Afbeeldingsresultaat voor dakar peru

27-01-2017 – De Dakar Rally keert volgend jaar zeer waarschijnlijk terug naar Peru. Volgens de Peruaanse minister van toerisme is het land in vergevorderde onderhandelingen met organisator ASO, en is het zelfs al zo goed als zeker dat de rally tijdens de 2018-editie weer van start gaat in Peru.

In 2012 maakte Peru voor de eerste maal deel uit van het rallyspektakel. Destijds was hoofdstad Lima de finishplaats van het tweeweekse evenement. Een jaar later vond de startceremonie plaats in Lima maar sindsdien heeft de organisatie het land links laten liggen. Dat zal volgend jaar gaan veranderen, mede vanwege de felle kritiek op Bolivia vanwege de slechte weersomstandigheden. De overheid is van plan om op korte termijn om de tafel te gaan met organisator ASO.

De geruchten over een eventuele terugkeer van het land in het routeboek waren er al langer en zullen door veel deelnemers met enthousiasme worden ontvangen. Het land beschikt over een omvangrijk gebied met zware duinen, en zou een waardig alternatief zijn voor Bolivia, het buurland van Peru dat tijdens de afgelopen Dakar Rally werd geteisterd door noodweer waardoor twee etappes werden afgelast, terwijl de deelnemers ook kritisch waren op de vele af te leggen kilometers op grote hoogte in Bolivia.

De Dakar Rally wilde in 2016 al terugkeren naar Peru, maar vanwege de zorgen over de gevolgen van het regenseizoen zag het land destijds af van het organiseren van de rally. Maandag heeft de Peruaanse overheid vertegenwoordigd door Eduardo Ferreyros (Minister van Buitenlandse Handel en Toerisme) in een persconferentie echter officieel bevestigd dat het de Dakar-karavaan volgend jaar weer wil ontvangen.

Eduardo Ferreyros: “De Dakar Rally zal in 2018 van start gaan in Peru! We zullen een investering doen die gelijk is aan het bedrag van een aantal jaren geleden. We zijn er nu al mee bezig, om te zorgen dat we de beste Dakar krijgen die Zuid-Amerika ooit heeft gehad. Uiteindelijk hopen we zo’n $300 miljoen dollar te verdienen aan de rally. Dit verwachten we te bereiken door de huisvesting, transport en eten en drinken voor de Dakar-karavaan en de impact die alle internationale media-aandacht op het toerisme in Peru zal hebben.”

Nicolas Fuchs, Peruviaans rijder die dit jaar zijn debuut maakte in de Dakar bij de auto’s en als twaalfde eindigde, is eveneens enthousiast over het plan.

Nicolas Fuchs: “Wij moeten ervoor zorgen dat we een goed gecoördineerd evenement neerzetten, rekening houden met de omgeving en luisteren naar de autoriteiten. Dan moet het mogelijk zijn. Het is belangrijk voor ons land dat wij een wereldwijd evenement organiseren waarbij we Peru op internationaal niveau kunnen laten zien.”

Naast Peru, worden ook Chili en Argentinië genoemd als mogelijke gastlanden voor de 40e editie van de Dakar Rally in 2018. Zowel Peru als Chili beschikken over een groot gebied met zware duinen en uitgestrekte zandvlaktes. Argentinië heeft sinds de verhuizing van de woestijnrally naar Zuid-Amerika in 2009 nog ieder jaar deel uitgemaakt van het Dakar-parcours. Voor de lange termijn heeft Dakar-baas Etienne Lavigne eerder al de wens uitgesproken voor een ‘Pacific Dakar’.

Etienne Lavigne: “We kloppen bij elk land op de deur om te vragen of ze ons willen ontvangen. Om de deelnemerslijst op niveau te houden, hebben we steun van de landen nodig. Onze wisselwerking met de landen is dat wij investeren in de organisatorische kosten. In Chili hebben we twaalf miljoen geïnvesteerd. Dat is het systeem dat wij voor ogen hadden: steun bieden aan de landen die ons helpen. Ik wil graag elk jaar een ander verhaal kunnen vertellen, met nieuwe dingen om te ontdekken. Het is mijn droom om op een dag een race te creëren die plaatsvindt van noord naar zuid. Alles staat al op papier: beginnen in Santiago of Buenos Aires en eindigen in Cartagena. Dat zou een ongelofelijke rit worden. We noemen het de ‘Pacific Dakar’!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.