6661_ogier-roof-of-polo-germany-2015_878_896x504

19-09-2016 – De grootste rally van Nederland vier maal op rij winnen, het is niet langer meer een droom voor Dennis Kuipers, die de verwachtingen rondom Hellendoorn afgelopen weekend wist waar te maken tijdens de 35e Eurol Hellendoorn Rally. Met vier zeges op rij verbreekt de Fiesta-rijder het record van Erwin Doctor, die in het verleden de edities van 1988, 1989 en 1990 op zijn naam schreef.

Kuipers nam vrijdag zonder al teveel moeite de leiding in het klassement al, en wist deze vervolgens tijdens de zaterdagproeven verder uit te breiden. Sterker nog, de Ford Fiesta RS WRC van hem en navigator Robin Buysmans was op alle klassementsproeven het snelst, waarmee Kuipers echt bewezen heeft de oppermachtige winnaar te zijn tijdens zijn thuiswedstrijd.

Dennis Kuipers: “Toch was het lastig. Ik had na de etappe op de vrijdagavond al een grote voorsprong. Zaterdag was het consolideren en grote risico’s vermijden, en dat is moeilijker dan vechten om een seconde.”

De tweede plaats was voor Erik Wevers die met ruim twee minuten achterstand het tempo van Kuipers niet kon volgen. Wevers had echter wel het snelste materiaal mee (Subaru Impreza S14 WRC) maar vooral op de proeven bij zijn ‘achtertuin’ in Markelo werd er echt sneller van hem verwacht. Desondanks mochten Wevers en Van Limpt tevreden zijn met een podiumpositie.

Voor wie de derde podiumpositie bestemd zou zijn bleef nog een tijdje onbekend, aangezien er op de zaterdag nog volop om deze plek werd gestreden tussen Nederlands Kampioenen Piet van Hoof en Jasper van den Heuvel. Die laatste zou echter op de laatste klassementsproef met mechanische problemen tijd verliezen waardoor Van Hoof de derde positie nog wist op te eisen, en Van den Heuvel tevreden moest zijn met de vierde positie.

Matthias Boon zou uiteindelijk als vijfde eindigen en was daarmee sneller dan de Duitser Albert von Thurn und Taxis en zijn Skoda Fabia R5. Jim van den Heuvel was ook op weg naar een top 5 positie, maar kwam een tijd vast te zitten in de sloot waardoor hij terugviel, maar desondanks uiteindelijk nog als zevende eindigde. Timo van der Marel eindigde als snelste tweewielaandrijver op de achtste plaats met zijn Opel Adam R2, knap voor de Renault Clio R3T van Kevin van Deijne.

De grote pechvogel van deze 35e editie was toch wel Bernhard ten Brinke. De Skoda-rijder ging fantastisch van start op de vrijdagavond en was zelfs de enige die Kuipers redelijk kon bijhouden vanaf de tweede positie, maar bij de klassementsproef op Ypelo ging het mis toen de remmen van zijn wagen blokkeerde en Ten Brinke tegen een chicane vloog. Door de schade kon Ten Brinke zijn weg vrijdagavond niet meer vervolgen maar hij startte volgens het SUPER-RALLY systeem weer op de zaterdag, en wist uiteindelijk toch nog een knappe top 10-klassering eruit te halen, al was dat niet waar hij en Davy Thierie voor gekomen waren.

In de West Euro Rally Cup was het Gerben Brouwer die er met de zege vandoor ging. Dick Bloemendaal was op zijn beurt de snelste in de welbekende Nissan 350Z Challenge. Bij het geweld in de BMW 325i Challenge werd het nog spannend tussen Bjorn Scherff en Rick Mollink, maar uiteindelijk zou die laatste aan het langste eind trekken.

In de Eurol Hellendoorn Short Rally waren de topfavorieten Gerard Tijink, die in de rally uitviel maar vervolgens aan de Short Rally deelnam met zijn Ford Fiesta R5, maar ook Ruurd Ochse (Honda Civic Type-R R3), Hans Weijs SR (Volkswagen Golf IV Kit Car), Ronald Leemans (Mitsubishi Lancer Evo VI) en Guido Imhoff (Volkswagen Golf lll Kit Car). Nadat Tijink al vrijwel direct wederom ver weg viel door problemen, was het Leemans die vanaf het begin de leiding nam en deze ook niet meer weg gaf. Weijs SR leek op weg te gaan naar de tweede positie, maar werd in de slotfase nog voorbijgegaan door Imhoff.

Voor het kampioenschap blijft het nu nog spannend, want Jasper van den Heuvel heeft de titel nog altijd niet binnen. Vooral niet nu blijkt dat Dennis Kuipers ook nog kampioen kan worden. Beiden zullen we dan ook terug gaan zien tijdens de GTC Rally begin oktober. Tot die tijd hebben we hieronder nog het videoverslag van de Hellendoorn Rally met alle hoogtepunten op een rijtje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.