Skyler Howes, maar de achtste etappe verliep zachtjes gezegd desastreus voor het fabrieksteam. Howes en Benavides moesten samen met oud-Dakar winnaar Toby Price openen, maar hadden daar bijzonder veel moeite mee. Price beperkte zijn achterstand aan de finish nog enigszins met 14 minuten en 33 seconden. Howes verloor op zijn beurt iets meer dan een kwartier en is daarmee zijn leiding in het algemene klassement kwijt aan Klein.

Spannend blijft het wel in het motorenklassement. Howes staat namelijk slechts 47 seconden achter op de Amerikaan, terwijl Kevin Benavides slechts 2 minuten van de kopman verwijderd is. Ook Toby Price maakt ondanks zijn slechte beurt in etappe 8 nog aanspraak op de eindzege, hij staat slechts 3 minuten en 45 seconden achter op Klein. Hetzelfde kan overigens worden gezegd van de hele top 8 van het klassement, die allemaal binnen 10 minuten van elkaar zitten. Het belooft al met al een spannende tweede week te gaan worden in de Dakar Rally!

De twee Nederlanders in het motorenklassement kennen opnieuw een stabiele etappe. Waar veel concurrenten uitvallen, pakte Dakar-debutant Wesley Aaldering tijdens de achtste etappe een keurige 40e plek. Vlak daarachter volgde Mirjam Pol met een 45e tijd, waarmee zij nog steeds ruimschoots aan kop gaat bij de dames.

Bij de quads zijn er na een vermoeiende eerste week nog maar 11 rijders in de race voor het eindklassement. Laisvydas Kancius, één van de kanshebbers voor de eindzege, werd tijdens de zesde etappe uitgeschakeld door mechanische problemen. Hij startte op zondag daarentegen weer via de Dakar Experience om voor de dagzeges te gaan en ging dan ook razendsnel van start. Na 147 kilometers op snelheid had hij al een voorsprong van 8 minuten op de concurrentie!

Maar de Litouwer kwam in de tweede helft van de etappe wederom met mechanische problemen stil te staan, waardoor zijn leiding ook net zo snel weer aan de horizon verdween. Hierdoor was het de winnaar van de vorige etappe Manuel Andújar die, ondanks een val tijdens de etappe, aan kop ging en de leiding niet meer uit handen gaf. Hij won de etappe met twee minuten voorsprong voor Alexandre Giroud, die nog altijd onbedreigd aan kop gaat. De Braziliaan Marcelo Medeiros maakte de top 3 compleet.

UITSLAG ETAPPE 8 MOTOREN

 1. Ross BRANCH (Hero)
 2. Daniel SANDERS (KTM – +3:15)
 3. Mason KLEIN (KTM – +3:33)
 4. Pablo QUINTANILLA (Honda – +6:29)
 5. Adrien VAN BEVEREN (Honda – +6:35)
 6. Michael DOCHERTY (Husqvarna – +8:00)
 7. Sebastian BÜHLER (Hero – +8:13)
 8. Matthias WALKNER (KTM – +8:40)
 9. Lorenzo SANTOLINO (Sherco – +8:49)
 10. Kevin BENAVIDES (KTM – +9:18)

UITSLAG ETAPPE 8 QUADS

 1. Manuel ANDÚJAR (Yamaha)
 2. Alexandre GIROUD (Yamaha – +2:05)
 3. Marcelo MEDEIROS (Yamaha – +11:55)
 4. Laisvydas KANCIUS (Yamaha – +14:14)
 5. Juraj VARGA (Yamaha – +15:37)
Share this…