Foto: www.rallye-info.com

01-11-2015 – Craig Breen heeft zijn doel behaald en schreef gisteren definitief de Internationale Rallye du Valais in Zwitserland op zijn naam. De Ier had na de tweede dag (verslag dag 2) al een grote voorsprong op de Zwitser Olivier Burri, die nadat hij lek gereden had Alexey Lukyanuk met de Ford Fiesta R5 niet ver achter zich had. Hieronder leest u hoe deze rally afliep tijdens de laatste dag.

De zaterdag begon opnieuw met een scratch voor Breen. François Delecour wist met zijn brute Porsche de tweede tijd neer te zetten en stond nog altijd vierde algemeen, gevolgd door Lukyanuk en Emil Bergkvist die de derde en vierde tijd hadden neergezet, waardoor die laatste zich de top 5 in had gevochten. Burri was de fout in gegaan en gespint, waardoor Lukyanuk wel gevaarlijk dichtbij kwam en de strijd om de 2e positie steeds spannender was gaan worden. Op KP12 zou Lukyanuk de Zwitser voorbij gaan na opnieuw 5.5 seconden op hem te pakken, het was echter Breen die daar opnieuw het snelst was. Op KP13 richtte Lukyanuk zich nu op Breen, hij wist een erg snelle tijd neer te zetten op die proef en was maar liefst 7.6 seconden sneller als zijn concurrent! Voor zowel Antonín Tlutsák (Skoda Fabia S2000) en Jonathan Hirschi (Peugeot 208 T16) zou hun wedstrijd er helaas op zitten, nadat ze beiden van de baan waren gegaan.

Tijdens de tweede en laatste bouclé van de zaterdag had Lukyanuk zich definitef van Burri afgeschud in het klassement en leek de tweede positie te gaan behouden. Ook op KP14 en KP15 was de Rus opnieuw het snelst, maar de achterstand op Breen was te groot om nog iets te kunnen doen. Thuisrijder Sébastien Carron in de Ford Fiesta R5 kende ook een sterke laatste dag en volgde net achter de top 5 op een zesde positie, alleen zou hij de proef die daarop volgde voorbijgegaan worden door een andere sterke rijder, Nikolay Gryazin met de Skoda Fabia R5. Daarvoor was het nog altijd Florian Gonon die de 5e positie vast wist te houden, en uiteindelijk ook op die positie zou eindigen. Bergkvist had zich nog ver omhoog gevochten en zou als 4e eindigen, achter de Citroën DS3 RRC van Burri, die een wat mindere laatste dag kende. De tweede positie was voor Lukyanuk, maar de grote winnaar was toch overduidelijk Breen, die de zege dubbel en dwars verdiend had.

Namen die we nog misten in het klassement, waren o.a. die van Delecour en navigator De la Haye, die een erg slecht tweede deel van de zaterdag kenden met veel problemen, en uiteindelijk zelfs zouden moeten opgeven, tot zijn grote spijt. Ook ERC2 rijder Vojtech Stajf moest het op de laatste proef bezuren met mechanische problemen, waardoor de winst in deze klasse voor Dávid Botka in de Mitsubishi Lancer Evo IX was, die voor zijn landgenoot Tibor Érdi in de wat nieuwere Lancer Evo X eindigde. En daarmee komt er een einde aan het ERC seizoen van 2015, een seizoen met ups en downs, en het seizoen waar Kajetan Kajetanowicz zijn eerste zege van het seizoen pakte. Volgend seizoen zullen de ERC rijders uiteraard weer aan de start staan en zal het spektakel weer losbarsten in het nieuwe seizoen, maar tot die tijd zullen we moeten genieten met de beelden van deze rally!

Eindstand Rallye International de Valais 2015:

1. C. Breen / S. Martin (Peugeot 208 T16)

2. A. Lukyanuk / A. Arnautov (Ford Fiesta R5 – +39.4)

3. O. Burri / N. Klinger (Citroën DS3 RRC – +2:19.6)

4. E. Bergkvist / J. Sjöberg (Peugeot 208 T16 – +3:14.1)

5. F. Gonon / M. Guex (Peugeot 207 S2000 – +3:26.7)

23. T. Radoux / J. Elst (Ford Fiesta R2 – +19:20.8)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.