Afbeeldingsresultaat voor esapekka lappi rally finland 2017

30-07-2017 – Rookie Esapekka Lappi heeft in zijn thuisland zijn eerste WRC-overwinning behaald. In pas zijn vierde rally op het hoogste niveau wist de Finse Toyota-coureur de WK Rally van Finland op zijn naam te schrijven, en daarmee de tweede zege voor Toyota van dit seizoen te bezorgen.

Lappi vocht in de bossen van Finland aanvankelijk een spannende strijd om de zege uit met teamgenoot Jari-Matti Latvala, totdat laatstgenoemde zaterdag de strijd moest staken met motorproblemen. Door het wegvallen van Latvala had Lappi vooraan een ruime marge, maar toch kwam zijn overwinning vandaag nog even in gevaar. Op de 24e klassementsproef maakte Lappi namelijk een foutje en beschadigde hij zijn wiel, maar na een wissel van het beschadigde wiel kon hij zonder problemen zijn weg vervolgen en stelde hij met ruim een halve minuut voorsprong zijn allereerste WRC-zege veilig.

De strijd om de tweede plaats was uitermate spannend. Teemu Suninen, Elfyn Evans en Juho Hanninen waren bezig aan een secondenspel. Suninen leek vandaag even weg te lopen bij zijn rivalen maar verloor op hoge snelheid de controle over zijn Ford Fiesta WRC. Dat kostte hem de nodige tijd waardoor Hanninen en Evans mochten uitmaken wie er als tweede zou eindigen. De Toyota-coureur begon met een seconde voorsprong aan de beslissende Power Stage. Een kleine fout van de Fin kostte hem echter zijn plaats en daardoor zag hij de Brit met drie tienden voorsprong als tweede eindigen. Suninen finishte achter Evans en Hanninen als vierde, voor Craig Breen, die de top 5 als snelste Citro├źn-coureur compleet maakte.

Titelkandidaat Thierry Neuville kwam als zesde over de meet na een zeer moeizaam weekend voor het team van Hyundai Motorsport. Daardoor staat de Belg nu op gelijke hoogte met Sebastien Ogier, die op zijn beurt al vroeg in de rally uitviel. Doordat Neuville meer zeges heeft behaald, is de Belg wel degene die voorlopig de titel krijgt als leider in het World Rally Championship 2017. De volgende wedstrijd op de WK-kalender is bij onze Oosterburen in Duitsland, waar een grotendeels nieuw parcours op het programma staat. De strijd om het kampioenschap tussen Neuville en Ogier zal daar dan ook vervolg gaan krijgen in het weekend van 17 t/m 20 augustus.

De Rally van Finland staat bekend vanwege haar fameuse jumps. Deze beelden geven een korte indruk van 1 van de beroemde jumps van de Rally van Finland op de welbekende klassementsproef Ouninpohja:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.