Foto: www.leredacturauto.be

23-10-2015 – Na overleg met de organisatoren en een aantal rijders van het Belgian Rally Championship, hebben RACB Sport en de promotor van het BRC de plannen opgesteld voor komend seizoen. Opvallende aanpassingen zijn o.a. de wijzigingen in het kampioenschap, omdat de rijders nu één ‘joker’ mogen gebruiken.

De kalender van het Belgian Rally Championship 2016 bestaat opnieuw uit 9 wedstrijden, maar in de eindstand van het kampioenschap zullen slechts de 7 beste resultaten behaald in 8 manches van het kampioenschap meegeteld worden. Een rijder mag zeker alle 9 wedstrijden rijden, maar hij zal vooraf moeten aangeven, bij de inschrijving voor elke wedstrijd, of hij het resultaat wil laten meetellen, want enkel de 7 beste scores uit 8 wedstrijden tellen mee. Aan het puntenbarema wijzigt niets en wagens van Klasse RC1 (waaronder de WRC’s) scoren in het algemeen kampioenschap enkel punten op basis van het algemeen klassement, zonder toevoeging van hun punten in de klasse. In het Junior BRC en in de kampioenschappen per klasse, zullen enkel de 6 beste resultaten tellen.

Xavier Schene (Directeur RACB Sport): “Iedereen beseft dat 9 rally’s voor het Belgisch kampioenschap in de huidige economische context teveel is. Op vraag van de piloten die het BRC rijden hebben we gezocht naar een oplossing, want zomaar een wedstrijd schrappen leek ons geen goed idee. De organisatoren verdienen ook respect voor het organiseren van een nationale wedstrijd, want dat is niet evident. Met het systeem “7 resultaten + 1 joker”, moet elke piloot één wedstrijd van de 9 manches laten vallen. Elke piloot mag zelf de keuze maken (bij de inschrijving voor de wedstrijd), in functie van debelangen van zijn partners of in functie van vroegere ervaringen. Dit systeem moet de organisatoren ook extra motiveren om kwalitatief een zo aantrekkelijk mogelijk evenement te presenteren, want zij zullen de piloten moeten overtuigen om hun wedstrijd te laten meetellen.”

Om verder in te spelen op de vraag van piloten en teams tot het beperken van de kosten, hebben alle organisatoren van de 9 BRC-manches ingestemd met het verminderen van het aantal kilometers tegen de chrono. De regerende Kampioen van België zal beloond worden met het startnummer 1 in alle manches van het BRC, behoudens in Ieper waar het Europees reglement van toepassing is. Indien de kampioen niet aan de start komt, dan is het nummer vrij voor een andere piloot.

De startorde voor de eerste dag wordt bepaald in functie van de tussenstand van het kampioenschap, waarbij de wagens van categorie R5, S2000 en GT prioritair starten voor de WRC’s. Om de promotie van de Juniors verder te garanderen, zullen de jongeren eveneens een bevoorrechte startpositie krijgen, maar daarover later meer. De startorde voor de tweede etappe wordt bepaald in functie van het klassement van de eerste etappe. Van prioriteiten is tijdens de tweede etappe geen sprake meer. Het systeem van de refueling, wat heel positief werd onthaald door de overheden, blijft in 2016 behouden en RACB Sport maakt zich sterk dat de controles op de banden verscherpt zullen worden. In het kader van de veiligheid werkt RACB Sport ook verder aan het project voor een “Safety Tracking” in de manches van het Belgian Rally Championship.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.