Rally-World

Feel the world of Rally

Dakar 2023: Preview SSV (T4)

Op zaterdag 31 december is het dan zover! De start van de meest slopende rally ter wereld, de Dakar Rally! Rally-World.nl blikt vooruit op de alweer 45e editie van het evenement en de vierde in Saoedi-Arabië. Hieronder lees je onze uitgebreide preview voor de SSV-categorie (T4).

De lichtgewicht voertuigen vormen de jongste categorie in de Dakar Rally. In 2017 werd de SSV-klasse als zelfstandige categorie geïntroduceerd en sindsdien is het elk jaar enorm gegroeid in populariteit. Voor de onervaren teams is het een ideale manier om kennis te maken met de sport, maar ook onder fabrieksteams groeit de interesse ieder jaar steeds meer om in deze categorie mee te strijden om de overwinning. De lichtgewicht voertuigen zijn sinds 2021 onderverdeeld in twee groepen: de Lightweight Prototypes (T3) en de SSV’s (T4).

De T4-categorie bestaat uit productievoertuigen die met de noodzakelijke veiligheidsaanpassingen geschikt zijn gemaakt voor de Cross Country. In deze categorie verzekert Red Bull officiële steun aan Rokas Baciuska, de Litouwer die tijdens zijn debuut vorig jaar baanbrekende resultaten wist te boeken en de rally op een verrassende derde plaats afsloot. Baciuska wist zijn succes vervolg te geven door afgelopen jaar wereldkampioen te worden in de T4-categorie en start daardoor dit jaar als favoriet voor de eindzege.

De Litouwer zal opnieuw de degens kruizen met de Catalaan Gerard Farrés (tweede in 2022), evenals de broertjes Michal Goczal en Marek Goczal uit Polen, die samen acht etappes wisten te scoren tijdens de vorige editie. De gebroeders krijgen dit jaar versterking in hun team van de 18-jarige Eryk Goczal, die naar verluidt nog sneller zou zijn dan zijn vader en oom. Andere jonge talenten die aan de start komen zijn de 18-jarige Spanjaard Pau Navarro, de 18-jarige Braziliaan Bruno Conti de Oliveira en de 18-jarige Arabische Alliyah Koloc.

Aan bekende nieuwkomers is er bovendien geen gebrek in de T4-categorie. Zo maken quadrijders Nicolás Cavigliasso (winnaar in 2019) en Jeremías González (3e in 2018 en 2019) de overstap naar de SSV-categorie. Zij zullen oog in oog komen te staan met Xavier de Soultrait, die zijn carrière als motorcoureur achter zich laat met een 7e plaats als hoogtepunt in 2019 en een nieuw avontuur begint met een Sébastien Loeb Racing T4 Polaris.

In de T4-klasse vinden we drie Nederlandse deelnemers die vorig jaar ook al aan de start stonden in deze categorie. Paul Spierings is de meest ervaren van dat trio, hij reed de Dakar Rally namelijk ook al een aantal keer op de motor. Voor Gert-Jan van der Valk wordt het zijn derde deelname, hij wist de finish tot nu toe nog niet te halen en zal dat nu graag wel willen doen. Ook Jeffrey Otten is terug. Hij debuteerde afgelopen jaar op de 27e plaats en doet in januari een nieuwe poging om hoge ogen te gooien.

Share this…