Foto: www.rallye-sport.fr

03-01-2016 – 347 voertuigen kwamen gisteren over het startpodium in Buenos Aires. Zij zullen zich gaan opmaken voor de zwaarste rally ter wereld, waar de finish over 9.500 km (waarvan 4.500 km special stage) op hen te wachten staat. Vandaag was er voor de rijders alvast een klein opwarmertje tijdens de proloog, al had dat gelijk haar hoogte- en dieptepunten. Hieronder leest u wat er allemaal gebeurde.

De 38e editie van de Dakar Rally ging zoals altijd eerst van start bij de 136 gestarte motoren en de 45 gestarte quads, die ditmaal van laag naar hoog startte volgens de deelnemerslijst. Het waren toch de ‘grote’ mannen die ik tijdens deze korte proloog het voor het zeggen hadden. Wel zou het erg spannend worden, zelfs zo spannend dat Joan Barreda en Ruben Faria exact dezelfde tijd wisten neer te zetten en beiden deze proloog op hun naam schreven. Helder Rodrigues, die tegenwoordig voor Yamaha rijdt, wist uiteindelijk met 3 seconden achterstand een 3e positie neer te zetten, gevolgd door de Fransmannen Van Beveren en Metge. Hans Vogels wist als snelste Nederlander uit de bus te komen en wist een 18e tijd neer te zetten. Robert van Pelt was slechts enkele seconden langzamer dan zijn landgenoot en eindigde als 21e, voor Frans Verhoeven die op zijn beurt de 24e tijd klasseerde.

Bij de quads staan er elk jaar maar een klein aantal Nederlanders aan de start, dit keer zijn dat er twee, toch beloofde het ook daar weer een spannende strijd vooraan te worden. De verrassing aan het begin was de Braziliaan Medeiros, die uiteindelijk met zijn Yamaha een sterke 8e positie wist neer te zetten. Ook hier zouden uiteindelijk de favorieten voor de eindzege strijden om de winst in deze proloog. Ignacio Casale zou uiteindelijk 5 seconden sneller zijn dan één van zijn grootste concurrenten, Marcos Patronelli. De derde plaats werd aangevuld door de Argentijn Pablo Copetti, die zich tussen de ’toppers’ wist te wurmen en slechts 7 seconden langzamer was dan Casale. Kees Koolen mocht ook spreken van een mooie start en werd 10e, en dat was veel sterker dan Bastiaan Nijen Twilhaar, die slechts een 42e positie wist neer te zetten.

Voor de auto’s was deze proloog een ware ‘rallyproef’, waar de rallyrijders hun talenten wel eens wouden laten zien, en tegelijkertijd de grote favoriet waren om de snelste tijd te gaan neerzetten. Negenvoudig wereldkampioen Sébastien Loeb begon redelijk rustig en zette een 10e positie neer, achter zijn voormalige WRC concurrent Mikko Hirvonen, die de 7e tijd noteerde. Nasser Al-Attiyah, die ook regelmatig actief is in het WRC, was de snelste Mini-rijder, maar eindigde niet op het podium. De man afkomstig uit Qatar moest het doen met een 4e positie, maar zal vanaf morgen een tandje bij zetten. De top 3 bestond uiteindelijk dan ook volledig ook (voormalig) rallyrijders. Met op de derde positie de Spanjaard Xavier Pons in de Ford, achter zijn landgenoot en tweevoudig wereldkampioen Carlos Sainz in de Peugeot. De snelste tijd was echter nog een grotere verrassing, want die zou bestemd zijn voor onze eigen Nederlander Bernhard ten Brinke in de Toyota, die veelbelovend opende in Buenos Aires met een voorsprong van 3 seconden op ‘El Matador’!

De trucks zouden echter de kans niet meer krijgen om hun wagens te showen aan het publiek. Want bij startnummer 360, de Mini van de Chinees Meiling, ging het goed mis tijdens deze proloog. De auto vloog halverwege de stage uit de bocht het publiek in, waardoor hulpverleners aan de bak moesten en de proloog voor de rest van de deelnemers direct geneutraliseerd werd. Het Argentijnse persbureau Télam berichtte dat dertien mensen gewond raakten toen Meiling inreed op de toeschouwers. Drie mensen zouden in kritieke toestand verkeren. Tien andere personen raakten minder ernstig gewond, maar iedereen is overgebracht naar het ziekenhuis. Vijf slachtoffers zouden minderjarig zijn.

Morgen gaat de Dakar pas echt van start, maar we mogen wel spreken dat deze 38e editie een ‘valse start’ heeft gemaakt. Als u op de hoogte wilt blijven van het actuele nieuws rondom dit evenement en niet te vergeten de Dakar Poule!, blijf dan onze website checken om niets te missen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.