Van Genugten dankt derde dagzege aan snelheid van Iveco Powerstar

19-01-2018 – Ton van Genugten heeft tijdens de twaalfde etappe van de Dakar Rally zijn derde dagsucces van de wedstrijd gepakt. De strijd in het klassement wordt daarnaast ook steeds spannender. Slechts één seconde is het verschil tussen Eduard Nikolaev en Federico Villagra.

Met een afstand van 523 kilometer stond er met de 12e etappe de langste klassementsproef van deze Dakar op het programma. De strijd om de dagzege draaide uit op een spannende tweestrijd tussen Ton van Genugten en de Tsjech Martin Kolomy. De Tatra-rijder was vooral in het middengedeelte van de etappe snel, maar dankzij een sterke eindsprint trok Van Genugten uiteindelijk toch aan het langste eind in een tijd van 7 uur, 2 minuten en 36 seconden. Daarmee pakte de Brabander alweer z’n derde etappezege deze rally en steeg hij naar een vijfde plek in het klassement. Kolomy moest op 4 minuten achterstand genoegen nemen met de tweede plek.

Net als Van Genugten wisten ook de overige twee overgebleven Nederlanders bij de trucks in de top 10 te finishen. Gert Huzink reed met een zesde tijd opnieuw een sterke etappe. Maurik van den Heuvel stuurde zijn Scania naar een achtste tijd. 

In de strijd om de eindoverwinning liepen zowel klassementsleider Federico Villagra als Kamaz-rijder Eduard Nikolaev tijdens de etappe tegen technische problemen aan. Beide rijders konden hun weg na enige tijd echter weer vervolgen, waarna het verschil tussen beide concurrenten aan de finish 1 minuut en 8 seconde bedroeg in het voordeel van Nikolaev. Met nog twee etappes te gaan is het verschil na 3500 kilometer en ruim 47 uur scheuren door de woestijn nu 1 seconde(!) in het voordeel van Nikolaev.

1. Ton van Genugten NED Iveco 7u02m36s
2. Martin Kolomy TSJ Tatra +04m11s
3. Eduard Nikolaev RUS Kamaz +06m21s
4. Federico Villagra ARG Iveco +07m29s
5. Artur Ardavichus KAZ Iveco +15m14s
6. Gert Huzink NED Renault +23m11s
7. Siarhei Viazovich WRU MAZ +26m20s
8. Maurik van den Heuvel NED Scania +32m16s
9. Airat Mardeev RUS Kamaz +32m43s
10. Aliaksei Vishneuski WRU MAZ +35m00s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.