Afbeeldingsresultaat voor thierry neuville rally corsica 2017

10-04-2017 – Thierry Neuville heeft afgelopen weekend eindelijk zijn eerste overwinning van dit seizoen kunnen boeken. Tijdens de Rally van Monte-Carlo en de Rally van Zweden zat de Belg er al dichtbij dit seizoen, maar nu werd de zege voor hem en navigator Nicolas Gilsoul daadwerkelijk een feit.

Het was echter Kris Meeke die als snelste van start ging tijdens de alweer 60e editie van de legendarische Tour de Corse. Meeke won drie van de vier klassementsproeven die die dag op het programma stonden, aangezien ook regerend wereldkampioen Sébastien Ogier een scratchtijd wist te klokken op de derde klassementsproef. De Citroën-rijder en de Ford-rijder waren tijdens de openingsfase erg aan elkaar gewaagd, maar het was de Brit die aan het einde van de vrijdag een voordeel had van 10.3 seconden. Neuville probeerde zich ook in de strijd vooraan te mengen, maar moest vooralsnog genoegen nemen met een derde positie, op ruim 25 seconden achterstand van Meeke en navigator Paul Nagle.

Voor Ott Tänak zat het avontuur in Corsica er al vroeg in de wedstrijd op. De Est schoof tijdens de derde klassementsproef van de baan in een greppel en was daarmee na drie succesvolle rally’s uitgeschakeld voor een topklassering met zijn Ford Fiesta WRC. Craig Breen wist hier op zijn beurt van te profiteren en schoof zo door naar een vierde positie, en hetzelfde gold voor Hyundai-rijder Dani Sordo en snelste Toyota-rijder Jari-Matti Latvala, die volgden op positie vijf en zes. Opvallend was ook weer het optreden van Andreas Mikkelsen, die ruim aan kop ging in het WRC2-klassement en tevens de negende positie bezette met de Skoda Fabia R5.

Als leider in het klassement ging Kris Meeke van start tijdens de tweede dag van de Rally van Corsica, maar voor hem zou het al gauw misgaan tijdens de zaterdagsessie. De winnaar van de Rally van Mexico eerder dit jaar kreeg te maken met motorproblemen en moest daardoor de handdoek in de ring gooien. Op dezelfde klassementsproef wist Neuvile na een sterke comeback Ogier voorbij te gaan in het klassement, en die laatste kreeg tevens te maken met mechanische problemen waardoor hij veel tijd verloor. Neuville profiteerde daarvan en kon zijn voorsprong uitbouwen naar ruim 38 seconden met nog twee proeven op de zondag op het programma.

Ook Sordo wist zich naar een voorlopige podiumplek toe te werken, al volgde de Toyota van Latvala niet ver achter de Spanjaard. Na het wegvallen van Meeke was Breen de nieuwe snelste Citroën-coureur in het klassement en probeerde de eer hoog te houden voor het team met een top vijf-klassering. De strijd was echter nog niet beslist, aangezien er op de zondag nog een klassementsproef op het programma zou staan met een lengte van maar liefst 53.8 kilometers lang. Tevens zou de Power Stage verreden worden waar men nog extra punten voor het kampioenschap bij elkaar kon sprokkelen.

Neuville ging er tijdens de zondagproeven goed voor zitten, en dat was duidelijk terug te zien aan zijn resultaten, waar hij Ogier volledig zoek wist te rijden. De Belg weet daarmee als vierde winnaar de boeken in te gaan tijdens deze vierde ronde van het WRC anno 2017. Tevens is Hyundai de vierde constructeur die een overwinning boekt, na de overwinning van Sébastien Ogier (M-Sport Ford), Jari-Matti Latvala (Toyota) en Kris Meeke (Citroën). Ondanks de nodige mechanische pech behield Ogier zijn tweede positie, en doet daarmee de beste zaken voor het kampioenschap, waar hij zijn voorsprong op de meeste coureurs weet uit te bouwen.

Sordo zorgde ervoor dat er twee Hyundai’s op het podium mochten verschijnen, en wist Latvala ondanks een aanval tijdens de laatste dag achter zich te houden. De Fin wist op zijn beurt wel de Power Stage te winnen en pakte daarmee de volle vijf bonuspunten voor het kampioenschap. Opvallend was ook het optreden van Breen tijdens de laatste dag, die tijdens de 53.8 kilometers lange proef toesloeg en Latvala voorbij wist te gaan in het klassement. Op de laatste klassementsproef zou de Ier slechts 0.1 seconden te kort komen, waardoor hij terugviel naar de vijfde plek. Zesde plek was er voor de Hyundai van Haydon Paddon, die het hele weekend vrijwel onzichtbaar was. Mikkelsen pakte op zijn beurt een dik verdiende zege in het WRC2-klassement, voor Teemu Suninen met de Ford Fiesta R5 en Stéphane Sarrazin, een oude bekende uit het WRC die eenmalig terugkeerde afgelopen weekend met een Skoda Fabia R5.

De volgende manche van het Wereldkampioenschap Rally’s brengt ons naar het Zuid-Amerikaanse Argentinië, waar in het laatste weekend van april de WK Rally van Argentinië gepland staat. Ook dan zullen we u uiteraard op de hoogte brengen van al het laatste nieuws rondom deze wedstrijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.