Rally-World

Feel the world of Rally

Daniel Sanders slaat dubbelslag in zware derde etappe

De Dakar van 2023 is een topfavoriet armer, maar ook een etappewinnaar rijken. Lees hier het etappeverslag van misschien wel de mooiste etappe van de rally bij de motoren en de quads.

Een unicum in de etappe van dinsdag. Voor het eerst in de geschiedenis van de Dakar Rally werd er bonustijd uitgedeeld aan de coureurs die de proef openden en ook daadwerkelijk aan kop bleven rijden. Mason Klein opende de proef na zijn overwinning van maandag en reed fysiek tot aan de tankstop na 240 kilometer aan de leiding. Daarvoor kreeg hij een bonustijd van een kleine 6 minuten terug van de organisatie. Dit systeem is ervoor bedoeld om te voorkomen dat de coureurs die etappes winnen de volgende dag bestraft worden voor het openen van de proef. De bonussen worden net als de tijdstraffen voor kleine overtredingen direct na de proef doorgevoerd in de uitslag van de etappe.

Toch deed Klein ondanks zijn bonustijd niet mee om de etappezege in de derde etappe van de rally en eindigde als derde. Het was namelijk Daniel Sanders die vanaf het eerste waypoint gelijk de leiding pakte. Een leiding die de Australische GasGas-rijder vervolgens geen moment meer uit handen gaf. Met een tijd van 4 uur, 24 minuten en 15 seconden versloeg Sanders de Husqvarna-rijder Skyler Howes, die als derde gestarte coureur ook een kleine bonustijd ontving voor het voor lange tijd in de top 3 rijden. Voor Sanders betekende zijn overwinning gelijk een dubbelslag, want in het algemene klassement neemt hij de leiding over van Klein.

KTM-rijder Kevin Benavides leek aanvankelijk als tweede te eindigen, maar ontving na afloop van de etappe een straftijd van 2 minuten en viel daardoor terug naar de vierde plek. Joan Barreda Bort moest vooral de pijn verbijten nadat hij tijdens de etappe van maandag zijn grote teen brak, maar eindigde desondanks keurig als vijfde. Toby Price werd zesde nadat de KTM-rijder al relatief vroeg in de etappe veel tijd prijs moest geven, voor Honda-rijders Pablo Quintanilla en Adrien van Beveren. De top 10 werd compleet gemaakt door de Portugees Joaquim Rodrigues (Hero) en de Chileen José Ignacio Cornejo (Honda).

Na deze derde etappe is de Dakar Rally van 2023 weer een topfavoriet voor de eindzege armer. Ricky Brabec ging na 274 kilometer hard onderuit en moest met nekklachten overgebracht worden naar een nabijgelegen ziekenhuis. Het Monster Energy Honda Team is daarmee zijn belangrijkste pion kwijtgeraakt. Brabec begon de etappe namelijk als zesde in het klassement nadat hij de eerste etappe op zondag wist te winnen.

Niet iedere motorcoureur maakte de derde etappe dinsdag af. Door de verslechterde weersomstandigheden konden de medische helikopters niet de lucht in. De organisatie vond de situatie daardoor niet veilig genoeg en besloot de rit te neutraliseren. De motorcoureurs die over de finish zijn gekomen, behouden hun tijd. Voor de andere rijders wordt een berekening gemaakt op basis van het gemiddelde over het eerste deel van de etappe.

Bij de quads begon de Manuel Andújar het snelste aan deze etappe. De Argentijn verloor tijdens de tweede etappe veel tijd op zijn titelrivaal Alexandre Giroud en was vastberaden die tijd op dinsdag weer goed te maken. De Fransman bleef daarentegen sterk in de voetsporen rijden van Andújar tijdens de eerste 240 kilometer. Daarna was de Argentijn ineens uit de voorhoede verdwenen en verloor wederom heel veel tijd. De definitieve uitslag moet nog opgemaakt worden, maar zoals het er nu naar uit ziet doet Giroud goede zaken met zijn derde etappezege deze Dakar en lijkt Andújar de aansluiting definitief kwijt te zijn.

UITSLAG ETAPPE 3 MOTOREN

 1. Daniel SANDERS (GasGas)
 2. Skyler HOWES (Husqvarna – +6:19)
 3. Mason KLEIN (KTM – +6:59)
 4. Kevin BENAVIDES (KTM – +7:23)
 5. Joan BARREDA BORT (Honda – +11:29)
 6. Toby PRICE (KTM – +12:14)
 7. Pablo QUINTANILLA (Honda – +14:35)
 8. Adrien VAN BEVEREN (Honda – +15:28)
 9. Joaquim RODRIGUES (Hero – +16:05)
 10. José Ignacio CORNEJO (Honda – +16:08)

KLASSEMENT NA ETAPPE 3 MOTOREN

 1. Daniel SANDERS (GasGas)
 2. Mason KLEIN (KTM – +4:04)
 3. Kevin BENAVIDES (KTM – +6:53)
 4. Skyler HOWES (Husqvarna – +8:35)
 5. Joan BARREDA BORT (Honda – +10:37)
 6. Toby PRICE (KTM – +11:00)
 7. Pablo QUINTANILLA (Honda – +16:56)
 8. Adrien VAN BEVEREN (Honda – +21:30)
 9. Matthias WALKNER (KTM – +22:02)
 10. Ross BRANCH (Hero – +23:42)

Share this…