Afbeeldingsresultaat voor dakar 2018

25-03-2017 – De Dakar Rally 2018 voert de deelnemers door Peru, Bolivia en Argentinië. De organisatie van de woestijnrally heeft woensdag de eerste details bekendgemaakt van de 40e editie van de zwaarste rally ter wereld. Ondanks de stevige kritiek staat Bolivia toch opnieuw op het programma.

Van 6 t/m 20 januari 2018 zal de 40ste editie van Le Dakar door Peru, Bolivia en Argentinië gaan. Peru keert na een afwezigheid van vijf jaar terug in de Dakar Rally. Rallydirecteur Etienne Lavigne vroeg nog extra aandacht voor de inwoners van startland Peru, die erg te lijden hadden onder natuurverschijnsel El Nino, waardoor in 2016 Peru nog van de kalender werd gehaald. Komend jaar wordt de grootste rally ter wereld voor de tiende keer in Zuid Amerika verreden, dan zal de wedstrijd wederom de Ica woestijn, het Andesgebergte, het Titicaca meer en de hoofdsteden La Paz en Lima aandoen, waarna de finish in het Argentijnse Cordoba ligt. De exacte route zal pas veel later bekend gemaakt worden, maar wel werd bekend gemaakt dat de deelnemers al vroeg in de rally serieuze duinen voor hun kiezen krijgen. De organisatie belooft voor 2018 zelfs meerdere proeven die voor 100% zullen bestaan uit duinen.

De 40e Dakar Rally telt in totaal 14 klassementsproeven en zal ook in 2018 weer een marathonetappe bevatten. Drie etappes zullen dezelfde start- en finishplaats hebben, wat inhoudt dat de deelnemers en de servicevoertuigen komend jaar minder verbindingskilometers hoeven af te leggen. Opvallend is dat ook Bolivia is opnieuw in het programma opgenomen. De afgelopen editie voerde ook door dat land, maar hevige regenval maakte grote delen van het parcours toen onbegaanbaar. Daardoor werden meerdere etappes afgelast of ingekort, tot frustratie van velen. Erik van Loon, de snelste Nederlander in het autoklassement, was niet te spreken over Bolivia. Eerder dit jaar liet hij al weten te twijfelen om deel te nemen aan de 2018-editie wanneer de route weer door dat land voert.

Erik van Loon: “Dat is volledig afhankelijk van de route. Als het zwaartepunt wederom in Bolivia ligt en daar de rally beslist wordt, dan betwijfel ik of we aan de start staan. De eerste geluiden zijn goed, zoals het er nu naar uitziet starten we in Peru. Dat betekent veel meer zand dan afgelopen jaar, als de rest van de route interessant is dan zijn wij er gewoon weer bij.”

Na de eerste paar dagen door Peru gaat de rally naar Bolivia, waar de rustdag hoogstwaarschijnlijk opnieuw in de hoofdstad La Paz zal zijn. Vervolgens gaat de rally naar Argentinië, het enige land dat sinds de verhuizing naar Zuid-Amerika nog ieder jaar deel uit heeft gemaakt van het Dakar-parcours. De rally eindigt uiteindelijk op zaterdag 20 januari in het Argentijnse Cordoba.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.