Dakar 2018: Casale onbedreigd naar tweede overwinning bij quads

21-01-2018 – Ignacio Casale heeft Dakar 2018 bij de quads op dominante wijze gewonnen. De Chileen schreef ook de afsluitende etappe van 119 kilometer op zijn naam. Kees Koolen speelde echter de hoofdrol in deze editie.

Casale reed vanaf de eerste tot de laatste kilometer aan de leiding in het klassement bij de quads. Waar hij in vorige jaren nogal eens op een fout te betrappen was, kon er deze editie niets op de prestatie van de Chileen opgemerkt worden. Hij eindigde iedere etappe bij de eerste vier rijders en pakte maar liefst vier etappezeges. In de laatste week nam Casale bewust een beetje gas terug om de finish in Cordoba heelhuids te halen. Hij kon zich dat zonder twijfel veroorloven met een voorsprong die na afloop van de achtste etappe zelfs opgelopen was naar 1 uur en 45 minuten.

Debutant Nicolas Cavigliasso maakte bijzonder veel indruk door niet alleen twee etappes te winnen, maar ook tweede te worden in het klassement. Op snelheid hoefde hij het niet af te leggen tegen Casale, maar de Argentijn schoot her en der nog iets te kort op regelmaat. Dat kan gezegd worden van de rest van de toprijders in deze klasse. Jeremias Gonzalez werd derde in het klassement voor Marcelo Medeiros. Alexis Hernandez maakte een volledig Zuid-Amerikaanse top-vijf compleet.

Op sportief vlak was het niet de Dakar van Kees Koolen die door meerdere problemen terug werd geworpen in het klassement. Niet in de laatste plaats vanwege een aanrijding die Koolen tijdens de zevende etappe had met Carlos Sainz. Koolen protesteerde bij de jury en de Spanjaard kreeg een tijdstraf van tien minuten die enkele dagen later weer ingetrokken zou worden. Koolen groeide uit tot volksvijand van Spanje door te dreigen met juridische stappen richting de wedstrijdjury en Sainz. Hoewel de ondernemer in de tweede week van de Dakar toe wilde slaan, kwam er weinig van terecht. Koolen werd uiteindelijk achtste in het klassement met zijn Barren Racer.

Bas Nijen Twilhaar fungeerde ook dit jaar als waterdrager van Koolen en staat er daarnaast om bekend dat hij graag andere deelnemers uit de problemen helpt. Nijen Twilhaar kwam daardoor op een 21e plaats in het klassement terecht op meer dan dertig uur achterstand van Casale.

Eindstand Quads

Pos. Coureur
Nat. Merk Tijd Straftijd
1. Ignacio Casale CHI Yamaha 53u47m04s  
2. Nicolas Cavigliasso ARG Yamaha +1u38m52s  
3. Jeremias Ferioli ARG Yamaha +2u08m14s  
4. Marcelo Madeiros BRA Yamaha +4u30m00s +2u01m00s
5. Alexis Hernandez PER Yamaha +4u38m53s +7m00s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.