Rally-World

Feel the world of Rally

Dramatische dag voor Guillaume de Mévius

Zowel bij de T3’s en de T4’s lag de strijd om de eindzege voorafgaand de elfde etappe nog helemaal open, maar ook de strijd om de etappezeges wordt met de dag boeiender. Bij de T3’s beginnen nieuwe merken steeds beter in de wedstrijd te komen en bij de T4’s komen er steeds vaker nieuwe etappewinnaars bij. Lees hieronder hoe het er in beide categorieën aan toe ging tijdens het eerste deel van de marathonetappe.

Bij de T3’s begint het team van X-Raid Yamaha steeds beter in het ritme te komen deze Dakar Rally. In een klassement dat de afgelopen jaren voornamelijk werd gedomineerd door het merk Can-Am pakte het Japanse merk afgelopen maandag zijn eerste etappezege in de T3-klasse met de Portugees João Ferreira. Tijdens de elfde etappe ging de strijd om de dagzege zelfs tussen drie Yamaha-rijders.

Ferreira nam het deze etappe op tegen zijn teamgenoten Ignacio Casale en Ricardo Porem. In eerste instantie mengde ook Red Bull-rijder Mitchell Guthrie zich in de strijd, maar de Amerikaan kwam voor de zoveelste keer deze Dakar Rally in de problemen en verloor bijna 4 uur aan de finish. Voor Guillaume de Mévius was het ook een dag om snel te vergeten. De leider in het klassement was in zijn OT3 goed op weg naar de eindoverwinning, maar de elfde etappe ontvouwde zich in een groot drama voor de Belg. De Mévius kwam met mechanische pech stil te staan na 41 kilometer. Hij verloor ruim anderhalf uur en daarmee al zijn hoop op zijn eerste eindoverwinning in de Dakar Rally.

Hoewel Ferreira lange tijd op weg leek naar de etappewinst, was het zijn landgenoot Porem die er uiteindelijk mee vandoor ging. De Portugees won uiteindelijk met 20 seconden verschil van zijn teamgenoot, terwijl oud-quadkampioen Ignacio Casale als derde eindigde op 22 seconden. Daarmee werd het dus een 1-2-3’tje voor het team van Yamaha, die de Can-Am’s compleet het nakijken gaven.

De snelste Can-Am-rijder was Red Bull Junior Seth Quintero op de vierde plaats. Quintero gaf daarentegen ruim 6 minuten toe op de etappewinnaar, maar schuift door het grote tijdverlies van De Mévius door naar de tweede positie algemeen. Austin Jones kwam met precies dezelfde eindtijd als Quintero over de eindstreep en is daarmee de nieuwe leider in het klassement met ruim 55 minuten voorsprong. Jones zit na donderdag ineens in de hotseat om na zijn overwinning in de T4-klasse vorig jaar ook de winst in de T3-klasse op zijn naam te gaan schrijven.

Hans Weijs JR kende een uitstekende dag. De regerend Nederlands rallykampioen bleef in tegenstelling tot zijn concurrenten wel uit de problemen, en dat werd beloond met een keurige zevende positie. In het klassement stijgt de Arcane-rijder een plek naar de achtste positie algemeen. Uit de problemen blijven is ook wat Anja van Loon deed. Zij wist te verrassen met een 18e positie in de etappe en blijft in het algemeen klassement keurige dertiende.

Bij de T4’s stond de top 3 van het klassement binnen de 10 minuten voorafgaand deze etappe, maar voor de nummer drie in het klassement Gerard Farrés Guell werd het een dramatische etappe. Net als De Mévius kan hij zijn kansen voor de eindzege na de donderdag vaarwel zeggen, nadat hij door mechanische problemen bijna een uur verloor. De strijd om de eindzege lijkt daarmee een duel te gaan worden tussen de twee jonge honden Rokas Baciuska en Eryk Goczal.

Waar in het begin van de etappe de lokale held Yasir Seaidan nog de snelste was, nam Baciuska in de tweede helft het initiatief over. De Litouwer zou uiteindelijk de etappe op zijn naam schrijven en bouwt daarmee zijn leiding op de 18-jarige Goczal uit. Veel is het niet, want Eryk Goczal gaf slechts 37 seconden toe en daarmee blijft het spannend tussen de twee. Vader Marek Goczal eindigde uiteindelijk als derde, nadat Seaidan zich nog liet terugvallen naar de vijfde plaats.

Gert-Jan van der Valk kent een ijzersterke etappe en klokt aan de finish de 13e tijd. Hij gaat daarmee Paul Spierings voorbij in het algemeen klassement, waar de twee respectievelijk 17e en 18e staan met 6 minuten verschil. Jeffrey Otten doet in de strijd om de beste Nederlander al een tijdje niet meer mee, maar Otten staat desondanks keurig 23e algemeen.

UITSLAG ETAPPE 11 LIGHTWEIGHT PROTOTYPES (T3)

  1. Ricardo POREM (Yamaha)
  2. João FERREIRA (Yamaha – +0:20)
  3. Ignacio CASALE (Yamaha – +0:22)
  4. Seth QUINTERO (Can-Am – +6:18)
  5. Austin JONES (Can-Am – +6:18)

UITSLAG ETAPPE 11 SSV (T4)

  1. Rokas BACIUSKA (Can-Am)
  2. Eryk GOCZAL (Can-Am – +0:37)
  3. Marek GOCZAL (Can-Am – +2:38)
  4. Cristiano BATISTA (Can-Am – +3:32)
  5. Yasir SEAIDAN (Can-Am – +3:35)
Share this…