Afbeeldingsresultaat voor etienne lavigne

20-12-2017 – Sinds 2009 wordt de beroemde Dakar Rally al verreden op Zuid-Amerikaanse bodem. Toch heerst er al een tijd het verlangen om terug te keren naar Afrika onder vele deelnemers en fans. Wedstrijddirecteur Étienne Lavigne gaf echter onlangs aan dat dit onderwerp niet aan de orde was voor de organisatie.

De deelnemersaantallen van de Dakar Rally lopen snel terug, merken we ook weer tijdens deze editie. In totaal doen er 337 voertuigen mee. Van al deze voertuigen komen slechts 26 Nederlandse teams aan de start, verdeeld over 7 motoren, 2 quads, 8 auto’s en 9 trucks. Voor Nederlandse aantallen is dit een dieptepunt in het aantal deelnemers van de afgelopen decennia. Dat heeft mede te maken met het feit dat veel teams de Dakar Rally overslaan om dit jaar deel te nemen aan de oorspronkelijke ‘Dakar Rally’, tijdens de Africa Eco Race begin januari.

Onder hen is ook Gerard de Rooy, die de afgelopen jaren nog actief was in de Dakar Rally. Hij en vele andere deelnemers missen toch wel de uitdaging van het parcours. Waar het de laatste jaren in Zuid-Amerika vaak rallyparcours is, heeft de organisatie van de Africa Eco Race een zeer uitdagend parcours neergezet met de échte Afrikaanse duinen. De wedstrijd wordt al georganiseerd sinds het aflasten van de Dakar Rally in 2008, maar noemde het deelnemersveld van deze editie een ommekeer in hun wedstrijd.

De Dakar Rally staat net als de Africa Eco Race begin januari gepland en gaat op 6 januari van in de Peruviaanse hoofdstad Lima en trekt vervolgens via heel wat zandduinen naar het gevreesde Bolivia om uiteindelijk op de WRC-achtige paden van het Argentijnse Córdoba te finishen op 20 januari. Een van de meest interessante routes sinds het tijdperk in Afrika, aldus koersdirecteur Lavigne.

Ook organisator ASO zegt de deelnemers aan de 40ste editie van de Dakar Rally een bijzonder uitdagend parcours te kunnen voorschotelen met de terugkeer van Peru in het schema. Dat staat garant voor veel kilometers door de duinen, een aspect dat de laatste jaren nogal ondergesneeuwd was in de zwaarste woestijnrally van de wereld…

In Bolivia zal de karavaan opnieuw op grote hoogte op de proef worden gesteld. Er volgt wederom een marathonetappe met een bivak in Uyuni, waar geen technische assistentie is toegestaan. De koninginnenrit volgt volgens sportdirecteur Marc Coma pas in Argentinië. Hij noemde het de ‘Super Flambalá-etappe’ (van Belén naar Chilecito), voor de motoren en quads de eerste helft van weer een marathonetappe. De beste 10 motoren, 10 auto’s en 5 trucks van de dag ervoor starten dan tegelijkertijd.

Maar toch weer even terugkomend op het deelnemersveld. Ondanks het feit dat de organisatie de deelnemers tijdens deze editie van de Dakar Rally een veelbelovend parcours aanbiedt, leverde het niet meer deelnemers op dan tijdens de laatste editie. Het is dan ook de vraag of de ASO als organisator van de Dakar Rally niet eens moet overwegen om als vanouds terug te keren naar Afrika. Een reactie van Étienne Lavigne maakte duidelijk dat er echter absoluut geen sprake is van een terugkeer op Afrikaanse bodem.

Étienne Lavigne: “Op dit moment hebben we veel plannen voor de race in Latijns-Amerika. In 2018 keren we terug naar Peru en ik verwacht ook Chili in de toekomst opnieuw in het parcours op te nemen. We hebben contacten met Ecuador en bovendien zijn er nog tal van andere mogelijkheden. Momenteel zijn we dus niet bezig met een terugkeer naar Afrika. De organisatoren van de zwaarste rally in de wereld gaan elk jaar opnieuw op zoek naar uitdagende en nieuwe routes voor de deelnemers. Dat behoort tot het DNA van deze race. Het is belangrijk om op zoek te gaan naar nieuwe landen en landschappen om het zo voor iedereen interessant te houden. Als we landen zoals Ecuador en Colombia kunnen aantrekken, moet het mogelijk zijn om het continent te doorkruisen, naar het voorbeeld van de editie in 1992. Dat zou bovendien zorgen voor meer dagen van competitie. Zoiets is wel enkel mogelijk dankzij een samenwerking met de verschillende landen.”

Of u nou voor een terugkeer naar Afrika bent of voor de race in Zuid-Amerika, de Dakar Game 2018 bestaat uit beide wedstrijden! Stel uw eigen droomteam samen en ga de strijd aan om de titel ‘beste Dakar-manager van 2018’ op uw naam te mogen zetten. Deelnemen is gratis en heel simpel. Via deze pagina kunt u meedoen met de Dakar Game!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.