Rally-World

Feel the world of Rally

De jongste winnaar ooit in de Dakar Rally

Wie dacht dat de grootste sensatie in de slotfase van deze Dakar Rally in het motorenklassement voorkwam, heeft het mis, want de SSV-klasse overtrof toch wel alle verwachtingen voorafgaand de laatste etappe. Voorafgaand de laatste special maakte de T4-categorie zich op voor een spannend duel tussen leider in het klassement Rokas Baciuska en Dakar-debutant Eryk Goczal. Het verschil was slechts 3,5 minuut…

Red Bull Junior Rokas Baciuska schoot gelijk uit de startblokken om zijn leiding in het algemeen klassement te verdedigen tijdens de laatste special van 136 kilometer en klokte bij het tweede waypoint de tweede tijd, genoeg om zijn titelrivaal Eryk Goczal achter zich te houden. De 18-jarige Pool keek na 68 kilometer al tegen een achterstand van 3 minuten aan en dus leek het erop dat de jonge debutant genoegen moest nemen met een tweede plaats.

Maar Goczal vocht zich sterk terug in de tweede helft van de etappe. Hij wist het gat te dichten tot 1,5 minuut, wat natuurlijk nog steeds niet genoeg was voor de eindzege, maar kort daarna ging het helemaal mis voor Baciuska. De Litouwer kwam in het allerlaatste gedeelte van de etappe in de problemen en verloor ruim 25 minuten! Daarmee eindigde de rally voor Baciuska in een tranendal. Voor Goczal eindigde de rally ook in tranen, maar dan in tranen van vreugde. Hij won op sensationele wijze de Dakar Rally in de allerlaatste kilometers van de wedstrijd.

Eryk Goczal is daarmee de eerste debutant die de Dakar Rally op zijn naam schrijft sinds Juha Kankkunen in 1988. Bovendien is hij op amper 18-jarige leeftijd de jongste winnaar allertijden in de Dakar-geschiedenis. Voor de familie zou het dubbel feest worden op het podium, want naast Eryk eindigde ook Marek Goczal op het podium bij de T4’s op een derde positie achter Baciuska. Oom Michal Goczal was een groot gedeelte van de rally ziek, maar mag ook zeker dik tevreden zijn met een zevende positie in het algemeen klassement.

In de laatste etappe was het overigens een andere debutant die de etappezege wist te pakken. De Spanjaard Carlos Vento Sanchez was namelijk de snelste voor de Braziliaan Cristiano Batista en Michal Goczal. Eryk Goczal werd in de etappe ‘slechts’ achtste, maar door de problemen van Baciuska was dat alsnog genoeg om de overwinning op zijn naam te schrijven.

Ook in de strijd om de beste Nederlander in het SSV-klassement bleef het tot de laatste dag spannend. Slechts een paar minuten hielden Paul Spierings en Gert-Jan van der Valk van elkaar voorafgaand de laatste etappe, maar een sensationele ontknoping kwam er niet. Spierings pakte op overtuigende wijze de elfde plaats in de etappe en eindigt de rally daarmee knap als veertiende, 16 minuten voor Van der Valk, die voor het eerst in drie deelnames de Dakar Rally uitrijdt op een vijftiende plaats algemeen. Jeffrey Otten verloor in de eerste week veel tijd, maar wist zich sterk te herpakken in de tweede week en eindigde daardoor als 22e algemeen.

Bij de Lightweight Prototypes (T3’s) ging de overwinning van Austin Jones. De Amerikaan, die vorig jaar de overwinning pakte in de T4-categorie, kende het minste problemen van iedereen en hoefde tijdens de laatste etappe eigenlijk alleen maar te controleren om zijn tweede Dakar zege te pakken. Aan de finish hield hij een voorsprong van 52 minuten over op zijn teamgenoot Seth Quintero, die als tweede finishte.

Guillaume de Mévius leek lange tijd op weg om de eerste Belgische winnaar in de Dakar Rally van deze eeuw te worden, maar door problemen in de tweede week eindigde de OT3-coureur als derde op ruim anderhalf uur van de winnaar. De laatste etappe werd overigens gewonnen door de snelste dame in het klassement Cristina Gutiérrez Herrero. Zij was 58 seconden sneller dan oud-quadkampioen Ignacio Casale, die zoveel etappes als tweede eindigde maar er nooit één won. De derde plaats was voor de snelle Argentijn David Zille.

Hans Weijs JR sluit zijn tweede Dakar Rally op fantastische wijze af. De regerend Nederlands rallykampioen had zijn zinnen gezet op een top 10 klassering in het eindklassement, en dat is gelukt! Met zijn eigengebouwde Arcane klokte Weijs in de laatste etappe een vierde plaats, zijn beste resultaat tot nu toe. In het algemeen klassement eindigt de Nederlander uiteindelijk als achtste. Ook Anja van Loon is haar eerste Dakar Rally gefinisht. De debutante bleef uit de problemen en verraste daardoor haarzelf met een uiteindelijke 14e positie als beloning voor haar consistentie!

EINDUITSLAG DAKAR RALLY 2023 LIGHTWEIGHT PROTOTYPES

  1. Austin JONES (Can-Am)
  2. Seth QUINTERO (Can-Am – +52:05)
  3. Guillaume DE MÉVIUS (OT3 – +1:35:42)
  4. Cristina GUTIÉRREZ HERRERO (Can-Am – +2:56:20)
  5. Francisco LÓPEZ CONTARDO (Can-Am – +2:59:48)

EINDUITSLAG DAKAR RALLY 2023 SSV

  1. Eryk GOCZAL (Can-Am)
  2. Rokas BACIUSKA (Can-Am – +16:44)
  3. Marek GOCZAL (Can-Am – +18:15)
  4. Jeremias GONZÁLEZ FERIOLI (Can-Am – +1:07:00)
  5. Gerard FARRÉS GUELL (Can-Am – +1:49:18)
Share this…