Rally-World

Feel the world of Rally

De Mévius komt een neuslengte tekort

Na een rustdag begint de 45e editie van de Dakar aan de tweede week. Ook voor de lightweight prototypes en de SSV’s belooft dit weer een zware week te worden, zeker omdat de strijd vooraan in beide categorieën nog helemaal open ligt. Hieronder lees je alles wat er gebeurde tijdens de negende etappe bij de T3’s en T4’s.

De negende etappe was bij de lightweight prototypes boeiend van de eerste tot en met de laatste kilometer. Guillaume de Mévius nam meteen de leiding, waarna Red Bull-junior Mitchell Guthrie het initiatief overnam en het grootste gedeelte van de etappe aan de leiding reed. Er werd ontzettend hard gereden, want na 282 kilometer lag de top drie binnen de halve minuut! Uiteindelijk was het noch De Mévius, noch Guthrie die de etappezege pakte, maar de Argentijn David Zille die in zijn tweede Dakar Rally zijn eerste etappezege boekt.

Het scheelde slechts een neuslengte of De Mévius had Zille van zijn eerste etappezege gehouden. De Belg kwam aan de finish slechts 2 seconden tekort, maar uiteraard blijft hij daarmee aan de leiding in het algemeen klassement. Guthrie eindigde niet ver daarachter als derde op 12 seconden. In het algemeen klassement loopt De Mévius een beetje uit op zijn grootste concurrent Austin Jones, die in deze etappe iets meer dan 9 minuten moet toegeven op de leider in het klassement. Het verschil tussen de nummers 1 en 2 is nu bijna 13 minuten, terwijl kort daarachter Seth Quintero als derde geklasseerd staat op iets meer dan 13 minuten.

Hans Weijs JR blijft consistent aan het begin van de tweede week. De Nederlander begon aan de negende etappe als negende algemeen, en negende is ook de positie waar hij staat in het klassement na afloop van deze etappe. In de etappe eindigde de Arcane-rijder keurig als 14e en was daarmee de snelste Nederlander. Anja van Loon werd op haar beurt 28e tijdens de etappe.

Ook bij de T4’s is het spannend, de top 20 zit binnen 30 minuten binnen elkaar. Daar is het Eryk Goczal die de etappe als snelste afsloot. De Pool kwam na 163 km aan de leiding en hield dat vol tot aan de finish. In het algemeen klassement gaat hij daarmee voorbij aan zijn vader Marek Goczal en staat de 18-jarige debutant nu knap tweede achter Rokas Baciuska. Baciuska sloot de etappe overigens als tweede af en leverde slechts 46 seconden in op de jonge Goczal. Oom Michal Goczal wordt derde, terwijl oud-motorrijder Gerard Farrés Guell in het klassement stijgt naar de derde plaats.

Paul Spierings lijkt steeds beter in zijn ritme te komen deze Dakar Rally. De strijd om de beste Nederlander in het SSV-klassement is behoorlijk spannend, maar in de laatste etappe is Spierings zijn landgenoten telkens de baas. Tijdens de negende etappe was dat niet anders en wordt hij keurig dertiende. Gert-Jan van der Valk eindigt negen minuten daarachter op de 18e plaats, terwijl Jeffrey Otten de etappe af weet te sluiten als twintigste.

UITSLAG ETAPPE 9 LIGHTWEIGHT PROTOTYPES (T3)

  1. David ZILLE (Can-Am)
  2. Guillaume DE MÉVIUS (OT3 – +0:02)
  3. Mitchell GUTHRIE (MCE-5 – +0:12)
  4. Ricardo POREM (Yamaha – +1:57)
  5. Ebenhaezer BASSON (OT3 – +2:47)

UITSLAG ETAPPE 9 SSV (T4)

  1. Eryk GOCZAL (Can-Am)
  2. Rokas BACIUSKA (Can-Am – +0:46)
  3. Michal GOCZAL (Can-Am – +0:56)
  4. Jeremias GONZALEZ FERIOLI (Can-Am – +2:28)
  5. Nicolas CAVIGLIASSO (Can-Am – +3:39)

Share this…