Foto: www.autonewsinfo.com

30-10-2015 – Tijdens de donderdag was de openingsfase van de Internationale Rallye du Valais in Zwitserland van start gegaan, meetellend voor het Europees kampioenschap rally’s. Favoriet Craig Breen wist daar de leiding te pakken, maar tijdens de 3 proeven die er werden verreden zijn er al een aantal gaten in het klassement ontstaan. Hieronder leest u het verslag van de donderdag.

Tijdens de eerste klassementsproef was het al vrijwel direct Breen in de Peugeot 208 T16 die het initatief nam, en vastberaden was tijdens deze laatste wedstrijd van het seizoen de zege op zijn naam te schrijven. De Zwitser Olivier Burri kon ook verrassend goed meekomen in zijn thuisrally, en plaatste zich voor een flink aantal ervaren ERC-rijders op de tweede positie in zijn Citroën DS3 R5. Voor Bryan Bouffier en navigator Thibault de la Haye was de wedstrijd al gauw voorbij, nadat ze op KP2 aan de kant moesten met een beschadigd wiel. Hierdoor was er één van de maar liefst 5 Peugeot 208 T16’s afgevallen, want naast Breen en Bouffier waren ook Jonathan Hirschi, Bruno Magalhães en ERC-Junior kampioen Emil Bergkvist in deze wagen aan de start gekomen van dit evenement. Die laatste reed zelfs zijn debuut en deed voorlopig knap mee in de strijd om de top 10.

Maar zoals gezegd zou de leiding na de donderdag bestemd zijn voor Breen en Martin, die alle drie de proeven de snelste tijd wisten neer te zetten. Burri wist uiteindelijk stand te houden op de tweede positie en hield daarmee de Rus Alexey Lukyanuk in de Ford Fiesta R5 achter zich. De top 5 werd aangevuld door de Porsche 997 GT3 van ex-WRC rijder François Delecour, en de Citroën DS3 R5 van de Tsjech Miroslav Jakes. De pechvogel van de dag was toch wel Raul Jeets. De Estlander’s turbo was kapot, en hij moest het de hele dag doen zonder enige power in zijn Fiesta R5, waardoor hij zichzelf kansloos voor een mooie positie stelde.

Vandaag gaat het avontuur verder, en morgen zijn we er uiteraard weer bij om u op de hoogte te brengen van het actuele nieuws rondom deze rally! Voor live resultaten kunt u terecht op www.fiaerc.com, en voor beeldmateriaal kunt u ’s avonds terecht op Eurosport.

Tussenstand Rallye International du Valais 2015 (na dag 1):

1. C. Breen / S. Martin (Peugeot 208 T16)

2. O. Burri / N. Klinger (Citroën DS3 RRC – +15.4)

3. A. Lukyanuk / A. Arnautov (Ford Fiesta R5 – +22.9)

4. F. Delecour / S. de Castelli (Porsche 997 GT3 – +40.5)

5. M. Jakes / J. Novák (Citroën DS3 R5 – +43.8)

16. J.P. Radoux / F. Forclaz (Mitsubishi Lancer Evo IX R4 – +1:42.7)

37. T. Radoux / J. Elst (Ford Fiesta R2 – +3:18.7)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.