Rally-World

Feel the world of Rally

Chicherit wint in dramatische etappe voor Sainz

Hevige regenval in de Saoedische woestijn verhinderde dat de coureurs in het autoklassement de volledige 447 kilometer tussen Alula en Ha’il konden afwerken. De race werd om veiligheidsredenen ingekort tot 378 kilometer. Lees hieronder alles wat er gebeurde tijdens de derde etappe bij de auto’s.

Als kopgroep van de vorige etappe mochten Nasser Al-Attiyah, Carlos Sainz en Erik van Loon tijdens de derde etappe op dinsdag het spits afbijten. Van Loon mocht als tweede van start, maar het duurde niet lang voordat Sainz de Nederlander voorbij stevende. Later haalde Sainz ook Al-Attiyah in en reed hij fysiek aan de leiding, tot aan kilometer 213, toen de Spanjaard problemen kreeg en zijn Audi aan de kant moest zetten. Hij verloor daar ruim een half uur, maar kon zijn weg wel vervolgen.

Niet veel later ging het daarentegen weer mis voor ‘El Matador’. Ditmaal moest er zo’n twintig minuten gesleuteld worden. Sainz pakte in de laatste kilometers nog wel wat tijd terug, maar bleef op 56 minuten van de etappewinnaar steken en is de leiding in het algemeen klassement daarmee definitief kwijt.

Yazeed Al-Rajhi ging met zijn Toyota van Overdrive Racing het snelst van start, maar moest de leiding al gauw afstaan aan fabrieksrijder van Toyota Henk Lategan. Daarna was het de Fransman Guerlain Chicherit die het initiatief nam. De BRX-rijder verloor maandag tijdens de tweede etappe heel veel tijd toen hij te vaak lek reed en zonder reservewielen kwam te staan, waardoor hij op assistentie moest wachten, maar de derde etappe ging beduidend beter voor Chicherit. Eenmaal aan de leiding gaf hij deze niet meer uit handen en pakte Chicherit voor het eerst sinds 2013 weer een etappezege.

Lategan eindigde uiteindelijk op ruim drie minuten achterstand op de tweede plaats. Hij werd vergezeld door BRX-fabrieksrijder Orlando Terranova op het podium, daar waar zijn teamgenoot Sébastien Loeb wederom een baaldag kende. Stéphane Peterhansel moest na alle problemen voor Sainz de eer hoog houden voor Audi en deed dat met een keurige vierde plek. Al-Rajhi zou na zijn sterke opening uiteindelijk terugvallen naar de vijfde plek. Al-Attiyah, die de proef moest openen, had daar knap veel moeite mee. De Qataraas eindigde op bijna 21 minuten achterstand als dertiende, maar blijft ondanks dat tijdverlies leider in het algemeen klassement.

Ook Erik van Loon kende moeite met het vooraan starten van de etappe, maar deed het net iets beter dan Al-Attiyah op een twaalfde plaats en was daarmee wederom de beste Nederlander. Bij Tim en Tom Coronel kroop Tim ditmaal weer achter het stuur en stuurde de Century-buggy naar een verdienstelijke 21e plek. De andere Nederlanders werden door de neutralisatie vroegtijdig tot een halt geroepen. Maik Willems klokte daar een 91e tijd, Ronald van Loon werd 123e en Dave Klaassen zat daar net achter op de 125e plek.

UITSLAG ETAPPE 3 AUTO’S

  1. Guerlain CHICHERIT (BRX)
  2. Henk LATEGAN (Toyota – +3:26)
  3. Orlando TERRANOVA (BRX – +5:04)
  4. Stéphane PETERHANSEL (Audi – +7:47)
  5. Yazeed AL-RAJHI (Toyota – +8:31)
  6. Brian BARAGWANATH (Century – +10:13)
  7. Vaidotas ZALA (BRX – +11:06)
  8. Jakub PRZYGONSKÍ (Mini – +14:38)
  9. Lucas MORAES (Toyota – +15:41)
  10. Mattias EKSTRÖM (Audi – +20:03)

Share this…