Foto: www.eurosport.com

09-05-2016 – Een debuterende R5-rijder die gelijk een ERC-wedstrijd op zijn naam schrijft, het lijkt zeer onwaarschijnlijk. Toch gebeurde het afgelopen weekend bij Ralfs Sirmacis en navigator Artur Simins, die na een legendarische wedstrijd een verdiende overwinning pakten. Na de vrijdag stond de Letlander nog tweede algemeen, maar hoe hij de koppositie terug wist te pakken leest u hieronder.

De 21-jarige Sirmacis had na de vrijdagproeven een kleine achterstand op de ervaren Rus Alexey Lukyanuk en zijn navigator Roman Kaputsin. Maar gelijk op de eerste proef van de zaterdag kreeg Sirmacis die leiding in handen geschoven nadat Lukyanuk negentien seconden op hem verloor vanwege een lekke band. Lukyanuk ging vervolgens vol de aanval in, maar zonder groot succes, want op de negende klassementsproef van ruim dertig kilometers lang verloor de Fiesta-rijder zeventien minuten nadat hij de draagarm van zijn wagen flink beschadigde. Hierdoor kregen Sirmacis en Simins er een cadeautje bij, want zij hadden nu een ruime voorsprong op thuisrijder Lambros Athanassoulas, die doorschoof naar de tweede positie. Jaromir Tarabus volgde voorlopig op de derde positie, waardoor de huidige podiumposities volledig werd bezet door Skoda Fabia R5’s.

Terwijl Sirmacis tijdens de tweede en laatste bouclé genoot van zijn laatste kilometers voor de eindzege, gebeurde er achter hem nog genoeg. Athanassoulas werd namelijk aan het begin van de tweede bouclé opgehouden door een langzamere equipe, waardoor de Griek veel tijd verloor en in tranen was toen hij hoorde dat zijn tweede positie gevaar liep. Na de laatste proef hielden hij en navigator Panagiotounis slechts een tiende van een seconde voorsprong op Tarabus, na een ongelofelijk spannende strijd tussen dit duo. Later op de dag besloot de organisatie om Athanassoulas 32 seconden terug te geven aangezien hij wegens onsportief gedrag van de coureur voor hem werd opgehouden.

Raul Jeets, teamgenoot van Sirmacis, scoorde zijn beste ERC-resultaat ooit. De Estlander profiteerde namelijk ook van het wegvallen van Lukyanuk en wist zo de vierde positie te veroveren en tevens te behouden, waardoor de top 4 volledig bestond uit de betrouwbare Skoda Fabia R5’s. De vijfde positie leek vervolgens te gaan naar het Poolse duo Jaroslaw Koltun en Ireneusz Pleskot, maar op de laatste proef ontvingen zij een minuut straftijd, waardoor landgenoot Wojiech Chuchala met zijn Subaru Impreza STi N15 de vijfde positie pakte en tevens de overwinning in het ERC2. In het ERC3 ging de overwinning naar Murat Bostinci, die tijdens de tweede dag weinig toegaf en ook keurig als twaalfde eindigde in het algemene klassement.

Maar de winst ging zoals gezegd naar Sirmacis, en een beter verjaardagscadeau kon navigator Simins zich die dag niet wensen. We hopen natuurlijk op een net zo’n spannende wedstrijd begin juni, als de Azores Airlines Rallye op het programma staat. Tot die tijd zullen we u uiteraard van het actuele nieuws op de hoogte houden, dus blijf onze site vooral volgen om niets te missen!

 

Eindstand Seajets Acropolis Rally 2016

1uparrow green.svg 1. R. Sirmacis / A. Simins (Skoda Fabia R5 – 2:53:12.5)

1uparrow green.svg 2. L. Athanassoulas / E. Panagiotounis (Skoda Fabia R5 – +2:10.3)

1rightarrow blue.svg 3. J. Tarabus / D. Trunkát (Skoda Fabia R5 – +2:42.4)

1uparrow green.svg 4. R. Jeets / A. Toom (Skoda Fabia R5 – +5:41.9)

1uparrow green.svg 5. W. Chuchala / D. Dymurski (Subaru Impreza STi N15 – +8:19.9)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.