Rally-World

Feel the world of Rally

Dakar 2023 wordt getrakteerd op ultieme finale!

De motorcategorie stelt eigenlijk nooit teleur als het om spanning gaat. De laatste twee edities van de Dakar Rally werden aan het einde met slechts een paar seconden verschil beslist, en ook in 2023 worden we getrakteerd op een fantastische finale. Met nog één etappe te gaan zijn er nog steeds drie coureurs in de race die de Dakar Rally van 2023 op hun naam kunnen schrijven in het motorklassement.

De voorlaatste etappe tussen Shaybah en Al-Hofuf kende een special over 154 kilometer. De special bestond opnieuw voornamelijk uit de glooiende duinen van het Empty Quarter, en hoewel navigeren niet al te uitdagend was, was het toch zaak het tempo er goed in te houden voor de motorrijders tijdens deze relatief korte special.

Voorafgaand de etappe werd duidelijk dat BAS KTM-rijder Mason Klein niet meer van start zou gaan. De Amerikaanse coureur had al enige tijd last van fysiek ongemak na twee crashes in de negende etappe. Klein bleek na het maken van röntgenfoto’s geen pijn te hebben, maar hij heeft toch besloten om niet meer van start te gaan. Klein won eerder in deze Dakar sensationeel de tweede etappe.

Een andere sensatie in het motorklassement dit jaar is Michael Docherty, maar nog nooit kwam de Husqvarna-rijder uit de renstal van Henk Hellegers zo dichtbij de etappezege als tijdens deze dertiende etappe. De Zuid-Afrikaan noteerde bij de eerste drie waypoints de snelste tijd en ook bij het vierde waypoint hield hij een voorsprong van 17 seconden vast op Husqvarna-fabrieksrijder Luciano Benavides. In de laatste kilometers wist de Argentijn daarentegen toch nog aan hem voorbij te gaan en kwam hij met 30 seconden voorsprong als snelste over de eindstreep.

Ondertussen ging het voor KTM-rijder Matthias Walkner helemaal fout. De Oostenrijker kwam na 55 kilometer hard ten val en liep daarbij een rugblessure op. Teamgenoot Kevin Benavides schoot Walkner te hulp en verleende assistentie aan hem tot het medische team van de organisatie per helikopter arriveerde. Daarna werd Walkner, de winnaar van de Dakar Rally in 2018, per helikopter afgevoerd en moest hij in het zicht van de haven nog opgeven.

Dat Kevin Benavides hulp verleende zou na afloop van de etappe nog een staartje krijgen, want uiteraard zou de Argentijn daarvoor tijd terug ontvangen van de organisatie. Maar ondertussen werd er ook een straftijd uitgedeeld door de organisatie op de snelste man tijdens deze etappe Luciano Benavides. Luciano bleek namelijk te hard te hebben gereden waardoor niet hij, maar zijn oudere broer Kevin werd uitgeroepen tot etappewinnaar na het terugkrijgen van de verloren tijd.

Klassementsleider Toby Price begon de dertiende etappe met 28 seconden voorsprong op Husqvarna-kopman Skyler Howes en 2 minuten en 40 seconden op etappewinnaar Benavides. De Australiër zou de etappe uiteindelijk als vijfde eindigen op 2 minuten en 28 seconden van Benavides, waardoor het verschil met nog maar één etappe te gaan nog slechts 12 seconden is! Howes verloor 3,5 minuut en zal morgen dus 1,5 minuut moeten goedmaken op de fabrieksrijders van KTM.

Mocht Toby Price zijn leiding morgen vast weten te houden tijdens de laatste special van 136 kilometer, dan zal de KTM-fabrieksrijder voor de derde keer de boeken in gaan als winnaar van de Dakar Rally na zijn eerdere overwinningen in 2016 en 2019. Het zal daarentegen de eerste overwinning zijn van Price op Arabisch grondgebied, aangezien zijn andere zeges nog afstammen uit het tijdperk dat er in Zuid-Amerika werd gereden. Kevin Benavides wist al wel eens in Saoedi-Arabië te winnen voor Honda in 2021. Voor de Argentijn zal een overwinning dit jaar dus zijn tweede worden in de zwaarste rally ter wereld, maar zijn eerste voor KTM. Voor Skyler Howes en het fabrieksteam van Husqvarna wordt morgen wel een heel spannende dag, want zowel de rijder als het team wonnen nog nooit eerder de Dakar Rally. Hoe dan ook zal er dus een uniek stukje geschiedenis geschreven worden tijdens de laatste etappe op zondag!

Als het goed is, zien we ook de enige twee gestarte Nederlandse motorrijders terug op het finishpodium zondag. Mirjam Pol lijkt goed op weg om de beste vrouwelijke motorrijder van deze Dakar-editie te gaan worden. Ze verdedigt morgen een 48e positie in het klassement. Voor debutant Wesley Aaldering wordt morgen een unieke dag. Hij krijgt de kans om zijn eerste Dakar Rally heelhuids te finishen en doet dat op de 40e positie.

Bij de quads zijn er na dertien slopende etappes nog maar 10 deelnemers overgebleven die zondag zullen starten tijdens de laatste etappe. De afgelopen etappes werden een prooi voor de Braziliaan Marcelo Medeiros, die tijdens de etappe van zaterdag zijn vierde etappezege op rij boekte. De strijd in het algemeen klassement was daarentegen eigenlijk al na afloop van de eerste week beslist. Alexandre Giroud gaf namelijk iedereen het nakijken en kan morgen zijn tweede opeenvolgende Dakar-zege scoren in het quadklassement.

UITSLAG ETAPPE 13 MOTOREN

 1. Kevin BENAVIDES (KTM)
 2. Michael DOCHERTY (Husqvarna – +0:27)
 3. Luciano BENAVIDES (KTM – +0:57)
 4. Adrien VAN BEVEREN (Honda – +2:05)
 5. Toby PRICE (KTM – +2:28)
 6. Romain DUMONTIER (Husqvarna – +2:32)
 7. Skyler HOWES (Husqvarna – +3:31)
 8. Pablo QUINTANILLA (Honda – +3:33)
 9. Tosha SCHAREINA (KTM – +4:06)
 10. Ross BRANCH (Hero – +4:51)

UITSLAG ETAPPE 13 QUADS

 1. Marcelo MEDEIROS (Yamaha)
 2. Giovanni ENRICO (Yamaha – +1:35)
 3. Francisco MORENO FLORÉS (Yamaha – +3:11)
 4. Pablo COPETTI (Yamaha – +6:07)
 5. Alexandre GIROUD (Yamaha – +6:51)
Share this…