Rally-World

Feel the world of Rally

Drama voor Audi: Peterhansel en Sainz crashen uit de Dakar Rally

De zesde etappe van de Dakar Rally werd een ware nachtmerrie voor het fabrieksteam van Audi: de twee kopmannen van het team Stéphane Peterhansel en Carlos Sainz crashten op exact hetzelfde punt en kunnen de strijd om de eindzege definitief vergeten. Lees hieronder het verslag van de zesde etappe bij de auto’s.

Stéphane Peterhansel ging als de nummer twee in het klassement van start tijdens deze zesde etappe, maar na 212 kilometer ging het helemaal mis voor de Fransman. De Audi-rijder maakte een zware crash mee, waarbij navigator Edouard Boulanger rugklachten opliep en met de medische helikopter moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Voor de 14-voudig winnaar van de Dakar Rally is de 2023-editie daarmee in één klap ten einde.

Tot overmaat van ramp werd het drama van Audi nog groter toen schamele minuten later ook Carlos Sainz op precies hetzelfde punt als zijn teamgenoot crashte. De Spanjaard, die vierde stond in het algemeen klassement, staat nog altijd met schade stil en wacht op de assistentietruck om te kijken of hij zijn weg überhaupt nog kan vervolgen, maar ook Sainz kan het klassement in de Dakar van 2023 daarmee definitief op zijn buik schrijven. Om deze bijltjesdag compleet te maken kwam ook de nummer drie in het klassement Yazeed Al-Rajhi tot stilstand met ophangingsproblemen. Daarmee is het autoklassement in één klap de nummers 2, 3 en 4 in het algemeen klassement kwijt.

En dus kreeg Nasser Al-Attiyah ineens vrij baan van zijn concurrenten. De Qatarees was de enige in de voorhoede die geen problemen kreeg of fouten maakte en kwam na iets meer dan 3 uur als dagwinnaar uit de bus. De kopman van Toyota Gazoo Racing was daarmee 3,5 minuut sneller dan Sébastien Loeb. In het algemeen klassement doet de Fransman daarentegen al lang niet meer mee en gaat Al-Attiyah nu met een dominerende voorsprong van ruim een uur aan kop voor teamgenoot Henk Lategan, die derde werd in deze etappe. Voor Al-Attiyah lijken er daarmee weinig zoden aan de dijk om de overwinning te pakken, al moet de titelverdediger daarvoor wel foutloos blijven rondrijden.

BRX-rijder Guerlain Chicherit sloot de etappe af als vierde, net voor zijn merkgenoot Vaidotas Zala, maar de grote sensatie van deze Dakar-editie is toch wel de Braziliaanse debutant Lucas Moraes. Tot nu toe liet de Overdrive-rijder al geweldige dingen zien met meerdere top 10 resultaten en een top 10 klassering in het algemeen klassement, maar door het wegvallen van de drie favorieten voorin schuift Moraes nu door naar de derde plaats. Wat een prestatie voor de 32-jarige coureur, die wordt bijgestaan door de ervaren Timo Gottschalk.

Na het tijdverlies van donderdag moest er flink gesleuteld worden aan de Toyota Hilux van Erik van Loon. Na afloop van de vorige etappe bleek namelijk dat de Brabander driemaal over de kop was geslagen. Tijdens de zesde etappe knokte Van Loon zich daarentegen sterk terug naar een 11e plaats, waardoor hij in het algemeen klassement weer de beste Nederlander is op de 12e positie. Tim en Tom Coronel hebben vlak voor de finish stil gestaan en verliezen ongeveer 20 minuten, zij noteren slechts een 47e tijd maar staan in het algemeen klassement nog altijd keurig 15e.

UITSLAG ETAPPE 6 AUTO’S

 1. Nasser AL-ATTIYAH (Toyota)
 2. Sébastien LOEB (BRX – +3:29)
 3. Henk LATEGAN (Toyota – +8:52)
 4. Guerlain CHICHERIT (BRX – +9:12)
 5. Vaidotas ZALA (BRX – +10:33)
 6. Mattias EKSTRÖM (Audi – +10:59)
 7. Lucas MORAES (Toyota – +11:36)
 8. Mathieu SERRADORI (Century – +12:36)
 9. Jakub PRZYGONSKÍ (Mini – +12:45)
 10. Brian BARAGWANATH (Century – +16:04)
 11. Erik VAN LOON (Toyota – +18:58)

TUSSENSTAND NA ETAPPE 6 AUTO’S

 1. Nasser AL-ATTIYAH (Toyota)
 2. Henk LATEGAN (Toyota – +1:06:50)
 3. Lucas MORAES (Toyota – +1:13:19)
 4. Giniel DE VILLIERS (Toyota – +1:44:38)
 5. Mattias EKSTRÖM (Audi – +1:46:55)
 6. Sébastien LOEB (BRX – +1:57:10)
 7. Romain DUMAS (Toyota – +2:13:07)
 8. Martin PROKOP (Ford – +2:13:30)
 9. Brian BARAGWANATH (Century – +2:20:33)
 10. Wei HAN (Hanwei – +2:49:27)

Share this…