Afbeeldingsresultaat voor mathieu serradori africa race

15-01-2018 – Gerard de Rooy heeft zijn allereerste deelname aan de Africa Eco Race zondag afgesloten op een vierde plek in het algemeen klassement. De Brabander pakte wel overtuigend de zege bij de trucks, maar greep net naast de gedroomde podiumplek in het algemene klassement.

De Rooy besloot dit jaar de Dakar Rally links te laten liggen en te kiezen voor het alternatief in Afrika: de Africa Eco Race, waar vader Jan de Rooy in 2009 al eens de overwinning pakte. In het vrachtwagenklassement hoefde De Rooy dit jaar op weinig serieuze concurrentie te rekenen, en dus had de tweevoudig Dakar-winnaar zijn zinnen gezet op de zege in het algemene klassement, waarmee hij ook de auto’s voor zou moeten blijven.

Hoewel De Rooy lang in het spoor kon blijven van de snelste deelnemers uit het autoklassement, kon de Iveco-rijder zich net niet mengen in de strijd om de koppositie. Op de lange uitgestrekte vlaktes waren de auto’s in het voordeel met hun hogere topsnelheid en verloor De Rooy veel tijd. Een tegenvallende tiende etappe, waarin De Rooy meerdere malen vast kwam te staan in de duinen van Mauritanië en veel tijd verloor, kostte hem uiteindelijk definitief een kans op een podiumklassering.

De Russen Vladimir Vasilyev en Konstantin Zhiltsov wonnen de laatste editie in hun Mini en wilden dit in 2018 graag nog eens over doen. Ze reden in het begin van de race de concurrentie dan ook compleet zoek, maar de de Fransman Mathieu Serradori en navigator Fabian Lurquin bleven, als enige, in de buurt van de Russische titelverdedigers.

Tijdens de marathonetappe lieten de Russen echter een steek vallen en dit zou ten kostte gaan van hun overwinning. Serradori en Lurquin pakten in hun Buggy de leiding over en kregen door het tijdverlies van Vasilyev een voorsprong van ruim een uur in handen geschoven, die ze dan ook niet meer zouden weggeven. Pascal Thomasse en Pascal Larroque eindigen met hun Optimus derde op dik vier uren van de winnaars en net voor de truck van Gerard de Rooy, die op zijn beurt de overwinning in het truckklassement greep.

Bij de motoren was de ex-Dakar coureur en zeer ervaren rijder Pal Anders Ullevalseter vooraf de grote favoriet voor de eindzege, maar nadat deze met mechanische problemen uitviel, brak de strijd vooraan los. Het was de Italiaan Paolo Ceci die op zijn KTM uiteindelijk aan het langste eind trok, en de eerste grote zege pakte uit zijn carrière. Hij wist de Portugees Luis Miguel Anjos Oliveira knap anderhalf uur voor te blijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.