Rally-World

Feel the world of Rally

Dakar 2023: Preview Quads

Op zaterdag 31 december is het dan zover! De start van de meest slopende rally ter wereld, de Dakar Rally! Rally-World.nl blikt vooruit op de alweer 45e editie van het evenement en de vierde in Saoedi-Arabië. Hieronder lees je onze uitgebreide preview voor de quads.

10 van de 14 overwinningen sinds de lancering van de quad-categorie in 2009 ging naar een Chileense of Argentijnse coureur, maar in 2022 wist Alexandre Giroud de allereerste Fransman te worden die met de overwinning aan de haal ging. Hij verlengde zijn hegemonie door dit jaar ook wereldkampioen rally-raid te worden op de quad. Hoewel deze dominante prestaties Giroud op papier tot de grote favoriet maken, zit het met 19 man bezette deelnemersveld vol met coureurs die hem van de troon zullen proberen te stoten komende editie.

Net als Giroud zal Manuel Andújar proberen zijn succes uit het verleden te herhalen. De Argentijn won het evenement op zijn beurt in 2021, maar moest zich tijdens de laatste editie terugtrekken na een zwaar ongeval in de zesde etappe. Die opgave als regerend kampioen was ronduit frustrerend voor de Argentijn, die hoopt in 2023 zijn ultieme revanche te nemen.

Verderop in het veld zijn er diverse outsiders die een gooi hopen te doen naar hun eerste overwinning in de Dakar Rally. Zo eindigde de Argentijn Francisco Moreno vorig jaar knap als tweede te eindigen tijdens zijn debuut afgelopen januari, terwijl de Pool Kamil Wisniewski na een sterke eindsprint op de derde trede van het podium mocht plaatsnemen na een reeks sterke resultaten op rij in de Dakar Rally: 6e in 2019, 5e in 2020, 4e in 2021 en 3e in 2022! Beide mannen zijn ook dit jaar van de partij in de hoop hun resultaat van vorig jaar te verbeteren.

De Chileen Giovanni Enrico eindigde al eens als tweede in 2021 achter Andújar en zal de Chileens-Argentijnse hegemonie maar al te graag nieuw leven in willen blazen. Hetzelfde kan worden gezegd van de Argentijnse Dakar-veteraan Pablo Copetti, een echte podiumjager die al tweemaal eerder op het podium eindigde (in 2017 en 2021).

Het kan ook maar zo zijn dat er een nieuwe nationaliteit op het hoogste podium verschijnt komend jaar. De Slowaakse Juraj Varga en de Litouwse Laisvydas Kancius staan namelijk te popelen om hun land op de kaart te zetten, net als de Braziliaan Marcelo Medeiros, de Spanjaard Toni Vingut en de Arabier Abdulaziz Ahli. Voor Varga en Ahli wordt het tevens hun eerste avontuur in de grootste rally ter wereld na een overtuigend seizoen in de rally-raid afgelopen jaar.

Kortom, er dienen zich genoeg kanshebbers aan bij de quads, een klasse die altijd garant staat voor onverwachte resultaten en wordt gezien als misschien wel de meest zware categorie op fysiek gebied. Er kan werkelijk van alles gebeuren!

#151. Alexandre Giroud (Foto: A.S.O. / DPII Images / Frédéric Le Floch)
Share this…