Foto: www.wrc.com

14-09-2015 – Het zat er al een tijdje aan te komen, maar Sébastien Ogier mag zich dan nu eindelijk benoemen tot de beste rallyrijder van 2015. De Fransman wist ook tijdens de laatste dag van een spannende Rally van Australië, nadat hij aan het einde van de tweede dag (verslag dag 2) de leiding greep, stand te houden in het klassement. Hoe de laatste dag verliep leest u in ons verslag hieronder.

De aanval op Ogier moest komen van Kris Meeke, of teamgenoten Jari-Matti Latvala en Andreas Mikkelsen op deze laatste dag, die zou bestaan uit 5 proeven. Het was Ogier die de eerste scratch neerzette op de openingsproef van de zondag. Mikkelsen en Latvala probeerden ondertussen de druk te leggen op Meeke, en Latvala zag op de eerste proef al zijn kans en ging Meeke voorbij in het klassement, met een kleine achterstand van 5 seconden op Ogier. Het was echter Ogier die de rest van de eerste bouclé telkens een klein beetje uitliep op de Fin, waardoor het verschil na KP15 op 7.3 seconden stond. Tussen Meeke en Mikkelsen zou het ook nog erg spannend worden, het verschil tussen hun twee was een kleine 4 seconden.

Ogier liet ook in de laatste bouclé zien waarom hij absoluut de beste was afgelopen seizoen en schreef opnieuw 2 snelste tijden op zijn naam, waaronder de powerstage. Hiermee was het nu ook in theorie onmogelijk voor Latvala om kampioen te worden en mocht Ogier de beker dan eindelijk in zijn handen nemen. Daarbij won Volkswagen met dit resultaat ook nog eens de constructeurscup en kon het team gaan feesten. In de subtop was het nog erg spannend geworden tussen Meeke en Mikkelsen, maar door een straftijd van Mikkelsen mocht Meeke uiteindelijk nog van geluk spreken met zijn derde positie.

In het WRC2 was het Nasser Al-Attiyah die, ondanks de druk van concurrent Yuriy Protasov, de leiding wist vast te houden en hier de zege op zijn naam schreef. Protasov ontving net als Mikkelsen een straftijd van 10 seconden, hij omdat hij een valse start maakte op KP14. Maar ook zonder de straftijd was de voorsprong van Al-Attiyah genoeg om hier de hoogste positie te behouden. Tot slot kijken we hoe het onze zuiderbuur Thierry Neuville verliep, die eigenlijk het hele weekend geen fouten heeft gemaakt en een keurige 7e positie wist vast te houden met zijn Hyundai i20 WRC.

De volgende rally op de kalender van het WRC is de Rally van Corsica, die na 7 jaar zijn rentree in het WRC zal maken. Het kampioenschap mag dan wel beslist zijn, maar dat betekent niet dat de wedstrijd daar minder spannend op zal worden. Ogier is vastberaden ook de laatste wedstrijden op zijn naam te gaan zetten en ook zullen we Kevin Abbring weer in actie gaan zien! Houd de site op de hoogte voor meer nieuws over deze wedstrijd.

Einduitslag Coates Hire Rally Australia 2015:

1. S. Ogier / J. Ingrassia (Volkswagen)

2. J.M. Latvala / M. Anttila (Volkswagen – +12.3)

3. K. Meeke / P. Nagle (Citroën – +32.6)

4. A. Mikkelsen / O. Floene (Volkswagen – +38.5)

5. H. Paddon / J. Kennard (Hyundai – +55.0)

7. T. Neuville / N. Gilsoul (Hyundai – +2:08.3)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.