Foto: www.dutchracingevents.nl

06-11-2015 – Dit weekend zullen onze Nederlandse helden voor het laatst kunnen testen tijdens het jaarlijks terugkerende evenement: De Dakar pre-proloog. De Dakar telt in totaal een aantal van 45 Nederlandse deelnemers, met opvallend de deelname van Frans Verhoeven, die vorig jaar nog zijn afscheid aankondigde, maar nu toch weer op de motor stapt voor de komende editie. Kortom, het belooft weer een groot spektakel te worden!

Op de zaterdagavond zullen de Nederlandse deelnemers op spectaculaire wijze gepresenteerd worden aan het publiek door RTL GP presentator Allard Kalff. Na de podiumpresentatie, die om 19:00 van start gaat, zal er vervolgens de gelegenheid zijn voor de fans om hun helden persoonlijk te ontmoeten. Om 23:00 rijden alle voertuigen naar het Eurocircuit om daar de voorbereidingen te doen voor de zondag. Tijdens de zondag zullen zowel de motoren, quads, auto’s als trucks in actie zullen komen op een speciaal uitgezette route voor dit evenement. Naast de races kan het publiek vrij over het paddock lopen waar de teams hun materiaal presenteren. Bezoekers kunnen de Dakar-voertuigen zo van heel dichtbij bekijken. Ook teamleden en coureurs lopen hier rond, waardoor er een speciale sfeer hangt en er onvergetelijke momenten ontstaan tussen fans en deelnemers. Op het evenemententerrein staan zondag ook allerlei activiteiten voor het publiek op het programma.

Maar wie zijn de favorieten? Want uiteraard zal er ook om de zege bij de verschillende voertuigen gevochten worden. Bij de motoren zijn de grote namen toch wel die van Frans Verhoeven, Hans Vogels en Robert van Pelt, die in de Dakar van 2016 ook zeker in aanmerking komen voor een top 25 positie. Debutanten in deze klasse zijn David Wijnhoven, Maikel Verkade, Hans Smit en Rob Smits. Verder zien we dat zowel Hans-Jos Liefhebber als Marco van Geel hun rentree zullen maken in Buenos Aires, maar Sjors en Casper van Heertum en Jan van Gerven zullen hun bijstaan in het BAS Dakar-Team. Met aanvulling van kistrijders Jurgen van den Goorbergh en Jasper Riezebos, en niet te vergeten de deelname van Sjaak Martens en Humphrey Senn van Basel, is het Nederlandse lijstje bij de motoren compleet.

Kees Koolen is ook dit jaar weer actief bij de quads, nadat hij in het verleden al in alle andere voertuigen heeft gereden. De quad blijft toch Koolen’s favoriet, in 2013 wist hij daarmee de 17e positie in het klassement te bemachtigen. Afgelopen jaar probeerde Koolen het weer, maar moest toen opgeven na de zesde etappe. Dit jaar wil hij revanche, maar is niet meer de enige Nederlander in deze klasse. Bastiaan Nijen Twilhaar, die eerder deelnam bij de motoren, heeft ook de overstap gemaakt naar de quads. Na vier keer de Dakar op een motor te hebben gereden is het volgens Twilhaar tijd voor een nieuwe uitdaging, vandaar zijn keuze.

Bij de auto’s zijn het voornamelijk Bernhard ten Brinke en Erik van Loon die ons land zullen vertegenwoordigen. Vorig jaar wisten zij beiden een geweldige top 10 positie neer te zetten na afloop van de Dakar. Ook dit jaar zijn zij weer van de partij, maar ook de gebroeders Coronel zullen weer met hun vertrouwde buggy’s van start gaan. Met aanvulling van Maik Willems en Ebert Dollevoet, debutant Eelco Bakker en de rentree van Peter Merceij is het in deze klasse ook zeer interessant om hun avontuur te gaan volgen. Van Loon gaf in ieder geval aan dat hij enorm veel zin had in de Pre-Proloog en doet zijn verhaal hieronder.

Erik van Loon (Mini): “Het blijft bijzonder om te zien hoeveel mensen op dit evenement afkomen. Vorig jaar was de eerste keer dat Valkenswaard werd omgetoverd op zaterdag tot een scenario vergelijkbaar met de start van Dakar in Zuid-Amerika. Met een groot startpodium en een grote mensenmassa aan publiek. Op dat moment voel je je echt even een soort held, een geweldige ervaring. Op zondag is het perfecte moment om onze sponsoren en relaties te laten voelen wat de Dakar is. Zoals ieder jaar heb ik er erg veel zin in om deel te nemen aan de Pre-Proloog en ik hoop dat we het publiek een mooie show kunnen laten zien. Natuurlijk gaan Wouter en ik er wel voor zitten en hoop ik toch dat we de prijzen mee naar huis mogen nemen!”

De grote finale tijdens de Pre-Proloog gaat zoals altijd weer tussen de trucks. Daar staan, zoals we gewend zijn, weer een enorm aantal Nederlandse deelnemers aan de start. In de hoofdrol zien we Gerard de Rooy, Hans Stacey, Martin van den Brink en Peter Versluis die kanshebbers zijn voor een podiumklassering in de Dakar, maar ook Marcel van Vliet en Maurik van den Heuvel worden zeker niet buitengesloten op een verrassend hoge eindklassering. Debutanten zijn de trucks van Ed Wigman, Frank Tilburgs, Aad van Velzen en Jan van de Laar. Die laatste zal het stuur overnemen van vader Fried, die de afgelopen jaren actief was. Natuurlijk zijn alle andere jaarlijks terugkerende rijders ook weer van de partij, en dat zijn op een rijtje: Ton van Genugten, Jan Lammers, Aart Schoones, Gert Huzink, Adwin Hoondert, Pascal de Baar, Gerrit van Werven, Vick Versteijnen en Kornelis Offringa.

En dan zijn we alle 45 deelnemers langsgegaan, de Pre-Proloog zal zeer waarschijnlijk volgende week zondag op RTL GP te zien zijn. Maar als u het live wilt meemaken, bestel dan snel uw kaarten op www.rtlgp.nl, want aanstaand weekend is het al zover!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.