Rally-World

Feel the world of Rally

De SSV’s houden het spannend tot het einde

Met het vele tijdverlies van Guillaume de Mévius op donderdag lijkt de strijd bij de Lightweight Prototypes beslist, maar in de strijd bij de SSV’s ligt de strijd om de eindzege deze Dakar Rally nog helemaal open. De top 3 van het klassement houdt het spannend en staat binnen een kwartier van elkaar, en dus zou het tweede deel van de marathonetappe een beslissende factor kunnen vormen in de strijd om de eindzege.

Maar eerst blikken we toch even terug op de twaalfde etappe bij de Lightweight Prototypes (T3’s). Daar wisten de Yamaha’s op donderdag in positieve zin te verrassen door de eerste, tweede en derde plek te bezetten in het etappeklassement en Guillaume de Mévius zag zijn kansen op de overwinning verdwijnen nadat hij door mechanische problemen veel tijd verloor. De Belg stond tot aan de elfde etappe aan de leiding in het klassement.

En dus ging De Mévius er tijdens de twaalfde etappe maar eens extra goed voor zitten. Aan het stuur van zijn OT3 klokte hij de tweede tijd bij het eerste waypoint, achter oud-quadkampion Ignacio Casale in de Yamaha. Casale leek op weg om zijn eerste etappezege te boeken in de SSV-categorie, maar aan de finish werd hij toch nog voorbijgegaan door Mitchell Guthrie. De Amerikaan kende twee dagen pech en dat is wat hem nekt voor een mooie eindklassering, maar de Red Bull Junior sleept er wel zijn vierde etappezege uit in deze Dakar Rally.

De top 3 van het etappeklassement bij de T3’s bleef binnen de minuut van elkaar. Casale zou aan de eindstreep 29 seconden tekort komen op Guthrie en dus werd het geen derde etappezege voor X-Raid Yamaha. De Mévius verloor op zijn beurt 52 tellen op de etappewinnaar. De Belg lijkt daarmee toch goed op weg om op het podium te eindigen en er liggen wellicht nog mogelijkheden om de tweede plaats van Seth Quintero aan te vallen met 19 minuten verschil tussen de twee in het klassement. Quintero kende overigens een matige twaalfde etappe die de 20-jarige Amerikaan afsloot als 13e.

Leider in het klassement Austin Jones nam geen risico’s meer op vrijdag. De regerend T4-kampioen eindigde op ruim 3 minuten achterstand als vijfde achter teamgenoot Cristina Gutiérrez Herrero. In het algemeen klassement behoudt Jones daarmee een voorsprong van ruim een uur op Quintero, en enkel problemen kunnen de Amerikaan nog echt van de eindzege houden.

Voor Hans Weijs JR lijkt de Dakar Rally met de dag beter te gaan. De regerend Nederlands rallykampioen was wederom ijzersterk tijdens de twaalfde etappe en verzegelde dat met een achtste positie, de plek die Weijs ook in het algemeen klassement verdedigt. Ondertussen mag de inmiddels gestopte Erik van Loon ook apetrots zijn op zijn vrouw Anja van Loon, die goed op weg is haar eerste Dakar Rally te finishen. Anja sloot de etappe af als 19e en staat keurig veertiende algemeen.

Bij de T4’s richt de familie Gozal al hun pijlen op leider in het klassement Rokas Baciuska. Een etappeoverwinning zou het verschil kunnen maken, en een etappewinnaar kwam er voor Goczal. Helaas was het dan wel de verkeerde Goczal, want Michal Goczal is eigenlijk de enige die geen aanspraak meer maakt op de eindoverwinning. De nummer zeven in het klassement won de etappe en pakte 13 seconden op Baciuska, maar kijkt in het algemeen klassement tegen een achterstand van ruim 4 uur aan.

En daarmee is Baciuska eigenlijk de morele winnaar op vrijdag. Hij versloeg zijn belangrijkste concurrenten Marek en Eryk Goczal en bouwde zijn voorsprong uit naar bijna 8 minuten op de jongste van de twee. Marek kijkt inmiddels tegen een achterstand van bijna 17 minuten aan en dus zullen de Goczal’s alles op alles moeten zetten tijdens de voorlaatste etappe op zaterdag. De vijfde plaats in de etappe was er voor Gerard Farrés Guell in zijn Can-Am.

Paul Spierings laat richting het einde van de Dakar Rally echt het beste van zichzelf zien. Hij is wederom de snelste Nederlander gedurende de etappe en finisht knap als zevende. Spierings staat daarmee in het algemene klassement nog maar 10 seconden verwijderd van Gert-Jan van der Valk, die de etappe als 16e afsloot. De strijd om de beste Nederlander bij de SSV’s belooft daarmee echt bloedstollend spannend te worden. Jeffrey Otten tenslotte werd 21e en staat nu 22e in het klassement.

UITSLAG ETAPPE 12 LIGHTWEIGHT PROTOTYPES (T3)